Autor Wątek: Incontro – palarnia kawy Mastro Antonio  (Przeczytany 12657 razy)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Incontro – palarnia kawy Mastro Antonio
« Odpowiedź #30 dnia: 27 Styczeń 2015, 20:57:10 »
 :szampan:

Offline mr_j

  • Wiadomości: 597
  • Ekspres: Arrarex Caravel, Giotto, Chemex, Hario V60-02, Aeropress, Phin, Kawiarka
  • Młynek: Ascaso i-mini, K6 Compak, Hario Slim, C40, Kuma 83mm
Odp: Incontro – palarnia kawy Mastro Antonio
« Odpowiedź #31 dnia: 27 Styczeń 2015, 22:31:47 »
Smak to smak, dość proste zjawisko. Z reguły nie ma słonego w kawie. Nigdy nie spotkałem, choć spotkałem już ludzi czujących słone wrażenia w kawie (także w parach ;)). Ale wrażenia smaku a smak to zupełnie inne sprawy.

Dałeś tu przykład słonego rogalika... ;) I tego się trzymaj. Bo to było Twoje wrażenie, może jakieś wspomnienie.


Aż spróbowałem, bo jeszcze mi zostało Incontro.
Było coś z tego "słonego", ale raczej pochodzącego od kwaśnego i odrobinę metalicznego (ach te wrażenia). Może dlatego kojarzy się ze "słonym".

Edycja: Ale zaskoczyła mnie bogactwem, czekolada, kwaśne smaczki i wrażenie "słonego" przyjemny długo trwający posmak - aromatu pieczywa.
« Ostatnia zmiana: 27 Styczeń 2015, 22:34:40 wysłana przez mr_j »

Offline KiT

  • Wiadomości: 587
  • Ekspres: BZ10 najczęściej
  • Młynek: F64Evo i jakieś tam inne
Odp: Incontro – palarnia kawy Mastro Antonio
« Odpowiedź #32 dnia: 27 Styczeń 2015, 22:47:03 »
To samo palenie?

Offline mr_j

  • Wiadomości: 597
  • Ekspres: Arrarex Caravel, Giotto, Chemex, Hario V60-02, Aeropress, Phin, Kawiarka
  • Młynek: Ascaso i-mini, K6 Compak, Hario Slim, C40, Kuma 83mm
Odp: Incontro – palarnia kawy Mastro Antonio
« Odpowiedź #33 dnia: 27 Styczeń 2015, 23:28:28 »
Data palenia kawy jest z 17/12/2014r.

Offline KiT

  • Wiadomości: 587
  • Ekspres: BZ10 najczęściej
  • Młynek: F64Evo i jakieś tam inne
Odp: Incontro – palarnia kawy Mastro Antonio
« Odpowiedź #34 dnia: 27 Styczeń 2015, 23:58:13 »
To jeszcze chyba mamy inny blend.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Incontro – palarnia kawy Mastro Antonio
« Odpowiedź #35 dnia: 28 Styczeń 2015, 08:13:56 »
Ten jest przedostatni. Mniej więcej to samo: Brazylia i Peru.

...

Wczoraj znalazłem ten grudniowy blend. Espresso jest bardzo gęste i solidne, i wciąż bardzo świeże:
http://tapatalk.imageshack.com/v2/15/01/28/518b00f54d560cd51aa1675eb5e667e6.jpg
Incontro – palarnia kawy Mastro Antonio


Wprawdzie zmysł smaku nie wzbudził we mnie wrażenia czegoś słonego, ale nad umami można by się zastanowić ;). Drożdżowe ciasto, jakiś rogalik, barszczyk... ;) Coś w tym jest.
« Ostatnia zmiana: 29 Styczeń 2015, 08:08:21 wysłana przez Antonio »

Offline mr_j

  • Wiadomości: 597
  • Ekspres: Arrarex Caravel, Giotto, Chemex, Hario V60-02, Aeropress, Phin, Kawiarka
  • Młynek: Ascaso i-mini, K6 Compak, Hario Slim, C40, Kuma 83mm
Odp: Incontro – palarnia kawy Mastro Antonio
« Odpowiedź #36 dnia: 29 Styczeń 2015, 23:26:40 »
Postanowiłem sprawdzić co by było gdyby. Ostatnie kilka doppio.
Uruchomiłem K6, zmieniałem dozę i grubość przemiału (dosłownie 2-3 kliki), a przy tym tak by czas pozostał ten sam około 27 sekund.
Od bardziej zbalansowanej, ale jakby bardziej "spokojnego bukietu" 21 gram. Co również przełożyło się na intensywność umami przy największej porcji w sitku.
Umami zdecydowanie mniej "gęste", lekkie bez zdecydowanych przejść w smaku i aromacie.
Przy 20 gramach dołączyły przyprawy korzenne - zdecydowanie przyjemne aromaty.
Aż ku mojemu zaskoczeniu pojawiła się słodycz przy 18g, co nie przeszkadzało wydobyć czekolady również w finiszu i nawet odrobinę pikantnych akcentów w zależności od temperatury.
Bardzo lubię kiedy mam przynajmniej trzy odmienne wrażenia w smaku lub aromacie. Przy Incontro się udało.
Pierwszy raz, tak świadomie zmieniałem ustawienia by uzyskać założony efekt w filiżance. Świadomie zmniejszając dozę i skręcając młynek.

Offline MaciejF Mężczyzna

  • Wiadomości: 223
  • Ekspres: Steel Uno Prof
  • Młynek: Ceado E6P, Comandante C40 IronHeart
Odp: Incontro – palarnia kawy Mastro Antonio
« Odpowiedź #37 dnia: 12 Marzec 2015, 17:03:05 »
z tą mieszanką zacząłem od ustawień młyna, które stosowałem dla Ariadny - zbyt szybka ekstrakcja - na doppio miałem ok 50 ml w 20 s., jak podkręciłem delikatnie młyn to znowuż leci dużo wolniej i 50 ml/28-30s., jednak moim problemem jest kwasowość, która zdecydowanie dominuje i teraz moje pytanie czy to korygować jakoś przemiałem czy temperaturą - krótszy/dłuższy flush? co poradzicie

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Incontro – palarnia kawy Mastro Antonio
« Odpowiedź #38 dnia: 12 Marzec 2015, 17:17:24 »
Może i tak, może ta kwasowość jest wyraźna. Dyskutowaliśmy o tym u siebie dłuższy czas. Ale mnie to odpowiadało. Można wyciągnąć i słodycz. Mój HX jak wiecie ma dość niską temperaturę zaparzania max. ok. 84 stopnie i 5 sekund preinfuzji... Może to pomoże? Nie wiem co zrobić w Steelu, żeby takie rzeczy zrobić...
« Ostatnia zmiana: 12 Marzec 2015, 17:22:42 wysłana przez Antonio »

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4973
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Incontro – palarnia kawy Mastro Antonio
« Odpowiedź #39 dnia: 12 Marzec 2015, 17:20:17 »
A może spróbuj przedłużyć ekstrakcję do 35 sekund, powinno być mniej kwasków.

Offline MaciejF Mężczyzna

  • Wiadomości: 223
  • Ekspres: Steel Uno Prof
  • Młynek: Ceado E6P, Comandante C40 IronHeart
Odp: Incontro – palarnia kawy Mastro Antonio
« Odpowiedź #40 dnia: 12 Marzec 2015, 18:41:03 »
drobniejszy przemiał, dłuższa ekstrakcja i wyszło chyba lepiej ale jeszcze pokombinuję ;)

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi