forum.wszystkookawie.pl
Opinie, testy i porównania => Ekspresy kolbowe => Wątek zaczęty przez: feevcio w 01 Październik 2017, 12:33:18
-
Witajcie forumowicze :)
Zakupiłem używany ekspres Ascaso Basic, który przeszedł gruntowny serwis w 2015 roku u Pana Janusza Henniga (zdaje się, że to jest ten "Janusz" z forum?). Podczas stosowania zauważyłem kilka rzeczy:
1) Kawę robię na tym pełnym sitku - po skończonej robionej kawie dalej cieknie "kawa z wodą" z kolby - czy to normalne? Dopiero po dłuższej chwili przestaje.
2) Po zdjęciu kolby - woda cieknie z prysznica - czy to normalne?
3) Kolbę zakłada się od lewej do prawej - sporo siły używam żeby dokręcić ale pomimo to w trakcie robienia kawy skapuje woda "poza" kolbą - czy trzeba jeszcze więcej siły użyć żeby dokręcać?
4) Jak z czyszczeniem? Na forum wyczytałem, że coffee washer jest używany ale zdaje się, że z dostępnością jest problem?
Z góry dziękuję za odpowiedzi :)
Pozdrawiam serdecznie,
Piotr
-
A z którego roku jest ten basic? Bo Basic występował co najmniej w 3 wersjach różniących się konstrukcyjnie.
Użytkowałem sprzęt tej marki przez dłuższy czas, co prawda nowy i trochę wyższy model, i takie zjawiska jak opisujesz nie występowały. Jak leci woda poza kolbą to uszczelka nie dociska poprawnie, zamiast siłować się z dokręcaniem kolby (ktoś nawet pisał że mu obudowa popękała od silnego dokręcania) lepiej wymienić uszczelkę. Cieknąca woda z prysznica to chyba znak, że zawór cofający wodę do zbiornika nie działa.
W 2016 była modernizacja modeli linii Home i sporo elementów poprawiono. W starszych wersjach niektórzy narzekali np. na nieszczelny zawór pary itp. przypadłości. Czasami "okazyjny zakup" nie jest tak okazyjny jak się wydaje.
-
Za dużo kawy sypiesz. I tam chyba OPV nie ma, więc za dużo nie wyczyścisz - możesz co najwyżej wycierać prysznic i puszczać przez niego wodę przy odpiętej kolbie, a raz na jakiś czas zdjąć go(razem z elementami pod nim) i wymoczyć w wodzie z kwaskiem cytrynowym. Więcej raczej nie trzeba...
-
Ekspres jest dosyć stary - z 2011 roku. W 2015 roku zostało wymienione to co w załączniku.
-
1) Kawę robię na tym pełnym sitku - po skończonej robionej kawie dalej cieknie "kawa z wodą" z kolby - czy to normalne? Dopiero po dłuższej chwili przestaje.
Tak, to w tym ekspresie normalne. Po zakończonej ekstrakcji albo szybko zabierz filiżankę, albo podstaw łyżkę, żeby do niej kapało.
2) Po zdjęciu kolby - woda cieknie z prysznica - czy to normalne?
To już raczej nie normalne - rozbierz prysznic do końca i sprawdź silikonowy zaworek ze sprężyną.
3) Kolbę zakłada się od lewej do prawej - sporo siły używam żeby dokręcić ale pomimo to w trakcie robienia kawy skapuje woda "poza" kolbą - czy trzeba jeszcze więcej siły użyć żeby dokręcać?
W tym modelu wogóle trzeba mocno dokręcać portafilter, ale masz dwie możliwości - albo sypiesz za dużo kawy i ona opiera się o prysznic (używaj wagi sypiąc kawę), albo też masz uszkodzoną (zużytą) uszczelkę.
4) Jak z czyszczeniem? Na forum wyczytałem, że coffee washer jest używany ale zdaje się, że z dostępnością jest problem?
W tym ekspresie czyścić prysznic (bo o tym mówimy) rozbierając go i mocząc w np. Pully.
-
Okej, dziękuję za wszystkie odpowiedzi :)
Ad.1. Faktycznie kapie, na filmikach z Youtube to widać, więc o to jestem spokojny.
Ad.2. Na innym filmiku widziałem, że kapie z prysznica po nagrzaniu więc wygląda na to, że to też jest "normalne".
Ad.3. Sposób mocowania i ile siły trzeba włożyć w to żeby zaczepić kolbę sugeruje, że jednak trzeba wymienić uszczelki.
W związku z tym gdzie można zakupić komplet uszczelek żeby od razu wymienić? Zgaduję, że u Pana Janusza?
-
A próbowałeś w ogóle zapiąć kolbę bez kawy? Ja w swoim też muszę trochę siły użyć do zapięcia kolby, ale nie widzę w tym problemu.
-
Próbowałem zapiąć kolbę bez kawy - zdaje się, że nie leci woda po bokach
Kawy nakładam mniej niż tutaj Pani w 6min hwww.youtube.com/watch?v=VXV7mg7yJLg
Na tym filmiku też można zobaczyć, że kolba jest praktycznie równolegle do ekspresu, u mnie jest przekrzywione w prawo i dalej cieknie po bokach.. ewidentnie uszczelki?
-
U mnie też nie była po środku. Ale ekspres wymienianą tę uszczelkę miał...
