Autor Wątek: Kenia AA, palarnia kawy xCafe  (Przeczytany 5971 razy)

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4973
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Kenia AA, palarnia kawy xCafe
« dnia: 07 Luty 2014, 11:43:18 »
Kenia AA, palarnia kawy xCafe, z Sielca pod Sędziszowem Małopolskim.
100 % arabika, cena 74 zł za 1 kg, dostępne są też mniejsze opakowania, nieco droższe. Ziarenka są spore, z jasną bruzdą, całe, niepołamane, pachnące owocowo. Palenie średnie, kawa świeża, palona po złożeniu zamówienia.

Sposób przygotowania: ekspres ciśnieniowy. Crema na espresso brązowa, niezbyt trwała. Zapach owocowy z akcentami czekolady w tle. W smaku przeważa wiśniowa kwaskowatość, a później pojawia się gorzko czekoladowa goryczka, do tego trochę słodyczy. Posmak kwaskowaty, z czasem przechodzący w gorzką czekoladę. Dla mnie jest to smaczne, orzeźwiające espresso, lubię takie klimaty, ale nie każdemu musi odpowiadać. Tej Kenii chętnie używam w mieszankach na espresso, dobrze łączy się z czekoladowymi singlami i je ożywia owocowym akcentem. Dodatek jest niewielki, wystarczy 20-25 %, bo wiśniowa kwaskowatość jest dosyć agresywna.
Sposób przygotowania: dripper Tiamo V60-01, białe filtry Hario.
Doza standardowa, 6 g na 100 ml wody, temperatura parzenia 80°C, przy większej temperaturze może się pojawiać nadmierna goryczka (kawa jest średnio palona). Czas parzenia około 2 minuty razem z preinfuzją, raczej nie dłużej, bo mogą się pojawiać nieciekawe smaki. Napar ma wiśniową kwaskowatość i niewielką czekoladową goryczką, na dnie trochę słodyczy. Posmak gorzkiej czekolady z wiśniami. Ciekawy smak dla miłośników mocno kwaskowatych dripów, cierpkość w pierwszych łykach czuć na języku.
Sposób przygotowania: Chemex + filtry Chemex FC-100, albo przy mniejszej ilości naparu, karafka do wina Pasabahce + filtry Chemex FP-2. Ze względu na goryczkę doza nieco zmniejszona do 5,5 g na 100 ml. Temperatura 85°C, czas przelewania razem z 30 sekundową preinfuzją do czterech minut. Smak naparu podobny jak z drippera, ale mniej kwaskowaty, niby łagodniejszy, a jednocześnie trochę bardziej goryczkowaty, słodszy. Na pewno dobry.
Sposób przygotowania: aeropress. Doza 7,5 g na 100 ml, temperatura 85°C, metoda klasyczna, preinfuzja 30 sekund, łączny czas parzenia z preinfuzją 70 sekund. Przemiał dosyć gruby, trochę drobniejszy niż do drippera. Smak bardzo fajny, wiśniowo cierpki, ale nie za mocno, z czekoladową goryczką, sporo słodyczy, długi posmak. Przy metodzie odwróconej i dłuższym parzeniu jest więcej goryczki.
Lubię tę kawę, jest smaczna i sprawdza się w wielu metodach parzenia. Oprócz opisanych także w Clever Dripperze, ale nie chciałem zanudzać dodatkowym opisem. Czasem trzeba przy niej pokombinować ze znalezieniem odpowiednich parametrów, głównie czasu parzenia i temperatury, ale potrafi się za to odpłacić dobrym smakiem w filiżance.
« Ostatnia zmiana: 07 Luty 2014, 22:14:37 wysłana przez WS »

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi