Autor Wątek: Columbia Nasave SX – palarnia kawy xCafe  (Przeczytany 1576 razy)

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4976
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Columbia Nasave SX – palarnia kawy xCafe
« dnia: 12 Wrzesień 2016, 21:02:50 »
Columbia Nasave SX – palarnia kawy xCafe

Wysokiej jakości kolumbijska arabika klasy speciality, oceniona na 86 punktów. Oznaczona jako microlot, czyli najlepsze ziarenka z danej plantacji. Wizualnie są ładne, całe i niepołamane, mają wyjątkowo intensywny aromat. Na początku jest krótka cytrusowa nuta, później dominuje karmel i słodka czekolada. W aromacie przemiału przeważają świeże, słodkie cytrusy i jaśmin. Palenie średnie, uniwersalne do różnych metod parzenia. Cena 115 zł za 1 kg,

Sposób przygotowania: ekspres Nuova Simonelli Musica i młynek Mahlkönig K30. Espresso było robione z podwójnego sitka, jako jedno z dwóch, doza 17 g, czas ekstrakcji 28 - 30 sekund. Crema do przyjęcia, choć niezbyt trwała, jasnoorzechowego koloru. W aromacie espresso jest karmel i czekolada. W smaku zaś dominują cytrusy, ze wskazaniem na słodkie cytryny, są też słodkie akcenty karmelu i miodu. Posmak długi i miły, z tendencją do grapefruitowej goryczki. Espresso było smaczne i przyjemne, owocowo – kwaskowate, bez goryczki, zachęcające do szybkiej powtórki. Parzyłem je w granicach 28 – 30 sekund, żeby zmniejszyć kwaskowatość i poprawić balans. Efekt w filiżance był zdecydowanie dobry, owocowe, czyste w smaku espresso, ze średnim body. Americano żonie bardzo smakowało, a cappuccino nikt nie próbował.
Sposób przygotowania: aeropress, metalowy filtr i młynek Mahlkönig Vario Home. Metoda odwrócona, doza 7,5 g na 100 ml wody, temperatura wody 93°C, preinfuzja 30 sekund, łączny czas parzenia razem z preinfuzją 105 sekund, przemiał dosyć drobny. Aromat naparu głównie słodko-czekoladowy, a w smaku są dosyć słodkie cytrusy, z niewielkimi nutami czekolady i cytrusowej goryczki. Posmak przechodzący w jaśminowo -  czekoladowy, wyrazisty i trwały. Całość przyjemna,  miła do picia.

Columbia Nasave z palarni xCafe to bardzo fajne ziarenka, smakowały mi w postaci espresso i naparu z aeropressu. Zdecydowanie godne polecenia, zwłaszcza dla zwolenników kwaskowato-owocowych naparów.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi