Autor Wątek: Panama Casa Ruiz - palarnia kawy Euro Cafe (ranGo)  (Przeczytany 14539 razy)

Offline malkos Mężczyzna

    • Świeżo Palona
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 1312
    • ŚwieżoPalona
  • Ekspres: Aeropress, Hario v60, French Press Bodum, kawiarka GAT Konica
  • Młynek: Zassenhaus Quito, Comandante MK3
Odp: Panama Casa Ruiz - palarnia kawy Euro Cafe (ranGo)
« Odpowiedź #15 dnia: 06 Lipiec 2015, 11:01:28 »
Informacja na temat kawy na stronach swiezopalonej nigdy mnie nie przekonywała, pewnie dlatego nigdy nic z kaw tam nie zamówiłem.
OK. Czyli jak dodam informację, że nasze kawy są wypalane na zlecenie przez EuroCafe, to zamówisz:) ?
Właściciel sklepu http://swiezopalona.pl

dlawokawie5 - nowy kod - 5% zniżki na wszystko

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Panama Casa Ruiz - palarnia kawy Euro Cafe (ranGo)
« Odpowiedź #16 dnia: 06 Lipiec 2015, 11:36:28 »
To nie jest takie proste, ale skracając dyskusję napiszę: prędzej.

Offline ziarenko

  • Wiadomości: 929
  • Ekspres: Ascaso Dream Electronic, Kitty 6tz, Bialetti Mukka Express, drip Tiamo, Coffee Press Tiamo, Chemex
  • Młynek: Eureka Mignon Single Dose, i-2 mini, Comandante MK3
Odp: Panama Casa Ruiz - palarnia kawy Euro Cafe (ranGo)
« Odpowiedź #17 dnia: 06 Lipiec 2015, 14:38:36 »
OK. Czyli jak dodam informację, że nasze kawy są wypalane na zlecenie przez EuroCafe, to zamówisz:)
Dla mnie taka informacja jest jak najbardziej na plus. Dziwne że to ukrywaliście :)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10605
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Panama Casa Ruiz - palarnia kawy Euro Cafe (ranGo)
« Odpowiedź #18 dnia: 06 Lipiec 2015, 15:28:55 »
Przecież widać "gołym okiem", gdzie są kawy od Gorana. Jest jeszcze kilka różnych palarni... ;)

Offline ziarenko

  • Wiadomości: 929
  • Ekspres: Ascaso Dream Electronic, Kitty 6tz, Bialetti Mukka Express, drip Tiamo, Coffee Press Tiamo, Chemex
  • Młynek: Eureka Mignon Single Dose, i-2 mini, Comandante MK3
Odp: Panama Casa Ruiz - palarnia kawy Euro Cafe (ranGo)
« Odpowiedź #19 dnia: 06 Lipiec 2015, 15:46:17 »
Widocznie ja jakoś mało domyślny jestem

Offline M

  • Administrator
  • Wiadomości: 1665
  • Ekspres: CKE, Junior, Rota, alternatywa
  • Młynek: Aergrind, C40
Odp: Panama Casa Ruiz - palarnia kawy Euro Cafe (ranGo)
« Odpowiedź #20 dnia: 06 Lipiec 2015, 16:24:18 »
Jest kilka nazw szczególnie rzucających się w oczy :-)

Offline rolcyng Mężczyzna

  • Wiadomości: 119
  • Ekspres: Hario V60, FP, Phin
  • Młynek: Zassenhaus Record
Odp: Panama Casa Ruiz - palarnia kawy Euro Cafe (ranGo)
« Odpowiedź #21 dnia: 06 Lipiec 2015, 18:17:10 »
Informacja na temat kawy na stronach swiezopalonej nigdy mnie nie przekonywała, pewnie dlatego nigdy nic z kaw tam nie zamówiłem.
Podpisuję się pod tym. Od jakiegoś czasu chciałem spróbować czegoś od Gorana, więc taka informacja zmienia dla mnie postać rzeczy.

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Panama Casa Ruiz - palarnia kawy Euro Cafe (ranGo)
« Odpowiedź #22 dnia: 07 Lipiec 2015, 00:59:11 »
Jest kilka nazw szczególnie rzucających się w oczy :-)
Dla obeznanych :P

