Autor Wątek: Tygielek  (Przeczytany 111632 razy)

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4830
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: Tygielek
« Odpowiedź #120 dnia: 02 Czerwiec 2015, 22:42:57 »
Skoro jest tak blisko to możesz brać nawet po 100g  ;)

A poważniej - 250  mojej ocenie jest OK, wystarcza na kilka dni a jednocześnie kawa nie zdąży się znudzić. Tu nie trzeba regulować młynka żeby wstrzelić się z czasami  :)

Offline Fux Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2992
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Odp: Tygielek
« Odpowiedź #121 dnia: 03 Czerwiec 2015, 06:59:28 »
ME kupowałem w puszkach po ½ kg lub 1/25 kg
Od Antonia lub Gorana trafiały się 1/25 i 100 g również.

W domu były fazy, że kilka razy dziennie z Żoną piliśmy tygielek, a ekspres w odstawce przez kilka tygodni.

Takie gastrofazy. :evil:
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline lucasd

  • Wiadomości: 1251
  • Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
Odp: Tygielek
« Odpowiedź #122 dnia: 03 Czerwiec 2015, 09:29:38 »
Wyjasnijcie mi tygielek:
uzywacie tam cukru z kawa? Jezeli tak to kawa jest wyczuwalna?
Co bedzie jak sie zaparzy bez cukru?

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4830
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: Tygielek
« Odpowiedź #123 dnia: 03 Czerwiec 2015, 10:54:56 »
Ja nie używam cukru, słodkiej kawy bym po prostu nie wypił  ;)
jak dla mnie "na gorzko" jest OK

Offline Fux Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2992
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Odp: Tygielek
« Odpowiedź #124 dnia: 04 Czerwiec 2015, 10:48:11 »
Wyjasnijcie mi tygielek:
uzywacie tam cukru z kawa? Jezeli tak to kawa jest wyczuwalna?
Co bedzie jak sie zaparzy bez cukru?

Kawa z cukrem jest w tej wersji ok.
Bez cukru będzie taka płaska.
Subiektywnie piszę.
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline Jaro Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 862
  • Ekspres: tygielki, phin, Izzo Alex DuettoII
  • Młynek: Macap MX900
Odp: Tygielek
« Odpowiedź #125 dnia: 04 Czerwiec 2015, 22:39:38 »
ja też piję z tygielka bez cukru, ale kiedy jestem poza Polską, gdzie tygielek jest popularny, to już zgodnie z lokalnymi obyczajami z cukrem (w zasadzie nigdzie, spośród miejsc, do których dotarłem, nie proponowano mi wersji kawy "tygielkowej" bez cukru, choć czasami pytano, czy ma być go mało, średnio, czy dużo)
Najbardziej boję się whisky, bo po whisky nie boję się niczego...

Offline gromog Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1046
  • Ekspres: Crem One 2B R-LFPP Dual, Quick Mill Super Cappuccino, Jura F 50 II, Astoria CKE
  • Młynek: ZF64W, La Marzocco
Odp: Tygielek
« Odpowiedź #126 dnia: 05 Czerwiec 2015, 00:04:45 »
No właśnie, profanujecie tradycję  :Bicz:

Offline Jaro Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 862
  • Ekspres: tygielki, phin, Izzo Alex DuettoII
  • Młynek: Macap MX900
Odp: Tygielek
« Odpowiedź #127 dnia: 07 Czerwiec 2015, 18:05:50 »
zgodnie z tradycją "im cieplej, tym cukru więcej - w naszym klimacie wersja bez cukru"  :lol2:
Najbardziej boję się whisky, bo po whisky nie boję się niczego...

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10586
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Tygielek
« Odpowiedź #128 dnia: 12 Czerwiec 2015, 23:39:06 »
Jasno palone ziarenka nie potrzebują cukru. Myślę, że tym ciemniejszym wyjdzie cukier na dobre :).

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10586
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Tygielek
« Odpowiedź #129 dnia: 15 Czerwiec 2015, 10:20:03 »


Boskie bywają te kawki z dżezwy. Tu Sulawesi Tana Toraja palona 30/04. Tak, tak... Dla niektórych stara, dla mnie świetna i bombowa.

Offline gromog Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1046
  • Ekspres: Crem One 2B R-LFPP Dual, Quick Mill Super Cappuccino, Jura F 50 II, Astoria CKE
  • Młynek: ZF64W, La Marzocco
Odp: Tygielek
« Odpowiedź #130 dnia: 15 Czerwiec 2015, 12:29:41 »
Pianka jakaś skromna.
 Przemiał masz odpowiedni?

Offline Fux Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2992
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Odp: Tygielek
« Odpowiedź #131 dnia: 15 Czerwiec 2015, 13:13:07 »
Mnie wychodzi prawie zawsze gruby kożuch jak geesowskiej plujce.
Taki efekt osiągam po trzech odczarowaniach, znaczy doprowadzeniu do wrzenia.
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10586
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Tygielek
« Odpowiedź #132 dnia: 15 Czerwiec 2015, 13:24:35 »
Pianka i kożuch nie pociągają mnie. Gotuję sobie te kawki nawet i 5 razy. Owszem, dużo tej piany jest i kipi gwałtownie. Ale do filiżanki niekoniecznie trafia... ;)

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Tygielek
« Odpowiedź #133 dnia: 15 Czerwiec 2015, 13:33:01 »
Ale do filiżanki niekoniecznie trafia...

Czyżby tygielek 3rd wave? :D

Swoją droga to chyba palnik wyciągnę i porównam smak z i bez pianki.
Mam też wrażenie, że trwałość pianki rośnie wraz z ilością cukru - robiąc karmel robią się piękne bąble. No ale może to tylko wrażenie.
LMWDP #469

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Tygielek
« Odpowiedź #134 dnia: 15 Czerwiec 2015, 13:36:23 »
Ciekaw jestem porównania z syfonem, oczywiście przy tej samej dozie.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi