Autor Wątek: Mastro Antonio  (Przeczytany 1516208 razy)

Offline roger

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 902
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #150 dnia: 05 Styczeń 2014, 00:40:25 »
Cytat: Antonio
Podnieść ceny do europejskiego poziomu, po czym rozdawać kody rabatowe :pycha:.
ja też to uwielbiam :)
www.akcesoriabaristy.pl
kawa / herbata / ekspresy / młynki / akcesoria
Rabat forumowy wynosi -10% / kod rabatowy: WOK10

ROCKET ESPRESSO - Autoryzowany dystrybutor w PL

Offline Fux Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2980
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #151 dnia: 05 Styczeń 2014, 09:50:07 »
Dziwię się, że ludzie jeszcze reagują na ten bełkot...
Takie zagrywy to przechodziły z 15 lat temu, ale dzisiaj łapać klienta na taki lep? Jeżeli kretyn nierozumny, to skusi go pewnie -90% od 1000 zł, gdyż nie będzie w stanie odczytać prostej ceny bez zawoalowania = 100 zł

Akurat zwolennikiem targów nie jestem. Mam inne sposoby.
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline mmorka

  • Wiadomości: 602
  • Ekspres: Bezzera Bz10, V60 1 i 2, AP, FP
  • Młynek: Eureka Mignon i parę ręcznych
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #152 dnia: 05 Styczeń 2014, 10:56:33 »
Klient zawsze jest bardziej zadowolony z rabatu niż niskiej ceny wyjściowej. To nie żadna stara moda, to smutna rzeczywistość.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10513
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #153 dnia: 15 Styczeń 2014, 14:51:19 »
Bardzo zgrabny i mądry przekaz:
Skąd jest kawa? :)

Offline Fux Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2980
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #154 dnia: 15 Styczeń 2014, 17:39:48 »
 :ok: piknie.
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline maro

  • Wiadomości: 969
  • Ekspres: Vibiemme Domobar, Wega mini, Harrio V60, Hario syphon, Chemex, Eva Solo, Bodum FP, Bialetti, G.A.T. Phin, Rancilio Epoca, Faema Enova, Isomac Tea II,
  • Młynek: Baratza Preciso, Peugeot, Hario Skerton, Faema
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #155 dnia: 15 Styczeń 2014, 18:42:29 »
Podnieść ceny do europejskiego poziomu
W coraz to liczniejszych rodzimych palarniach dostosowanie cen do "europejskiego poziomu" musiałoby oznaczać obniżenie cen.

Offline Fux Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2980
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #156 dnia: 15 Styczeń 2014, 19:43:58 »
A po co?

Uważasz, że wszystko co nie jest polskie jest lepsze? :o
« Ostatnia zmiana: 15 Styczeń 2014, 19:45:35 wysłana przez fux »
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline mmorka

  • Wiadomości: 602
  • Ekspres: Bezzera Bz10, V60 1 i 2, AP, FP
  • Młynek: Eureka Mignon i parę ręcznych
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #157 dnia: 15 Styczeń 2014, 19:50:29 »
Biorąc pod uwagę zachodnie i skandynawskie palarnie speciality to u nas masz kawy za pół ceny.

Offline maro

  • Wiadomości: 969
  • Ekspres: Vibiemme Domobar, Wega mini, Harrio V60, Hario syphon, Chemex, Eva Solo, Bodum FP, Bialetti, G.A.T. Phin, Rancilio Epoca, Faema Enova, Isomac Tea II,
  • Młynek: Baratza Preciso, Peugeot, Hario Skerton, Faema
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #158 dnia: 16 Styczeń 2014, 12:12:10 »
Uważasz, że wszystko co nie jest polskie jest lepsze?
Szwagier przywiózł mi dwa tygodnie temu oscypka z Londynu i był lepszy od tego w Zakopanem :-)

Offline Fux Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2980
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #159 dnia: 16 Styczeń 2014, 13:40:45 »
 :taniec: magia Londynu.
Te kupowane w kurortach, to jak kiełbasa na promocji w markecie... :smiech: :NO:
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

al9

  • Gość
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #160 dnia: 16 Styczeń 2014, 15:04:50 »
Jako przykład stabilności produktów, pan ów podał włoskie mieszanki. Na targach HOST w Mediolanie odbywało się ciekawe wydarzenie, przeprowadzone przez IIAC/INEI/CSA. Kilkanaście włoskich, certyfikowanych blendów można było spróbować i ocenić. Wszystkie w gruncie rzeczy są jednakowe: jednakowo monotonne, jednakowo przeciętne, jednakowo produkowane. "Kropką nad i" była próba ziarna single-origin wyprodukowanego przez jedną ze znanych włoskich palarni na jej stoisku. Była to Etiopia (nic więcej, ot tylko Etiopia). Espresso było wyjątkowe: płaskie, gorzkie, bezaromatyczne, nudne, nijak do żadnej znanej mi Etiopii niepodobne. Ręce opadają. Toż taką powtarzalność i stabilność produktu zapewni nawet małpa.

Antonio - Ty tu masz grono wielbicieli. I dobrze, ale ten wątek powinien mieć tytuł koło wzajemnej adoracji.
Dlatego nikt Ci napisze prawdy: wpadasz w arogancję...
Cytowany wyżej  wpis jest symptomatyczny. Lubię Twoją Ariadnę, ale daleko jej do dobrych włoskich mieszanek typu izzy gold czy nawet kimbo napoletano- produkowanych od lat, stabilnie i powtarzalnie...

Trochę smutne...
al

@spinka - Arturze, odsyłam do regulaminu w którym znajdziesz ideę dla której powstał ten Dział. Ponadto proszę bez wycieczek osobistych - jeśli masz coś do Antonia porozmawiaj z nim za pomocą niepublicznych kanałów (email, PW).
« Ostatnia zmiana: 16 Styczeń 2014, 15:56:45 wysłana przez spinka2 »

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10513
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #161 dnia: 16 Styczeń 2014, 15:54:53 »
Al9, Ariadna nie pretenduje do grona włoskich mieszanek, ani do włoskich standardów. Nigdy tak nie było, ze względu na surowiec, amatorski tryb palenia, pakowania itp. Zapytaj proszę, skąd biorą się ziarna w mieszankach znanych palarni typu Izzo i Kimbo. Ogranicz się li tylko do Brazylii. Nazwy plantacji, firm. Trochę to smutne, że nie rozumiesz różnicy między gigantem a rzemieślnikiem. Ciekawe co odpowiedzą Ci giganci? Jeśli w ogóle Ci udzielą odpowiedzi, to mętnej i niejasnej.

Rozmowa ze znanym coffee hunterem ze Szwajcarii, kontrahentem najlepszych włoskich palarni:
-- Szukamy dobrego ziarna z Brazylii...
-- A jakie ziarno stosujecie?
-- Do naszych blendów stosujemy ziarna z Fazenda Daterra...
-- Aha...

Podobnie wyglądała rozmowa z innym dostawcą włoskich palarni... Że może coś zorganizuje, że coś zaproponuje. Jedyne co mógł zaproponować to jakiś tam Santos.

Wpadam w arogancję? Odwrócę trochę tę sprawę. Miłośników Kimbo i Izzo cechuje ignorancja... Bo mnie ta stabilność od stu lat nic nie obchodzi i nie widzę w niej nic pozytywnego. Wyprodukowanie tego Izzo i Kimbo nie niesie w sobie nic twórczego, romantycznego, estetycznego.
« Ostatnia zmiana: 16 Styczeń 2014, 15:58:00 wysłana przez Antonio »

Offline Poe Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1167
    • PopularCoffee Blog
  • Ekspres: The Gabi, V60, Chemex, Aeropress, Wilfa Svart, American Press, AltoAir, Kalita, Acaia Pearl i Acaia Lunar
  • Młynek: Comandante MK3 Nitro Blade
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #162 dnia: 16 Styczeń 2014, 15:57:00 »
Jak już to Izzo a nie Izzy. Choć coś w tym jest - jest prosta, czarna, gorzka. Nic więcej nie można powiedzieć o tej kawie czy podobnych, które wymieniłes. I nieważne jest moje zdanie o kawach Antonia. Znam kilkanaście innych palarni spoza Włoch, które biją włoskie, nudne mieszanki na głowę.