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6276
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform, Ode2
Odp: Panama Casa Ruiz - palarnia kawy Euro Cafe (ranGo)
« Odpowiedź #23 dnia: 16 Lipiec 2015, 02:01:01 »
Co prawda jestem dopiero początkującym poszukiwaczem smaków i aromatów kawy, ale zgadzam się z WS, że to ciekawe ziarna jak wszystkie, które próbowałem od Gorana. Przy okazji jest to moja pierwsza wypowiedź w kwestii kawy, więc jeśli napiszę coś głupiego to dajcie znać, a ogólnie proszę o wyrozumiałość ;)
Próbowałem najpierw z aero na 92 st. i 85st z dozą 7 na 100, czasy (z preinfuzją) 1:35 i 1:50 . W wyższej temp lepiej mi smakowała pomimo krótszej ekstrakcji. Czuć było ciekawy potencjał, ale aromaty jakby skompresowane i wygaszone, po ostygnięciu wyraźniej owocowa. Powiedziałbym, że na zimno lepiej smakuje w moim wydaniu AP. Swoją drogą ciekawe jak cold brew by smakował z tej kawy. Nie uzyskałem jednak zadowalającego naparu tą metodą, trochę byłem niezadowolony z siebie że nie potrafię pomóc tej kawie rozwinąć skrzydeł, ale nie poddaję się. Będę jeszcze próbował dłuższych ekstrakcji przy niższej temperaturze.

Dziś zaparzyłem Panamę w kalicie i w końcu była bardzo dobra. Zaparzałem na 92 st i łącznie z preinfuzją ekstrakcja trwała 4:30, doza 6 na 100, bez mieszania.  W porównaniu z aero tu kawa w końcu złapała wiatr w żagle  i zaprezentowała swoje bogactwo od wytrawnej czekolady przez suszone owoce do świeżych, czerwonych, słodko-kwaśnych (czereśnie?). Bardzo to był bogaty i przyjemny napar. W końcu udało się poprowadzić partnerkę z Panamy, co prawda do trochę innej muzyki ;), ale dla takiego kawowego smarka jak ja jest to powód do zadowolenia :)

Nie mam innych dripperów, ale będę próbował jeszcze z kality w niższej temperaturze, żeby spróbować z mniejszą dozą czekolady.
« Ostatnia zmiana: 16 Lipiec 2015, 02:08:49 wysłana przez krystians »

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4830
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: Panama Casa Ruiz - palarnia kawy Euro Cafe (ranGo)
« Odpowiedź #24 dnia: 16 Lipiec 2015, 06:48:43 »
Pięknie! O to własnie chodzi - ciągłe poszukiwanie  :)
Dosyć długa ta ekstrakcja w kalicie.

Offline piomic

  • Wiadomości: 2588
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: Panama Casa Ruiz - palarnia kawy Euro Cafe (ranGo)
« Odpowiedź #25 dnia: 16 Lipiec 2015, 08:37:41 »
Ważne że smaczna, reguły i parametry są mało istotne jeśli smakuje.

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4977
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Panama Casa Ruiz - palarnia kawy Euro Cafe (ranGo)
« Odpowiedź #26 dnia: 16 Lipiec 2015, 10:55:23 »
Po zmianie parametrów może smakować lepiej :) albo też gorzej. Nieco obniżyłbym temperaturę parzenia w Kalicie i skrócił czas ekstrakcji.

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6276
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform, Ode2
Odp: Panama Casa Ruiz - palarnia kawy Euro Cafe (ranGo)
« Odpowiedź #27 dnia: 16 Lipiec 2015, 13:03:54 »
Dzięki, a trochę krócej i nieco niższa temperatura to w przybliżeniu jakie wartości ?  Ponoć kalita wybacza dłuższe ekstrakcje, jestem jednak początkującym nakapywaczem więc czy dany sposób jest dobry spierać się nie będę. Na pewno popróbuję innych bo lubię eksperymenty, dlatego też pojawiłem się na tym forum :).

Offline Fux Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2995
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Odp: Panama Casa Ruiz - palarnia kawy Euro Cafe (ranGo)
« Odpowiedź #28 dnia: 16 Lipiec 2015, 14:41:23 »
Przy okazji jest to moja pierwsza wypowiedź w kwestii kawy, więc jeśli napiszę coś głupiego to dajcie znać, a ogólnie proszę o wyrozumiałość

Goran daleko nie będzie miał, aby w łeb Tobie dać.
;-)
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4977
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Panama Casa Ruiz - palarnia kawy Euro Cafe (ranGo)
« Odpowiedź #29 dnia: 16 Lipiec 2015, 15:32:39 »
trochę krócej i nieco niższa temperatura to w przybliżeniu jakie wartości ?  Ponoć kalita wybacza dłuższe ekstrakcje,
Przede wszystkim kieruj się własnym smakiem. Jak Ci odpowiada, to jest dobrze. Zestaw Kality jest mniej wrażliwy na dłuższe ekstrakcje niż V60, ale nie każde ziarenka to lubią. Przy parzeniu tej Panamy woda miała początkową temperaturę 88°C, a czas parzenia wynosił nieco ponad 3 minuty.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi