Bez urazy, ale gdy czytam pewne wypowiedzi odnośnie "rewelacji" płynącej z przemiałów z ręcznych młynków, to mi ręce opadają.
Do tego jak dojdzie jeszcze retencja, wybaczcie ... , żeby to sprawdzić pod kątem wpływu na smak to trzeba raz doskonale znać profil smakowy danej kawy, dwa mieć bdb ekspres.
Przykre jest to, że pewne osoby zaczynające swoją przygodę z espresso uciekają szybko w alternatywne metody zaparzania. Jest tak, bo gdy espresso w większości przypadków "kopie" ich tak bardzo mocno po kupkach smakowych, że coś co powinno wypić się ze smakiem jest niemożliwe do zrealizowania.
Kolejna sprawa jakość przemiału. Tylko jak to sprawdzić tym bardziej, że mamy zapodany przemiał do espresso?
Na pewno NIE patrząc w zmielone drobiny, a tym bardziej NIE patrząc na zachowanie stróżki kawy wylatującej z wylewki.
Sumując, chce ktoś robić espresso smaczne, pijalne, nie skrzywione smakowo... min. żarna płaskie 64 mm do przemiału są potrzebne. Moim zdaniem.