@Krystians - filtr w Brewiscie się "rozpłaszcza" na dole i robi się szerszy niż w Kalicie. Przy mniejszych porcjach przemiał może mieć głębokość 1cm albo mniej i wydaje mi się że to troche przymało. Ale sprawdze i potwierdze jak to w praktyce
Co do temperatury to póki co mam porównanie tylko do ceramicznego Hario V02. Po zalaniu 300ml temp 94, temperatura naparu w serwerze jest w okolicach:
- Hario V02 - 74C
- Brewista - 72C
Przy czym w Hario wcześniej przelewam filtr ok 400ml tejże wody, więc już rozgrzany.
Podsumowując testy do zrobienia:
1. Napar z 250ml oraz 200ml
2. Porównanie bezpośrednie Brewista/Kalita na tych samych ziarnach
Co do pkt. 2, to zastanawiam się jak to najlepiej zrobić.
Czy polewać w tym samym czasie (15-30 sek opóźnienia pomiędzy jednym a drugim), czy zaparzyć najpierw pierwszy, a potem drugi?