Autor Wątek: Mastro Antonio  (Przeczytany 1516739 razy)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10514
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #1110 dnia: 28 Maj 2015, 12:40:05 »
Lepiej późno niż wcale. Niedawno kupiłem wreszcie tureckie ibryki. Dziś zaparzyłem nad turystycznym palnikiem moją pierwszą kawę po turecku. Byla to Kolumbia z 17/04, bardzo jasna, palona przez Elę. Jakoś się nie sprzedała, więc sam ją wypiję, bo smakuje obłędnie :). Będzie to moja ulubiona metoda zaparzania kawy  :pycha:.

Offline piomic

  • Wiadomości: 2588
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #1111 dnia: 28 Maj 2015, 12:45:01 »
Mówisz o tych miedzianych tygielkach? Mam takie cudo ale rzadko używam, może coś robię źle ale jakoś mnie nie przekonuje - za mała wartość dodana smaku w stosunku do nakładu pracy. Espresso mam w minutkę.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10514
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #1112 dnia: 28 Maj 2015, 12:49:20 »
Tak, miedziane, dokładnie: http://en.wikipedia.org/wiki/Cezve. Dla mnie jest to bomba :). Ta Kolumbia okazała się mega słodka :).

Offline piomic

  • Wiadomości: 2588
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #1113 dnia: 28 Maj 2015, 12:55:00 »
Jak przyrządzasz? Mielenie na mąkę, woda, kilkakrotnie do wrzenia i zgasić kroplą zimnej?

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10514
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #1114 dnia: 28 Maj 2015, 13:00:17 »
Mniej więcej. Nie dodałem już żadnej kropli na koniec :).

Offline piomic

  • Wiadomości: 2588
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #1115 dnia: 28 Maj 2015, 13:17:09 »
Namówiłeś mnie do odkurzenia sprzętu, ale to dopiero wieczorkiem.

Offline tomazo1974

  • Wiadomości: 174
  • Ekspres: Rocket Giotto, Bialetti Venus
  • Młynek: Wega 5.8 Instant (alias Compak K3 Touch), Porlex Mini
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #1116 dnia: 28 Maj 2015, 13:55:09 »
Honduras odpaliłem dziś w kawiarce i było więcej niż dobrze. Niestety jeszcze przez prawie miesiąc tylko Bialetti musi mi wystarczyć - Silvia już i nowego właściciela a ja czekam ja nową maszynę :D

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10514
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #1117 dnia: 29 Maj 2015, 23:09:31 »
A to Honduras (naturalny, dry, unwashed), palony w kwietniu, dziś uwarzony:



Dziś też dla porównania przygotowaliśmy wersję mytą, mokrą. Honduras (washed) pojawi się w sklepie jutro.

Dżezwa podoba mi się. Spróbuję wkrótce rozpocząć warzenie od karmelizacji cukru.



« Ostatnia zmiana: 29 Maj 2015, 23:13:15 wysłana przez Antonio »

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10514
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #1118 dnia: 31 Maj 2015, 08:04:18 »
Dla poszukiwaczy przygód i niezdecydowanych przygotowaliśmy taką oto propozycję:



4 x 250g single-origin czyli 1kg dobrej kawy za 99zł.

Wszystkie z tych kaw są dobre jako espresso. Etiopia i Indonezja mogą też znaleźć zastosowanie w metodach przelewowych. Jest tu trochę skrajności i przeciwieństw. Jeśli ktoś poszukuje własnego gustu albo nie wierzy we własne kubki smakowe, to ta propozycja jakoś go rozwinie  :szampan:.

W dobrych cenach są także inne, bardzo, bardzo dobre kawy: dwie Kenie: Kiunyu i Gatomboya, Indonezja Tana Toraja (sama słodycz i miód), Etiopia Yirga Cheffe Rocko, Peru Churupampa, Kolumbia Huila Espreranza. Polecamy też nasze wyjątkowe mieszanki: MA Top RED jako najbardziej elegancką, okrągłą, bogatą; Mieszankę Urodzinową jako coś niekonwencjonalnego i Cioccolato jako coś konwencjonalnego ale niebanalnego :). Mieszanki o nazwie Espresso (#21, #22, #7) też zadowolą każdego: zarówno miłośników wrażeń smakowo-dotykowych, ciekawych aromatów i miłośników cappuccino  :kawa:.
« Ostatnia zmiana: 31 Maj 2015, 08:16:49 wysłana przez Antonio »

Offline Metiu

  • Wiadomości: 518
    • M Coffee Accessories
  • Ekspres: Isomac Tea II, La Pavoni Prof.
  • Młynek: Mazzer Mini A Digital, Wilfa, Feldgrind, Comandate Mk3
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #1119 dnia: 31 Maj 2015, 09:45:40 »
Wczoraj na Wrocławskich Przelewkach na brew barze zaparzałem Rocko Moutain oraz Sulawezji. Mniam !  :pycha: :)
Czy potrzebujesz tampera ? - > clik !

Offline macias Mężczyzna

  • Wiadomości: 100
  • Ekspres: Sylvia, Chemex, AP, FP
  • Młynek: Eureka Zenith E65, Iberital, Rhinowares
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #1120 dnia: 31 Maj 2015, 11:00:06 »
A to Honduras (naturalny, dry, unwashed), palony w kwietniu, dziś uwarzony:


Skąd bierze się takie miedziane imbryczki?

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10514
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #1121 dnia: 31 Maj 2015, 11:16:36 »
Allegro, jakiś turecki sklep :). Dokładnie tu: Tygielek
« Ostatnia zmiana: 31 Maj 2015, 11:42:08 wysłana przez Antonio »

Offline macias Mężczyzna

  • Wiadomości: 100
  • Ekspres: Sylvia, Chemex, AP, FP
  • Młynek: Eureka Zenith E65, Iberital, Rhinowares
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #1122 dnia: 31 Maj 2015, 22:43:26 »
Podziękował!

Offline piomic

  • Wiadomości: 2588
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #1123 dnia: 01 Czerwiec 2015, 21:24:35 »
Właśnie miałem okazję przetestować nową wersję sklepu. Rzeczywiście fajnie działa na tablecie, strona chyba responsywna - dopasowuje się do ekranu, oczywiście logi i historia ze starego są dostępne. Ale do brzegu. Sklepu pilnuje smok. Najprawdziwszy. Siedzi nad czerwonym ziarnem gotowym do obróbki, pewnie będzie używany do wypalania - w końcu ogień ma na wyposażeniu.

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #1124 dnia: 01 Czerwiec 2015, 22:29:47 »
[Sklep] bym zmienił na [O sklepie], myślałem, że tam trzeba szukać kawy do zakupu.
[Kategorie] mogą zostać, ale może lepiej: [Oferta]?

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi