forum.wszystkookawie.pl
Opinie, testy i porównania => Kawa => Wątek zaczęty przez: WS w 20 Październik 2016, 22:13:56
-
Colombia Lucero Supremo - Swiezopalona.pl
Myta kolumbijska arabika, jasno palona z przeznaczeniem do alternatywnych metod parzenia kawy. Ziarenka są ładne i duże, mają słodko - owocowy aromat, a w przemiale dominują nuty cytrusów.
Sposób parzenia: dripper Hario V60, białe filtry Hario i młynek Fiorenzato F6 Drogheria. Czas parzenia około trzech minut, temperatura wody 95 - 96°C, doza standardowa - 6 g kawy na 100 ml wody. Aromat dripa jest słodko - cytrusowy, a w smaku są słodkie cytrusy i jabłka, w tle delikatne grapefruitowe akcenty. Drip jest smaczny, dosyć słodki, wyrazisty i czysty w smaku. Posmak owocowy, z czasem może przechodzić w czekoladę. Smak można było w jakimś stopniu „regulować” temperaturą parzenia i wielkością dripa. W niższej temperaturze i przy mniejszych dripach było więcej cytrusów, a przy wyższej temperaturze i większych objętościach, dominowały słodkie jabłuszka. A przy dłuższym parzeniu pojawiały się czekoladowe akcenty. Niezależnie od tego, ziarenka są godne polecenia. Także łatwe do zaparzenia, oferujące dobry, owocowy, czysty w smaku, słodki napar.
-
@WS dzięki, to o dziwo nasz ostatni hit. Nie próbowałem zalewać ją wodą w temperaturze 96°C ale wygląda na to, że będę musiał spróbować, chociaż w kawie bardziej cytryny niż jabłka lubię :)
-
Ja właśnie staram się opanować tę kwaskowatość w espresso... Na razie jeszcze się nie dogadaliśmy :) Z dripem poszło łatwiej, parzyłem podobnie jak @WS, z tą różnicą (poza młynkiem), że filtry Hario niebielone, temperatura trochę niższa - rzeczywiście napar jest czysty, przyjemny posmak. Warta polecenia także ze względu na cenę.
-
@Paweł86 na pewno lepiej sprawdzą się w przelewie, ale może i z espresso da się coś wyciągnąć, ale tutaj pewnie też zabawa doza + temperatura.