Autor Wątek: Kanałowanie a ... backflush  (Przeczytany 13164 razy)

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3169
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Kanałowanie a ... backflush
« dnia: 21 Lipiec 2017, 15:32:38 »
Ostatnio miałem coraz większe kłopoty z kanałowaniem. Wiadomo - rozgrzebywanie kawy w portaflitrze celem rozbicia grudek, ubijanie nutacyjne i inne tym podobne szamańskie praktyki - bez rezultatu. Pomagała zmiana kawy - na jednych kawach było lepiej, na innych gorzej, ale powierzchnia ciastka nigdy nie była płaska.
   Wczoraj zauważyłem, że kanałuje przy brzegu zawsze w tym samym miejscu. Wyjęcie sitka prysznica (IMS E61 35WM - ważne, bo sitko jest bardzo drobne) pokazało, że sitko jest całe zabite i tylko gdzieniegdzie prześwituje pod światło.
No tak - zaniedbałem trochę backflush z Pully i są efekty.

Po wrzuceniu sitka do zmywarki na najgorętszy program, sitko jest prawie jak nowe, a kanałowanie zniknęło.

PS. Mysi ogonek przez całą ekstrakcję jest teraz jednakowej grubości.
PS2. Znów za kanałowanie odpowiadał ekspres, nie dystrybucja.
« Ostatnia zmiana: 21 Lipiec 2017, 16:11:08 wysłana przez Krakus »

Offline mr_j

  • Wiadomości: 597
  • Ekspres: Arrarex Caravel, Giotto, Chemex, Hario V60-02, Aeropress, Phin, Kawiarka
  • Młynek: Ascaso i-mini, K6 Compak, Hario Slim, C40, Kuma 83mm
Odp: Kanałowanie a ... backflush
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Lipiec 2017, 16:45:19 »
Miło, że się dzielisz spostrzeżeniami. Zachowanie czystości, bardzo ważna sprawa. Jak się okazuje i dla kanałowania.
Ja już nie używam kolby z wylewkami, bo trudno jest domyć wnętrze portafiltra.
Przy NPF wszystko widać i można dokładnie wyczyścić. Co przekłada się na jakość smaku espresso.

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1644
  • Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: Kanałowanie a ... backflush
« Odpowiedź #2 dnia: 25 Lipiec 2017, 07:53:27 »
PS2. Znów za kanałowanie odpowiadał ekspres, nie dystrybucja.

Masz w swoim ekspresie coś w stylu krążek rozprowadzający wodę w grupie?
To jest jego zadanie. A sitko prysznica IMS, cudów nie zrobi.



Ja już nie używam kolby z wylewkami, bo trudno jest domyć wnętrze portafiltra.
Przy NPF wszystko widać i można dokładnie wyczyścić. Co przekłada się na jakość smaku espresso.

Kolba NPF ma więcej wad niż zalet. Smak espresso to ona prędzej pogorszy niż polepszy.

Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline ranGo Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 2372
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
Odp: Kanałowanie a ... backflush
« Odpowiedź #3 dnia: 25 Lipiec 2017, 08:41:47 »
Kolba NPF ma więcej wad niż zalet. Smak espresso to ona prędzej pogorszy niż polepszy.

Więcej wad nie potrzeba bo taka wada powinna wyeliminować NPF z użytkowania. Czym podpierasz to stwierdzenie?

Offline Jeżyk

  • Wiadomości: 1831
Odp: Kanałowanie a ... backflush
« Odpowiedź #4 dnia: 25 Lipiec 2017, 09:06:30 »
NPF ma jedną poważną wadę, cenę.  :hihihi:
Nienawidzę wrednych ludzi, namawiających innych do swoich głupich przekonań.

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3169
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Kanałowanie a ... backflush
« Odpowiedź #5 dnia: 25 Lipiec 2017, 09:16:10 »
Masz w swoim ekspresie coś w stylu krążek rozprowadzający wodę w grupie?
Nie, nie mam. Ale nawet, jakbym miał, to by nic nie zmieniło. Sitko 35 WM jest tak drobne, że zatrzymuje na sobie wszystko - tłuszcz kawowy, drobiny kawy i tym podobne. Zatyka się bardzo szybko i trzeba je czyścić detergentem.

Ktoś kiedyś narzekał na kanałowanie przy sitku IMSa. Teraz się to wyjaśniło.

Przy mniej dokładnym sitku cały ten bałagan wyląduje w przewodach i zaworze trójdrożnym.
« Ostatnia zmiana: 25 Lipiec 2017, 09:37:41 wysłana przez Krakus »

Offline Janusz Mężczyzna

    • CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 4844
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: Kanałowanie a ... backflush
« Odpowiedź #6 dnia: 25 Lipiec 2017, 09:58:27 »
NPF ma jedną poważną wadę, cenę.  :hihihi:

Jest na to rada - znaleźć, kupić używany portafilter, dać do tokarza i sfrezować dolną część wykonując otwór.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1644
  • Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: Kanałowanie a ... backflush
« Odpowiedź #7 dnia: 25 Lipiec 2017, 11:16:32 »
Więcej wad nie potrzeba bo taka wada powinna wyeliminować NPF z użytkowania. Czym podpierasz to stwierdzenie?

