Autor Wątek: Rwanda  (Przeczytany 5282 razy)

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4826
Rwanda
« dnia: 25 Kwiecień 2013, 07:25:53 »
Źródło: Euro Cafe
Palenie: średnie, 1,5 miesiąca przed spożyciem
Metoda przygotowania: aeropress
Wygląd: ziarna równe, kilka połamanych, z wyraźną jasną bruzdą, napar ciemny i klarowny, w aeropresie jasna pianka.
Aromaty: Mielone ziarno ma bardzo przyjemny, intensywny wafelkowo-czekoladowy aromat, kawa z aeropressa ma nieokreślony zapach którego nie potrafię na razie zidentyfikować, lekko czekoladowy.
Smak: Podobnie jak Panama smak jest bardzo delikatny, cytrusowo kwaskowaty, bez goryczki.
Podsumowanie: Szalenie ciekawa afrykańska kawa, delikatna cytrusowa, kryjąca w sobie nieokreślone aromaty i smaki. Zaparzałem ja w dosyć wysokiej temperaturze, jutro spróbuję niższej, być moze kwaski będą wyraźniejsze i latwiejsze do identyfikacji. Kolejna kawa obok której nie przechodzi się obojętnie.

[EDIT]
Zaparzona w niższej temperaturze jest nieco bardziej kwaskowa, ale za to też słodsza. Bardzo przyjemny słodko-kwaskowy smak.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi