Ethiopia Zege Tana Lake Natural – palarnia kawy Euro Cafe
Etiopska arabika, sposób obróbki naturalny, palenie jasne z przeznaczeniem do alternatywnych metod parzenia kawy. Ziarenka mają miły, przy tym intensywny aromat słodkiej czekolady i whisky, w przemiale dochodzą jeszcze nuty cytrusów. Cena 25 zł za 250 g.
Sposób przygotowania: dripper Tiamo V60 - 01, białe filtry Hario i młynek Fiorenzato F6 Drogheria. Doza standardowa - 6 g kawy na 100 ml wody, temperatura wody około 92°C, czas parzenia nieco poniżej trzech minut, preinfuzja 30 sekund, przemiał po zalaniu nie był mieszany. W aromacie dripa jest mleczna czekolada i whisky/brandy, w smaku dochodzi jeszcze cytrusowy akcent. Połączenie ciekawe, smak jest przez to bardzo fajny. Przy tym bogaty, złożony i odpowiednio intensywny. Także dosyć słodki, nie kwaśny i nie gorzki. Posmak podobny, trwały i przyjemny, z czasem przechodzący w czekoladowy. Spróbowałem tych ziarenek także w Kalicie Wave. Po wcześniejszej smakowej charakterystyce, nie spodziewałem się poprawy. No i rzeczywiście napar wyszedł cięższy niż z V60, przez to mniej smaczny. Za to bardzo ciekawie Zege Tana Lake wypadła w Chemexie. Smakowo podobnie jak w V60, ale z dodatkową wiśniową nutą, obiecywaną przez palarnię w opisie na stronie internetowej.
Ethiopia Zege Tana Lake Natural z palarni Euro Cafe to dobre przelewowe ziarenka, godne polecenia. Mają ciekawy profil smakowy, gwarantujący miłe wspomnienia.