Autor Wątek: Mastro Antonio  (Przeczytany 1516896 razy)

Offline Fux Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2980
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #105 dnia: 07 Grudzień 2013, 16:36:47 »
Za leniwy jestem, aby fote robić.
Pi razy oko to coś zbliżonego do zawartości kolby po ekstrakcji/przed wyrzuceniem do kosza.
Drobne części kawy, które przeleciały przez sitko i zostały na dnie filiżanki.
Następnym razem zrobię fotkę; chyba.
Zjawisko w trakcie używania nagrody o zagranicznych korzeniach... :mrgreen:
Fux przesiadł się z rozpuszczalnej na sypaną i się zdziwił :-P
Mam napisać po polsku: chcesz w ...

 :Bicz:
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4826
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #106 dnia: 07 Grudzień 2013, 19:56:00 »
Taki mułek z pyłu?

Offline Fux Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2980
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #107 dnia: 07 Grudzień 2013, 19:58:58 »
Si + drobiny na języku.
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #108 dnia: 17 Grudzień 2013, 19:14:18 »
Czy Etiopia Yirga Cheffe Kochere, to taka brudna w smaku jest? Przy pierwszej paczce (dawno temu) tego nie zauważyłem, ale w sumie ciężka to ona była. Teraz przy lżejszym paleniu właśnie tak się zacząłem zastanawiać, że to chyba nie palenie, a po prostu urok. Mam rację? Czy szukać przyczyn (błędów parzenia) gdzieś indziej?

Jedno jest pewne, aromat słodkiej bułki drożdżowej jest powalający. :szampan:

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10514
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #109 dnia: 17 Grudzień 2013, 19:59:31 »
Co to znaczy brudna, ciężka? Ziarna palone 18/11 chyba to moje dzieło, raczej nie do espresso. Ciężka, bo krótko palona, mały ubytek. Ale brudna? Niemyta to i brudna... ;) Mnie tam w każdej postaci i formie smakowała. Nawet wczoraj wieczorem zaparzyłem te ziarna w Aero i nie zauważyłem brudu ;). Ale było późno i tylko parę łyków wypiłem, o czym napisałem na facebooku.

Teraz w cenie 100 zł/kg można spróbować kolejnej wersji do espresso, autorstwa Eli. Ta cena obowiązuje do świąt i dotyczy wszystkich singli.
« Ostatnia zmiana: 17 Grudzień 2013, 20:06:07 wysłana przez Antonio »

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #110 dnia: 17 Grudzień 2013, 20:06:25 »
Tak, tak, to to palenie. Nie mówię, że mi nie smakuje, bo smakuje jak zawsze, tylko oprócz + i - są jeszcze wrażenia opisowe ;)

Ciężka znaczy, że mulasta, że konkretna, że gęsta (w smaku, nie w konsystencji), że dużo w niej wszystkiego, nie jest to lekka, orzeźwiająca kawka typu herbacianego, ale właśnie ciężki, długo gotowany kompot w wędzonych owoców.

Brudna, w sensie, że smak się ściera ze sobą, nie jest klarowny i jednoznaczny, ale wielopłaszczyznowy, przeplatający się i wykluczający, zawierający doznania na granicy pomiędzy maksymalną przyjemnością, a czymś co może nie pasować lub nadawać charakter.

Przy czym, nie mówię o cielistości i tłuszczach, te oczywiście są, ale to nie o tym ja.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10514
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #111 dnia: 17 Grudzień 2013, 20:09:46 »
Taka jest specyfika kaw naturalnych, niemytych :). Jedni to akceptują a inni odrzucają. Polecam Ekwador myty: jest słodki i klarowny, czysty i przyjemny jednoznacznie. Ten Ekwador zaparzałem parę razy w Chemexie i wypijałem całe pół litra :).
« Ostatnia zmiana: 17 Grudzień 2013, 20:14:56 wysłana przez Antonio »