-
Uszczelki były wymienione w serwisie u Panq Janusza dwa lata temu przez poprzedniego właściciela, tak naprawdę nie wiadomo jak bardzo był eksploatowany ekspres, wiec uszczelki mogły sie wyrobić prawda?
Pozdrawiam
-
Tak. Zamów u Janusza. To nie są duże koszta.
-
A propos...Uszczelki szybciej wymagają wymiany jeśli ekspres jest mało eksploatowany lub ma przerwę w eksploatacji. Najlepiej wymienić cały komplet w grupie kawowej: zaworek silikonowy ze sprężynką, dwa oringi i gumową uszczelkę grupy. Zanim zamówisz to sprawdź czy dasz radę wykręcić trzy śrubki pod prysznicem.
-
Więc tak, dostałem uszczelki od Pana Janusza (bardzo dziękuję:)) zdjąłem prysznic, wszystko wyczyściłem, wymoczyłem części w Cafiza bo były masakrycznie brudne (jednak poprzedni właściciel nie dbał tak bardzo jakbyśmy tego chcieli..) złożyłem wszystko ii...?
Nie cieknie - super! Ale jest problem bo kawa teraz kapie tylko z kolby zamiast ciurkiem lecieć.. Co robić? Śrubki za mocno dokręciłem czy jak?
Kawy staram się tyle sypać żeby potem po ubiciu było 0,5cm wolnej przestrzeni na nałożenie prysznica. Ziarna - staram się iść w kierunku drobnego przemiału (na ascaso mini i2 staram się kręcić w trakcie mielenia ku drobniejszemu)
Dziękuję za odpowiedzi, pozdrawiam
-
na mniejszy przepływ (kapanie) wpływa: drobniejsze zmielenie, większa ilość kawy, mocniejsze ubicie. Kombinuj z tymi 3 zmiennymi, a otrzymasz idealne espresso :). 0,5 cm to ciut przymało. Waga mogłaby trochę ułatwić panowanie nad zmiennymi.
-
Odstęp od powierzchni kawy do krawędzi sitka po ubiciu powinien wynosić 10 mm - wysokość stopy tampera profesjonalnego. Z tego co napisałeś wynika, że masz za dużo kawy w sitku oraz / lub za miałko zmieloną.
-
Dziękuję za odpowiedzi, bede próbował - tylko jedno mnie zastanawia, przed wymiana uszczelek kawa leciała zdecydowanie żwawiej.. a nie przypominam sobie, żebym drobniej mielił?
-
Kawa jest produktem naturalnym. Wchłania wilgoć z powietrza. To co miałeś ustawione kilka dni temu niekoniecznie może się sprawdzić wczoraj czy dziś. Zmień grubość mielenia i syp mniej kawy. Najlepiej namielić tak aby po równomiernym rozsypaniu kawa wypełniała sitko po brzegi. Wówczas zwykle po ubiciu uzyskuje się ten odstęp 10 mm.
-
Tak jak pisze Janusz.
Ja robię tak:
- mielę, układam mniej więcej kawę tak żeby nie było kopczyka jakąś łyżeczką, czymkolwiek.
- ostukuję poziomo i pionowo raz czy dwa
Po tych operacjach mam kawy trochę mniej niż po brzegi (bo osiadła dzięki ostukiwaniu)
- ubijam równo
Na kawie, którą teraz mam w młynku jest to około 16,3-16,5g (podwójne sitko) ale dla innej może być trochę inaczej.
-
Umam, troszkę niezgodnie z zasadami. Nie jest wskazane układanie kawy łyżeczką ani też ostukiwanie pionowe. W trakcie tych czynności mogą w kawie powstawać warstwy i kawa nie będzie się równomiernie zaparzała w całej objętości. Kawa powinna zostać namielona, równomiernie rozsypana poprzez lekkie ostukiwanie głowicy portafiltra dłonią poziomo i ubita. Inna metoda (częściej stosowana przez baristów na profesjonalnych maszynach) to namielenie z lekkim kopczykiem, utworzenie dłonią stożka i zgarnięcie nadmiaru kawy szpachelką.
-
Nawet jeśli to robię przed tampingiem?
-
Jak najbardziej.
-
Dzień dobry, ponownie :) Dziękuję za wszystkie odpowiedzi, jednakże problem dalej występuje. Kawę nawet mieliłem ku głębszemu mieleniu - ledwo kapie. Zauważyłem, że podczas robienia kawy ekspres zaczyna wydawać dźwięki takiego przytłumionego dławienia...
Kawa w ascaso stoi około tygodnia, może jednak coś spaprałem przy składaniu? Za bardzo śrubki dokręciłem czego efekt jest taki, że po nałożeniu kolby wszystko się blokuje?
-
A co się dzieje jak bez kolby uruchamiasz ekspres? Popatrz też pod światło na sitko może jest przytkane?
-
Może nadal jest za drobno zmielone? Jakim młynkiem mielisz? Jeśli to Ascaso i-mini to zmieniaj co najmniej o pół obrotu. Tym młynkiem trzeba dużo kręcić.
-
A próbowałeś odkręcić i ponownie skręcić np. lżej?
-
To raczej z przykręceniem sitka i podkładki nie ma nic wspólnego. Albo jest to kwestia zmielenia kawy albo zakamienienia albo też słabej pompy.