Rwanda Buf Cafe Nyarusiza 100 % Red Bourbon, palarnia kawy James Gourmet Coffee.
Miejsce zakupu Coffeepassion.pl, cena 29,99 zł za 250 g.
Arabika, odmiana Red Bourbon, sposób obróbki – myta. Ziarenka są spore, ładne, ale jest w nich dużo łusek. Palenie jasne, opisane jako filter roast, z przeznaczeniem do metod przelewowych. Aromat, po otwarciu torebki, jest wyjątkowo intensywny, słodko-owocowy, przyjemny. Po zmieleniu owocowo-kwaskowaty, delikatniejszy.
Metody przygotowania: dripper Tiamo V60-01 z białymi filtrami Hario, dripper Kalita z białymi filtrami Kalita.
Doza standardowa 6 g na 100 ml wody, temperatura parzenia 90 °C, w niższej, kwaskowatość była trochę większa. Czas ekstrakcji około 2,5 minuty.
W smaku na początku pojawia się malinowa kwaskowatość, później dołącza słodka pomarańcza. A jeżeli czas ekstrakcji przekroczy 2,5 minuty, to w naparze pojawiały się kakaowe nuty. Było to urozmaicenie, doznań smakowych nie psuło. A na finiszu czekało sporo owocowej słodyczy. Posmak na początku owocowo-kakaowy, później pomieszany z kwaskami i słodyczą, po jakimś czasie czekoladowo-kakaowy, trwały, lekko garbnikowy, przyjemny.
Tę Rwandę przyrządzałem także w Chemexie. Napar z niego był mniej kwaskowaty niż z drippera, łagodniejszy, troszkę słodszy, z większą ilością kakaowych nut.
Niezależnie od urządzenia, Rwanda Nyarusiza z palarni James Gourmet Coffee, była smaczna i powtarzalna, bardzo chętnie do niej wrócę.