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #112 dnia: 17 Grudzień 2013, 20:15:11 »
Ale ja nie mówię, że to źle, chciałem tylko zapytać czy to co czuję pokrywa się z Twoimi doświadczeniami i doświadczeniami innych. :D Jeśli potwierdzasz, że to taka uroda, to to jest właśnie odpowiedź na moje pytanie. :szampan:

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10514
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #113 dnia: 17 Grudzień 2013, 20:21:21 »
Ale warto porównać ze sobą ziarna z różnych procesów. Nas te naturale ostatnio wciągnęły bardzo... Trochę z innej parafii jest naturalna Brazylia Carmo de Minas, Fazenda Chapada. Tu też surowe ziarno pachnie cudownie, a palone jest miękkie, delikatne, miodowe :). Kostaryka naturalna jako espresso to też odlot :). Zapraszam szczerze! Nie wiem czemu nasi klienci wolą stałe mieszanki, a nie single, nie cuda świata?

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #114 dnia: 17 Grudzień 2013, 20:46:49 »
Oczywiście, wychodzę z założenia, że warto próbować wszystkiego jeśli tylko istnieje szansa, że będzie ciekawie.

No z tymi stałymi mieszankami, to przecież nie do mnie zarzut. :) Również nie rozumiem. Fazendę Chapadę też mam, czeka na swoją kolej. Ostatnio próbowałem też jakieś (nie pamiętam jakiej) naturalnej Brazylii, no i na mój nos, to cascara jak się patrzy. :))

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10514
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #115 dnia: 17 Grudzień 2013, 21:00:13 »
To nie zarzut przecież tylko ogólna refleksja :). By the way...

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #116 dnia: 17 Grudzień 2013, 22:40:38 »
No ja wiem, ale akurat w moją stronę, a przecież same single u mnie. :))

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10514
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #117 dnia: 18 Grudzień 2013, 11:22:00 »
Wiem :). Moje refleksje tutaj nie są skierowane przeciwko lecz przeciwnie... Skorzystałem z okazji by wspomnieć te piękne kawy. Trochę za dużo ich mamy. A cena jest wyjątkowo dobra chyba :).

Ale wróćmy do Etiopii. Właśnie zaparzyłem w Chemexie: 33g/520ml, woda gorąca prosto z bojlera Noty, czas zaparzania około 5 minut. Efekt jest świetny; w pierwszej chwili właśnie bardzo klarowny, herbaciany i owocowy; potem zaczyna to być gorzko-czekoladowe :). Uważam, że to jeden z najlepszych moich dripowych produktów. Nie mogę tu znowu nie wyrazić zdania o wyższości Chemexa nad V60. Nie wiem jak to jest, ale tak jest, że przecieki z Chemexa są smaczniejsze... i jest ich więcej :).
« Ostatnia zmiana: 18 Grudzień 2013, 12:01:35 wysłana przez Antonio »

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4826
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #118 dnia: 18 Grudzień 2013, 12:02:17 »
Antonio, za jakiś miesiąc będę znowu potrzebował coś fajnego do dripa, więc nie wyrzucaj tych cudeniek!

PS
Kusicie mnie tym Chemexem... miał być pod choinkę ale jak zwykle finanse pokomplikowały sprawę...

Offline maro

  • Wiadomości: 969
  • Ekspres: Vibiemme Domobar, Wega mini, Harrio V60, Hario syphon, Chemex, Eva Solo, Bodum FP, Bialetti, G.A.T. Phin, Rancilio Epoca, Faema Enova, Isomac Tea II,
  • Młynek: Baratza Preciso, Peugeot, Hario Skerton, Faema
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #119 dnia: 18 Grudzień 2013, 13:37:59 »
finanse
Bez przesady z tymi finansami. Po świętach będzie drożej a na razie Chemex 6 to koszt 151 złociszy - nic tylko brać.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi