No tak, podejrzewam jednak, że tamta niemiecka robota była super, natomiast w moim małym piecu znalazłem szereg niedoróbek i dlatego w końcu postanowiłem go po swojemu przerobić na super inteligentny piec
.
Przy okazji prac z pomiarami temperatur, sprawdziłem jak się zachowuje nasz ostatni nabytek, wielobojlerowy Concept/WEGA. Komfort pracy jest dla mnie super, a przebieg temperatury zaparzania zmierzony termofiltrem Scace(termopara T, termometr APAR200) wygląda tak:
Widać tu 8 ekstrakcji i widać, że temperatury są coraz większe, ok. 89-90-91 stopni. Tak działa PID. Pierwsza ekstrakcja jak się można spodziewać ma najniższą temperaturę. Potem grupa się rozgrzewa. Można ją oczywiście grzać odpowiednio mocno, by ten efekt wyeliminować. Tutaj ustawienia były takie: Temperatura bojlera = 96 stopni, Temperatura grupy = 94 stopnie. Grupa przed pomiarem była w stanie czuwania, temperatura bojlera wynosi wtedy 75 stopni. W ciągu minuty-dwóch dochodzi
mniej więcej do zadanej temperatury, co widać w pierwszej ekstrakcji. Jeden (siódmy z kolei) cykl zaparzania wydłużyłem bardzo do ok. 1 minuty: widać spory przyrost temperatury.
Wkrótce zrobię taki eksperyment dla dźwigienki.