Autor Wątek: Mastro Antonio  (Przeczytany 1524947 razy)

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #825 dnia: 28 Luty 2015, 17:28:28 »
Chemiczna kastracja?
W piecu :-)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10556
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #826 dnia: 02 Marzec 2015, 14:55:19 »
Manfred, co w piecu? ;) W piecu mamy okiełznać nasze żądze? Never ever ;).

To niebieskie urządzenie z obrazka powyżej działa genialnie. Mały nasz piec zostanie nieco przerobiony, tak by dało się nim sterować dowolnie, nawet zdalnie ;).

Offline bmalkow Mężczyzna

  • Wiadomości: 102
  • Ekspres: i-STEEL UNO.13, Chemex, Kalita, Aeropress i inne
  • Młynek: i-STEEL UNO.13, Porlex Mini, Wilfa Svart
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #827 dnia: 02 Marzec 2015, 15:28:57 »
Mały nasz piec

Przypomniał mi się porucznik Gruber i jego mały czołg z  'Allo 'Allo!

przprszm   :redface:

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10556
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #828 dnia: 02 Marzec 2015, 17:06:35 »
No tak, podejrzewam jednak, że tamta niemiecka robota była super, natomiast w moim małym piecu znalazłem szereg niedoróbek i dlatego w końcu postanowiłem go po swojemu przerobić na super inteligentny piec :).

Przy okazji prac z pomiarami temperatur, sprawdziłem jak się zachowuje nasz ostatni nabytek, wielobojlerowy Concept/WEGA. Komfort pracy jest dla mnie super, a przebieg temperatury zaparzania zmierzony termofiltrem Scace(termopara T, termometr APAR200) wygląda tak:



Widać tu 8 ekstrakcji i widać, że temperatury są coraz większe, ok. 89-90-91 stopni. Tak działa PID. Pierwsza ekstrakcja jak się można spodziewać ma najniższą temperaturę. Potem grupa się rozgrzewa. Można ją oczywiście grzać odpowiednio mocno, by ten efekt wyeliminować. Tutaj ustawienia były takie: Temperatura bojlera = 96 stopni, Temperatura grupy = 94 stopnie. Grupa przed pomiarem była w stanie czuwania, temperatura bojlera wynosi wtedy 75 stopni. W ciągu minuty-dwóch dochodzi mniej więcej do zadanej temperatury, co widać w pierwszej ekstrakcji. Jeden (siódmy z kolei) cykl zaparzania wydłużyłem bardzo do ok. 1 minuty: widać spory przyrost temperatury.

Wkrótce zrobię taki eksperyment dla dźwigienki.
« Ostatnia zmiana: 02 Marzec 2015, 17:15:48 wysłana przez Antonio »

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #829 dnia: 03 Marzec 2015, 00:06:04 »
postanowiłem go po swojemu przerobić na super inteligentny piec .
I bardzo dobrze :brawa:

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10556
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #830 dnia: 03 Marzec 2015, 15:49:27 »
Ponieważ w sąsiednim wątku "rozmawialiśmy" o losowości w procesie palenia, i ponieważ nie wszyscy mają jakieś fizyczne albo matematyczne podstawy, dodam coś na ten temat tutaj. Przed chwilą "wylosowałem" sobie profil palenia wykonanego tydzień temu, 25 lutego. Dzisiaj ten profil powtórzyłem, zadając mojej maszynie te same pobudzenia. Proszę spojrzeć i ocenić samemu, czy to co robię przypomina rzuty kośćmi lub monetami? W którym miejscu tkwić może dzieło przypadku?

https://lh4.googleusercontent.com/-xTJUeYalOM4/VPXIJYzr8cI/AAAAAAAABRg/6dFj2TYt_2Y/w859-h483-no/Zrzut%2Bekranu%2Bz%2B2015-03-03%2B15%3A28%3A54.png
Mastro Antonio


Tak jak pisałem wcześniej, palnik pieca nie jest piecem, a zaledwie jego skromną częścią. Nigdy nie przyszłoby mi do głowy pisać o wyższości jednego nad drugim albo odwrotnie. Piece gazowe, a jest ich cała gama różnorodnych konstrukcji mają swoją specyfikę, podobnie jak piece elektryczne. Nigdy nie przyszłoby mi do głowy, by postawić jakiś znak nierówności między źródłami ciepła w odniesieniu do jakości kawy. Istnieją świetne piece gazowe i dobre piece elektryczne. Efekty pracy z takimi urządzeniami zależą od wielu czynników. Nic nie jest jednak dziełem przypadku.
« Ostatnia zmiana: 03 Marzec 2015, 16:42:25 wysłana przez Antonio »

Offline KiT

  • Wiadomości: 586
  • Ekspres: BZ10 najczęściej
  • Młynek: F64Evo i jakieś tam inne
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #831 dnia: 03 Marzec 2015, 19:30:33 »
Kazdy ocenia na podstawie wlasnego doswiadczenia, u Ciebie nie przypomina ;)

Pomiar cisnienia? Gdzie jest sonda?

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10556
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #832 dnia: 03 Marzec 2015, 19:31:51 »
W zasadzie podciśnienia. Sonda jest na wyjściu z bębna, przed wentylatorem.

Offline KiT

  • Wiadomości: 586
  • Ekspres: BZ10 najczęściej
  • Młynek: F64Evo i jakieś tam inne
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #833 dnia: 03 Marzec 2015, 19:47:08 »
Pomiary cisnienia dzielimy na pomiary podcisnienia i nadcisnienia - to drugie tez leczymy :)

Mierzy sie tez wilgotnosc?

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10556
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #834 dnia: 03 Marzec 2015, 20:06:39 »
Na razie tylko surowej kawy. Podobno wilgotność otoczenia ma znaczenie.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10556
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #835 dnia: 03 Marzec 2015, 22:10:41 »
Trochę za dużo dziś gadałem. Za dużo ziaren kakao zjadłem, za dużo kawy wypiłem i jeszcze sporo pracowaliśmy. Ten wykres powyżej przedstawia początek profilu palenia pewnego komponentu mieszanki. Dużo można by mówić o profilach palenia i ich powtarzalności. Z mojego zawodowo zakrzywionego punktu widzenia (jestem elektronikiem) piec ze swoim otoczeniem i wnętrzem jest układem, systemem. Pobudzeniem, sygnałem wejściowym jest... Sam już nie wiem: strumień gazu w palniku lub prąd grzałki i/lub masa ziarna i jego gęstość, i/lub strumień powietrza przelatującego przez ziarna... Wyjściem są te przebiegi temperatur jak na rysunku wyżej, czyli de facto jakiś profil sensoryczny kawy.

Offline mr_j

  • Wiadomości: 597
  • Ekspres: Arrarex Caravel, Giotto, Chemex, Hario V60-02, Aeropress, Phin, Kawiarka
  • Młynek: Ascaso i-mini, K6 Compak, Hario Slim, C40, Kuma 83mm
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #836 dnia: 03 Marzec 2015, 22:26:04 »
Można ciekawy program napisać wpleść logikę rozmytą i symulować pewne niepewności ... I bawić się pewnymi korelacjami.

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #837 dnia: 03 Marzec 2015, 22:34:00 »
@Antonio - nasz jeszcze te kakaowce? Bo ciekawie po nich się myśli ;)
Jak możesz to mi odłóż z garść lub dwie.
LMWDP #469

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10556
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #838 dnia: 03 Marzec 2015, 22:35:26 »
Ok.

Offline ziarenko

  • Wiadomości: 929
  • Ekspres: Ascaso Dream Electronic, Kitty 6tz, Bialetti Mukka Express, drip Tiamo, Coffee Press Tiamo, Chemex
  • Młynek: Eureka Mignon Single Dose, i-2 mini, Comandante MK3
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #839 dnia: 04 Marzec 2015, 09:01:07 »
Właśnie piję Juicy#1 z 10.02 i dziękuję Elu-jest pyszna  :brawa: :szampan:

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi