Autor Wątek: Ascaso Basic - kilka pytań technicznych  (Przeczytany 5897 razy)

Offline feevcio

  • Wiadomości: 16
Odp: Ascaso Basic - kilka pytań technicznych
« Odpowiedź #15 dnia: 11 Październik 2017, 10:02:47 »
Dziękuję za odpowiedzi, bede próbował - tylko jedno mnie zastanawia, przed wymiana uszczelek kawa leciała zdecydowanie żwawiej.. a nie przypominam sobie, żebym drobniej mielił?

Offline Janusz Mężczyzna

    • CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 4815
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: Ascaso Basic - kilka pytań technicznych
« Odpowiedź #16 dnia: 11 Październik 2017, 10:57:24 »
Kawa jest produktem naturalnym. Wchłania wilgoć z powietrza. To co miałeś ustawione kilka dni temu niekoniecznie może się sprawdzić wczoraj czy dziś. Zmień grubość mielenia i syp mniej kawy. Najlepiej namielić tak aby po równomiernym rozsypaniu kawa wypełniała sitko po brzegi. Wówczas zwykle po ubiciu uzyskuje się ten odstęp 10 mm.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline uman Mężczyzna

  • Wiadomości: 439
  • Ekspres: Lelit Victoria, kawiarka, aeropress, V60
  • Młynek: Niche, Kingrinder K6, Porlex mini
Odp: Ascaso Basic - kilka pytań technicznych
« Odpowiedź #17 dnia: 11 Październik 2017, 11:07:45 »
Tak jak pisze Janusz.
Ja robię tak:
- mielę, układam mniej więcej kawę tak żeby nie było kopczyka jakąś łyżeczką, czymkolwiek.
- ostukuję poziomo i pionowo raz czy dwa
Po tych operacjach mam kawy trochę mniej niż po brzegi (bo osiadła dzięki ostukiwaniu)
- ubijam równo
Na kawie, którą teraz mam w młynku jest to około 16,3-16,5g (podwójne sitko) ale dla innej może być trochę inaczej.

Offline Janusz Mężczyzna

    • CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 4815
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: Ascaso Basic - kilka pytań technicznych
« Odpowiedź #18 dnia: 11 Październik 2017, 11:15:05 »
Umam, troszkę niezgodnie z zasadami. Nie jest wskazane układanie kawy łyżeczką ani też ostukiwanie pionowe. W trakcie tych czynności mogą w kawie powstawać warstwy i kawa nie będzie się równomiernie zaparzała w całej objętości. Kawa powinna zostać namielona, równomiernie rozsypana poprzez lekkie ostukiwanie głowicy portafiltra dłonią poziomo i ubita. Inna metoda (częściej stosowana przez baristów na profesjonalnych maszynach) to namielenie z lekkim kopczykiem, utworzenie dłonią stożka i zgarnięcie nadmiaru kawy szpachelką.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline uman Mężczyzna

  • Wiadomości: 439
  • Ekspres: Lelit Victoria, kawiarka, aeropress, V60
  • Młynek: Niche, Kingrinder K6, Porlex mini
Odp: Ascaso Basic - kilka pytań technicznych
« Odpowiedź #19 dnia: 11 Październik 2017, 11:31:39 »
Nawet jeśli to robię przed tampingiem?

Offline Janusz Mężczyzna

    • CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 4815
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: Ascaso Basic - kilka pytań technicznych
« Odpowiedź #20 dnia: 11 Październik 2017, 11:38:37 »
Jak najbardziej.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline feevcio

  • Wiadomości: 16
Odp: Ascaso Basic - kilka pytań technicznych
« Odpowiedź #21 dnia: 12 Październik 2017, 08:56:32 »
Dzień dobry, ponownie :) Dziękuję za wszystkie odpowiedzi, jednakże problem dalej występuje. Kawę nawet mieliłem ku głębszemu mieleniu - ledwo kapie. Zauważyłem, że podczas robienia kawy ekspres zaczyna wydawać dźwięki takiego przytłumionego dławienia...
Kawa w ascaso stoi około tygodnia, może jednak coś spaprałem przy składaniu? Za bardzo śrubki dokręciłem czego efekt jest taki, że po nałożeniu kolby wszystko się blokuje?

Offline mlopus Mężczyzna

  • Wiadomości: 2390
  • Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
Odp: Ascaso Basic - kilka pytań technicznych
« Odpowiedź #22 dnia: 12 Październik 2017, 09:23:58 »
A co się dzieje jak bez kolby uruchamiasz ekspres? Popatrz też pod światło na sitko może jest przytkane?

Offline uman Mężczyzna

  • Wiadomości: 439
  • Ekspres: Lelit Victoria, kawiarka, aeropress, V60
  • Młynek: Niche, Kingrinder K6, Porlex mini
Odp: Ascaso Basic - kilka pytań technicznych
« Odpowiedź #23 dnia: 12 Październik 2017, 09:27:14 »
Może nadal jest za drobno zmielone? Jakim młynkiem mielisz? Jeśli to Ascaso i-mini to zmieniaj co najmniej o pół obrotu. Tym młynkiem trzeba dużo kręcić.
« Ostatnia zmiana: 12 Październik 2017, 11:06:53 wysłana przez uman »

Offline Mader Mężczyzna

  • Wiadomości: 679
  • Ekspres: Aeropress, Drip V60-02, Kalita, Clever Drip, Gabi Master A
  • Młynek: Comandante C40 MK3 Iron Heart
Odp: Ascaso Basic - kilka pytań technicznych
« Odpowiedź #24 dnia: 12 Październik 2017, 11:18:22 »
A próbowałeś odkręcić i ponownie skręcić np. lżej?

Offline Janusz Mężczyzna

    • CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 4815
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: Ascaso Basic - kilka pytań technicznych
« Odpowiedź #25 dnia: 12 Październik 2017, 11:37:20 »
To raczej z przykręceniem sitka i podkładki nie ma nic wspólnego. Albo jest to kwestia zmielenia kawy albo zakamienienia albo też słabej pompy.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi