Café Las Flores® is a washed Arabica specialty coffee produced from plantations located on the Mombacho Volcano in Granada, Nicaragua.Źródło: EuroCafe (data palenia nieznana)
Sposób przyrządzenia: aeropress, metoda odwrócona
Doza: 18g/240ml
Po otwarciu opakowania aromat niezwykły, ciemne owoce, aronia, (wiśnia?), ale też coś cięższego, drzewnego? Ziarna dość duże, ładne, całe, bez plam olejkowych, matowe. Palenie ciemne, czy może raczej cynamonowe, nie czuję się zbyt upoważniona, by oceniać stopień palenia.
Po zmieleniu przyjemny zapach, zalewane wodą, ładnie puchły.
Napar mnie zaskoczył. Spodziewałam się czegoś kwaskowego a tutaj aksamit. Rozpłynęło mi się to w ustach, tak gładkie, takie... hmm... bez kantów...
Kwaskowatość jest, cudna, w drugim rzucie, bardziej wyrażna, gdy napar ostygnie bardziej. Faktycznie kwaskowatość wiśni, nie aronii, bez tego garbnikowego ścięcia na języku. Żadnej goryczy, żadnej czekolady i delikatny, trochę zbyt krótki słodkawy aftertaste. Zachwycił mnie ten aksamit, zaskoczył na tyle, że pierwsza myśl, jaka przyszła mi do głowy to mleko. Ta kawa mi przywodzi na myśl mleko, podobnie odbieram je na języku.
Bardzo przyjemna kawa, choć chyba dla mnie trochę nudna. Ja jednak lubię grę smaków, jakieś wibracje i symfonie a tu raczej solówka na gitarze klasycznej.
Relacja foto:
Cafe Las Flores
Cafe Las Flores
Cafe Las Flores