1/ Stabilnością temperatury podczas ekstrakcji. Kolba jest z wielką dziurą od spodu.
2/ Odprowadzeniem ciepła przez kolbę w układzie gdzie grupa jest zbyt mocno nagrzewana.
3/ Kalibracja temperaturowa, czyli zgranie temperatury grupy z np. elektrycznie ogrzewaną grupą. Pytaj producenta, lub sprawdź sam.
4/ Cena

Zalety.
1/ Brak lub widoczne tylko dla oka.



Nie, nie mam. Ale nawet, jakbym miał, to by nic nie zmieniło. Sitko 35 WM jest tak drobne, że zatrzymuje na sobie wszystko - tłuszcz kawowy, drobiny kawy i tym podobne. Zatyka się bardzo szybko i trzeba je czyścić detergentem.

Ktoś kiedyś narzekał na kanałowanie przy sitku IMSa. Teraz się to wyjaśniło.

Przy mniej dokładnym sitku cały ten bałagan wyląduje w przewodach i zaworze trójdrożnym.

Ja narzekałem na kanałowanie. Argumenty Twoje traktuję jako żart.

Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline lucasd

  • Wiadomości: 1251
  • Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
Odp: Kanałowanie a ... backflush
« Odpowiedź #8 dnia: 25 Lipiec 2017, 11:41:32 »
Więcej wad nie potrzeba bo taka wada powinna wyeliminować NPF z użytkowania. Czym podpierasz to stwierdzenie?
1/ Stabilnością temperatury podczas ekstrakcji. Kolba jest z wielką dziurą od spodu.

Brak słów NPF ma lepszą stabilność temperaturową z jednego powodu kawa nie dotyka metalu, a więc jest izolowana powietrzem, które trudno pobić jako izolator, chyba że innym gazem lub próżnią. Dodatkowo kawa nie schładza/ ogrzewa grupy podczas wypływu (kondukcja ciepła).

Przy NPF trzeba mieć technikę inaczej pryska wszędzie. Nie ma dwóch wylewek i może redukować creme (z powodu wysokośći i lania w środek filiżanki)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Kanałowanie a ... backflush
« Odpowiedź #9 dnia: 25 Lipiec 2017, 11:48:23 »
NPF jest świetnym narzędziem, dzięki któremu możemy poznać nieco bliżej jakość procesu zaparzania. To, że NPF nie ma dna, ma taki wpływ na grupę, że ta jest nieco bardziej gorąca. Pozostawione w sitku "fusy" w moim ekspresie, w NPF wysychają szybciej niż w przypadku zwykłego PF-a. Wpływ na smak jest raczej pozytywny, bo kawa nie styka się z "najczęściej" zabrudzonymi wylewkami.
« Ostatnia zmiana: 25 Lipiec 2017, 12:22:44 wysłana przez Antonio »

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3169
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Kanałowanie a ... backflush
« Odpowiedź #10 dnia: 25 Lipiec 2017, 12:12:46 »
A poza tym nic nie pobije widoku kawy lejącej się z NPFa.

Offline Jeżyk

  • Wiadomości: 1831
Odp: Kanałowanie a ... backflush
« Odpowiedź #11 dnia: 25 Lipiec 2017, 13:04:14 »
Czy ktoś wie, jak można podkreślić jakiś cytat wężykiem?
Nienawidzę wrednych ludzi, namawiających innych do swoich głupich przekonań.

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3169
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Kanałowanie a ... backflush
« Odpowiedź #12 dnia: 25 Lipiec 2017, 13:23:25 »
Czy ktoś wie, jak można podkreślić jakiś cytat wężykiem?
O tak:
[wężykiem]~~~~~~~~~~~[/wężykiem]

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1644
  • Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: Kanałowanie a ... backflush
« Odpowiedź #13 dnia: 25 Lipiec 2017, 13:28:02 »
Brak słów NPF ma lepszą stabilność temperaturową z jednego powodu kawa nie dotyka metalu, a więc jest izolowana powietrzem, które trudno pobić jako izolator, chyba że innym gazem lub próżnią. Dodatkowo kawa nie schładza/ ogrzewa grupy podczas wypływu (kondukcja ciepła).

Tylko co mi z tego, skoro  kawa wyleciała z sitka. Jest już pozamiatane. Co innego jest gdy ma się na uwadze fakt, że woda podczas przepływu przez kawę jest wychładzana. Kolba ma  stabilizować temperaturę podczas ekstrakcji. A jak tą pracę wykona kolba bez dna?
Inna sprawa. Robię espresso. Kolba bez dna, mała ilość wody, stabilizacja temperaturowa  jest tylko od góry, bo bokach jest jej mało, od dołu  nie ma jej wcale. Co wtedy?
Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline ranGo Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 2372
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
Odp: Kanałowanie a ... backflush
« Odpowiedź #14 dnia: 25 Lipiec 2017, 13:52:58 »
Zapytaj np producentów Slayera jak rozwiązali ten problem bo do swoich ekspresów dają tylko NPF.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi