Autor Wątek: Zwiększenie temperatury Fracino  (Przeczytany 1419 razy)

Offline Eryk

  • Wiadomości: 22
  • Ekspres: Nuova simonelli premier maxi, italcrem nera, drip, chemex, aeropress, frenchpress
  • Młynek: nuova simonelli, graef cm 702, rhinowares
Zwiększenie temperatury Fracino
« dnia: 25 Czerwiec 2018, 22:57:59 »
Cześć!
Mam od niedawna ekspres Fracino Bambino i chciałbym zwiększyć temperaturę wody, bo wychodząc z grupy ma ok 80 stopni. Czy wie ktoś jak mogę to zrobić? Z góry dzięki za radę!
Hej pa

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10558
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Zwiększenie temperatury Fracino
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Czerwiec 2018, 23:02:12 »
Jak dokonałeś pomiaru temperatury?

Offline Eryk

  • Wiadomości: 22
  • Ekspres: Nuova simonelli premier maxi, italcrem nera, drip, chemex, aeropress, frenchpress
  • Młynek: nuova simonelli, graef cm 702, rhinowares
Odp: Zwiększenie temperatury Fracino
« Odpowiedź #2 dnia: 25 Czerwiec 2018, 23:07:57 »
podłożyłem dzbanek, wsadziłem termometr do środka i zlewałem wodę. Domyślam się, że mało to profesjonalne ale rzeczywiście szoty są letnie a pierwsze to w ogóle zimne

Offline mlopus Mężczyzna

  • Wiadomości: 2395
  • Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
Odp: Zwiększenie temperatury Fracino
« Odpowiedź #3 dnia: 26 Czerwiec 2018, 07:38:59 »
Zacznij od dobrego rozgrzania ekspresu, grupy ile go nagrzewasz przed ekstrakcją?

Offline heniekp Mężczyzna

  • Wiadomości: 225
  • Ekspres: NS Oscar, Gaggia Classic
  • Młynek: Mazzer SJ
Odp: Zwiększenie temperatury Fracino
« Odpowiedź #4 dnia: 26 Czerwiec 2018, 11:00:16 »
podłożyłem dzbanek, wsadziłem termometr do środka i zlewałem wodę.
Taki pomiar nic poprawnego nie pokaże. Ani przepływ wody się nie zgadza z tym co leci przez kawę, a i schładzanie przez powietrze i kubek robi swoje. Mnie i 80 st. nie wychodziło przy tej metodzie.
A jak temp. ma sama grupa zaparzająca przed parzeniem? Możesz zmierzyć temp. bojlera?

A portafiltr dobrze rozgrzany do zaparzania? Może też da się zbliżyć bardziej kubek podczas zaparzania?

Offline Eryk

  • Wiadomości: 22
  • Ekspres: Nuova simonelli premier maxi, italcrem nera, drip, chemex, aeropress, frenchpress
  • Młynek: nuova simonelli, graef cm 702, rhinowares
Odp: Zwiększenie temperatury Fracino
« Odpowiedź #5 dnia: 09 Lipiec 2018, 11:03:19 »
Grupa gorąca, portafiltr też para ze steamera bucha a espresso raczej letnie. Czy np zakamieniona grzałka albo coś takiego mogłaby to spowodować? Z drugiej strony czy wtedy byłaby para w dyszy i czy leciałby wrzątek z zaworu z gorącą wodą?
podczas ekstrakcji strzałka na manometrze wylatuje na 12 bar. Może to jakoś wpływa?

Offline Bacek

  • Wiadomości: 1591
  • Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
Odp: Zwiększenie temperatury Fracino
« Odpowiedź #6 dnia: 09 Lipiec 2018, 12:56:42 »
Grupa gorąca, portafiltr też para ze steamera bucha a espresso raczej letnie.
A jak grube i duże masz filiżanki i czy są rozgrzane przed ekstrakcją? 30 czy 60 ml w zimnej filiżance momentalnie się wychłodzi.

Pomiar zrobiłeś źle ale tych 80 stopni raczej byś nie wypił i nie powiedział że letnie. Także problem nie w ekspresie ale w tym  co robisz.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi