Strasznego starocia odkopuję, ale jest dokładnie w punkt, więc nie ma sensu zakładać nowego wątku.
Mianowicie jak czytam o tym ciśnieniu OPV (szczególnie lucasd - dzięki za transkrypcję) to myślę sobie, czy:
OPV ustawiają producenci na jakieś 11-12 barów, bo w momencie gdy przez kawę jednak powoli przepływa kawa to realne ciśnienie zaparzania kawy wynosi np. te 9 barów?
Ja na GC kierowałem się regułą - 10 na ślepym -> ~9 na ciastku kawy. Nie poparłem tego żadnymi pomiarami, wyczytałem kiedyś gdzieś na HB. Wg mnie producenci ustawiają tak duże ciśnienie z kilku względów, już tutaj cytowanych:
- ese pods - są bardzo popularne we Włoszech i potrzebują wyższego ciśnienia
- sitka super crema - dla początkujących użytkowników, żeby udało się zaparzyć marketową mielonkę
- ostatnie ciekawe spostrzeżenie kilka postów wyżej - żeby przeciętnemu Kowalskiemu się ekspres nie „zatkał” jak za drobno zmieli
Ustawienia producenta zapewne są uśrednione pod rynek - tak żeby dla wszystkich było Ok, a nie tylko dla doświadczonych na poziomie super.
Czy dobrze rozumiem jak działa ciśnienie? W obwodzie zamkniętym od strony grupy (ślepe sitko lub manometr) taki manometr pokaże te 12 barów, a wszystko ponad spuszcza OPV. Ale gdy na końcu grupy jest kawa przez którą cieknie woda to tam nie ma już 12 barów, tylko mniej.
Zależy jak zmielisz kawę. Bo to ona stawia opór i ostatecznie od niej zależy jakie będzie ciśnienie. OPV jedynie gwarantuje, że nie będzie wyższe niż ustawione na nim. Idealnie chcesz, żeby przy tym wzorowym przepływie przez ciastko (ratio 1:2) było na nim ciśnienie około 9 barów.
Z resztą: czy podczas parzenia prawidłowego espresso w Waszych maszynach leci woda z rurki powrotu do zbiornika? Muszę jutro u siebie spojrzeć, ale chyba nie? Czyli ciśnienie jest na pewno niższe niż ustawione na OPV.
Teraz nie widzę, bo mam inną maszynę, ale na GC po przestawieniu OPV na 9 barów leciało. A to oznacza, że na ciastku jest maksymalne ciśnienie - czyli ustawione 9 barów. Jak nie leci, to w sumie bez manometru nie wiesz jakie ciśnienie jest wywierane na ciastko, wiesz, że jest mniejsze niż ustawienie OPV. Nie jest tak?
Wiec chyba dobrze, jeśli woda wraca wężykiem przy poprawnej ekstrakcji.
Edit: Oprócz całego wywodu mój wniosek był wówczas jednoznaczny: gdy obniżyłem max ciśnienie na OPV z ~14 barów fabrycznie do 9 barów, to smak w filiżance zyskał drastycznie.