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4826
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #163 dnia: 16 Styczeń 2014, 16:01:45 »
Proszę o kilka głębokich oddechów. Wypowiedź Al9 jest również dla mnie kontrowersyjna ale ma prawo do własnego zdania i musimy to uszanować. Natomiast nie będzie tolerowana napastliwa forma i obrażanie innych użytkowników.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10513
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #164 dnia: 16 Styczeń 2014, 16:09:31 »
Obrażony się nie czuję :). W końcu mogę być i bywam arogantem ;).

Nie twierdzę, że wszystko co włoskie jest do kitu. Na opisanych targach było stoisko dużego importera surowej kawy. Były na nim dwie maszyny Dalla Corte i tuzin młynków z różnymi singlami. Niektóre z kaw były pięknie wypalone i wzbudziły w nas podziw, szacunek. Ale to było wyjątkowe stoisko firmy, której założyciel jest autentycznym człowiekiem kawy, żyjącym z kawą od dziecka. Z kimś takim można długo i rzeczowo rozmawiać... o różnorodności i niestabilności kawy na świecie :).

Natomiast włoskie palarnie należą często do ludzi biznesu i sukcesu albo do gigantycznych koncernów (jak Kimbo), a nie do ludzi kawy. Ci ludzie sukcesu i biznesu najczęściej nic nie potrafią zrobić własnymi rękoma, ani kawy wypalić, ani zaparzyć. Mało ich kawa interesuje. Wszystkie recepty dostają gotowe od producentów maszyn, od dostawców surowca. Co z tego, że jakaś palarnia ma certyfikat INEI albo pakuje kawę w piękne torebki i puszki, gdy wypalona przez nich Etiopia smakuje tak samo jak kiepska Brazylia?

Al9, co Ty wiesz o włoskiej kawie? Czy znasz ludzi kawy w Italii? Czy wiesz jak oni oceniają sytuację w swoim kraju? Czy wiesz co sądzą o tych wielkich palarniach? Jak oceniają produkty podawane w barach? Czy wiesz, że grono młodych, gniewnych ludzi kawy w Italii nawołuje do powrotu do źródeł? Do instytucji zwanej "Bottega del Caffe"? A "Bottega del Caffe" czyli Dom Kawy jest czymś, co my właśnie robimy.

Pomogę Ci, i zacytuję znanego w Italii miłośnika espresso i człowieka kawy, Andrea Lattuada:
Cytuj (zaznaczone)
In due giorni avro' visto una ventina di locali in Lombardia...impossibile bere un espresso...decente...e pensare che tra meno di una settimana inizia l'host e il salone internazionale del caffè'...e a giugno ci sara' il World of Coffee a Rimini. Cio' vuol dire che l'Italia avra' gli occhi di tutto il mondo puntati addosso. O si reagisce o faremo una figuraccia

W skrócie znaczy to tak: W ciągu dwóch dni odwiedziłem 20 lokali w Lombardii. Niemożliwością jest wypić espresso... przyzwoite. I pomyśleć, że za tydzień zaczynają się targi HOST i międzynarodowe wydarzenie poświęcone kawie, a potem w czerwcu World of Coffee w Rimini. To znaczy, że oczy całego świata skupią się na Italii. Zareagujemy jakoś czy się zbłaźnimy?

Ten zapisek i dyskusję nim wywołaną można znaleźć na facebookowym profilu Andrea Lattuada.
« Ostatnia zmiana: 16 Styczeń 2014, 17:31:41 wysłana przez Antonio »

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi