Autor Wątek: Mastro Antonio  (Przeczytany 1523831 razy)

Offline ojoj

  • Wiadomości: 3
  • Ekspres: V60-02 plastik
  • Młynek: Hario Skerton
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #345 dnia: 18 Październik 2014, 11:02:42 »
Czy to prawda, że Rwanda powinna "leżakować" ok. 2 miesięcy od momentu palenia?

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10555
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #346 dnia: 18 Październik 2014, 11:49:40 »
Nieprawda :). Jest świetna w tej chwili.

Offline ranGo Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 2371
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #347 dnia: 18 Październik 2014, 12:00:28 »
Czy to prawda, że Rwanda powinna "leżakować" ok. 2 miesięcy od momentu palenia?

Prawda jest taka że palacz po upaleniu paru ton kawy, powinien leżeć i odpoczywać w Rwandzie 2 miesiące...ale realia są trochę inne.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10555
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #348 dnia: 18 Październik 2014, 12:02:42 »
Dobre. Masz Goranie plusa u mnie. Niektórzy palacze mają jednak bogatych tatusiów i wujków... ;)

Offline maro

  • Wiadomości: 969
  • Ekspres: Vibiemme Domobar, Wega mini, Harrio V60, Hario syphon, Chemex, Eva Solo, Bodum FP, Bialetti, G.A.T. Phin, Rancilio Epoca, Faema Enova, Isomac Tea II,
  • Młynek: Baratza Preciso, Peugeot, Hario Skerton, Faema
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #349 dnia: 18 Październik 2014, 12:13:48 »
odpoczywać w Rwandzie
Raczej spoczywać biorąc pod uwagę sytuację w tym kraju. Tylko mi znowu Antonio nie pisz o "klimacie nadchodzącego święta"  ;)

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4972
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #350 dnia: 18 Październik 2014, 12:28:05 »
Czy to prawda, że Rwanda powinna "leżakować" ok. 2 miesięcy od momentu palenia?

A skąd wziąłeś taką informację?

Offline ojoj

  • Wiadomości: 3
  • Ekspres: V60-02 plastik
  • Młynek: Hario Skerton
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #351 dnia: 18 Październik 2014, 12:32:06 »
Data palenia: 14/08. Do tego jest świetna w tej chwili.  ;)

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4972
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #352 dnia: 18 Październik 2014, 12:49:04 »
To jest najważniejsze :).

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10555
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #353 dnia: 18 Październik 2014, 13:22:57 »
Teraz mamy ziarna palone parę dni temu. Ta Rwanda jest genialna jako espresso.

Podobnie fajna jest Kenia, tym razem Kagumoini AB, w specjalnej cenie 120zł/kg:
http://mastroantonio.pl/category/c/promotion
« Ostatnia zmiana: 18 Październik 2014, 17:25:49 wysłana przez Antonio »

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10555
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #354 dnia: 26 Październik 2014, 18:52:39 »
Kolejna Kenia w tej cenie, palona dziś, sporo jaśniej niż zwykle. Tonino pokazał mi 98, gdy poprzednia Kenia miała 88. Im większa wartość, tym jaśniejsza barwa.
Ta Kenia składa się głównie z ziaren Kagumoini i Gatomboya. Powinna być fajna w przelewach ale mam nadzieje, że również w espresso.

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #355 dnia: 26 Październik 2014, 19:19:39 »
Czy u Ciebie można kupić mielonki 2 x 150 gr pod aeropress ?

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10555
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #356 dnia: 26 Październik 2014, 20:46:19 »
Tak.

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #357 dnia: 26 Październik 2014, 20:56:31 »
To składam zamówienie za kilka dni. Jedna do mleka jedna solo.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10555
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #358 dnia: 28 Październik 2014, 21:24:39 »
Miałem dziś bardzo emocjonujący wieczór... Po wielu dramatycznych zwrotach akcji i po długich godzinach perspektywy utraty narzędzia pracy na wiele dni, piec udało się uruchomić :). Takie emocje chyba skrócą mi życie :). Nawet udało się zdjąć człon inercyjny (opóźniający) ze ścieżki pomiaru temperatury...

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #359 dnia: 28 Październik 2014, 22:01:57 »
Trzeba sobie zrekompensować, np. gorącą czekoladą. :pycha: Właśnie ukręciłem gęsty, czekoladowy krem. Prawdą jest idealny balans między smakiem słodkim a gorzkim.


Na parorurce też się na gęsto ukręci?

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi