Autor Wątek: Incontro – palarnia kawy Mastro Antonio  (Przeczytany 12653 razy)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Incontro – palarnia kawy Mastro Antonio
« Odpowiedź #15 dnia: 27 Styczeń 2015, 14:35:11 »
Smak to smak, dość proste zjawisko. Z reguły nie ma słonego w kawie. Nigdy nie spotkałem, choć spotkałem już ludzi czujących słone wrażenia w kawie (także w parach ;)). Ale wrażenia smaku a smak to zupełnie inne sprawy.

Dałeś tu przykład słonego rogalika... ;) I tego się trzymaj. Bo to było Twoje wrażenie, może jakieś wspomnienie.
« Ostatnia zmiana: 27 Styczeń 2015, 14:38:02 wysłana przez Antonio »

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Incontro – palarnia kawy Mastro Antonio
« Odpowiedź #16 dnia: 27 Styczeń 2015, 14:42:01 »
Smaki jak kolory każdy widzi i smakuje po swojemu. Ale przydałby się słowniczek. Skórka pomarańczy, skórka chleba no i moje 14 cytryn :-)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Incontro – palarnia kawy Mastro Antonio
« Odpowiedź #17 dnia: 27 Styczeń 2015, 14:46:11 »
A to już są aromaty. Do tego dochodzi jeszcze zmysł dotyku...

Offline KiT

  • Wiadomości: 587
  • Ekspres: BZ10 najczęściej
  • Młynek: F64Evo i jakieś tam inne
Odp: Incontro – palarnia kawy Mastro Antonio
« Odpowiedź #18 dnia: 27 Styczeń 2015, 17:57:36 »
Nastąpił obiecany update pierwszego posta - sprawcy zamieszania - czyli drugiego w kolejności.

 Sól a słone,  to dwie sprawy, wołowina w majeranku i tymianku daje wrażenie słonej nawet jak nie ma tam grama soli. I jest to stosowany zamiennik smakowy dla tych co nie mogą solić....

Offline Maciej1 Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 979
  • Ekspres: Jednobojlerowiec
  • Młynek: Fio F64 Evo
Odp: Incontro – palarnia kawy Mastro Antonio
« Odpowiedź #19 dnia: 27 Styczeń 2015, 18:02:00 »
Pamiętam rok czy dwa temu tez w jakimś blendzie Andrzeja czułem słony posmak.
W młynie: ziarna

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Incontro – palarnia kawy Mastro Antonio
« Odpowiedź #20 dnia: 27 Styczeń 2015, 18:09:41 »
Szczerze nie wiem jak można odczuć w kawie słone wrażenia, choć wiem, że można. Jutro sam spróbuję tych słonych ziaren :). Pewnie wyjdzie mi słodki posmak... Co wtedy zrobić? ;)

Jeśli zajrzycie do naszego wątku na CP, to dowiecie się, że tę samą mieszankę oceniają zupełnie niesłono ludzie zdołowani Etiopią ;).
« Ostatnia zmiana: 27 Styczeń 2015, 18:16:37 wysłana przez Antonio »

Offline ranGo Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 2372
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
Odp: Incontro – palarnia kawy Mastro Antonio
« Odpowiedź #21 dnia: 27 Styczeń 2015, 18:16:57 »
Jeśli zajrzycie do naszego wątku na CP

:Bicz:

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Incontro – palarnia kawy Mastro Antonio
« Odpowiedź #22 dnia: 27 Styczeń 2015, 18:18:11 »
Eee... Czasem ciekawe tam rzeczy ludzie piszą. Również o Tobie :).

Offline ranGo Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 2372
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
Odp: Incontro – palarnia kawy Mastro Antonio
« Odpowiedź #23 dnia: 27 Styczeń 2015, 18:28:25 »
Nie mam tyle czasu aby zaglądać na CP i pewnie się nie dowiem co o mnie tam piszą . Lepiej postaw linka do wątku o Incotro na CP, aby zainteresowany nie musieli szukać.

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Incontro – palarnia kawy Mastro Antonio
« Odpowiedź #24 dnia: 27 Styczeń 2015, 18:30:11 »


Szczerze nie wiem jak można odczuć w kawie słone wrażenia, choć wiem, że można. Jutro sam spróbuję tych słonych ziaren :)

A może wody zaczerpnij z Bałtyku? ;)

LMWDP #469

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Incontro – palarnia kawy Mastro Antonio
« Odpowiedź #25 dnia: 27 Styczeń 2015, 18:41:06 »
Szczerze nie wiem jak można odczuć w kawie słone wrażenia, choć wiem, że można.
Szczególnie mocno odczuwam słone w krótkich czasach, kilka pierwszych sekund espresso. Proponuję ultraristretto, wtedy te kilka sekund można odczuć w intensywnej kropli naparu, a czas nieco przedłużyć.
Coś jak słone krople rosy w Gyokuro.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Incontro – palarnia kawy Mastro Antonio
« Odpowiedź #26 dnia: 27 Styczeń 2015, 19:25:14 »
Ciekawe... wzmianka o umami :).

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Incontro – palarnia kawy Mastro Antonio
« Odpowiedź #27 dnia: 27 Styczeń 2015, 19:35:44 »
W zielonych herbatach to chyba nic dziwnego, ale mogę się mylić, więc pozostawię tę kwestię dla Joanny. :)

Offline joonecky Mężczyzna

  • Wiadomości: 960
Odp: Incontro – palarnia kawy Mastro Antonio
« Odpowiedź #28 dnia: 27 Styczeń 2015, 20:49:40 »
Z tęgo co wiem, to raczej normalka w japońskich herbatach z racji tego, że liście są "więdnięte" za pomocą pary wodnej, a nie wrzucane do kotła. Ja w senchy na przykład zawsze wyczuwam te glony i warzywa na słonawym tle tej herbatki. Pycha  :szampan:

Offline KiT

  • Wiadomości: 587
  • Ekspres: BZ10 najczęściej
  • Młynek: F64Evo i jakieś tam inne
Odp: Incontro – palarnia kawy Mastro Antonio
« Odpowiedź #29 dnia: 27 Styczeń 2015, 20:53:21 »
Andrzej, to nie jest krytyka kawy, zawsze jest tak że istnieje jakaś rozbieżność  pomiędzy oczekiwaniami a rzeczywistością.  Dla mnie największą niespodzianką jest fakt, że się tego nie spodziewałem. Co nie oznacza że komuś ta kawa nie będzie smakować. Cioccolato spodziewałem się dużej dawki słodyczy, po Espresso #2 zaś nie do końca. Pierwsza moja ocena była taka, że  #2 jest słodsze, ale właśnie to był gap pomiędzy oczekiwaniami, a rzeczywistością. W bezpośrednim porównaniu Cioccolato okazała się słodsza. Tutaj zaś wcale się tego smaku nie spodziewałem, stąd zwrócił moją uwagę. Komuś innemu przypadnie do gustu, co więcej sam będzie tropił co to jest. Inny nie zauważy. Nie po to brałem każdą kawę, no prawie każdą jaką masz w ofercie by mieć pretensję o cokolwiek. Na 100% któraś do mnie nie trafi.


Z kawy zostały po moim drugi powrocie do domu dwie, może trzy porcje na dnie młynka, a wczoraj zasypywałem 250g. Czyli sumarycznie smakowała. Trzeci kiper nie próbował... . Jutro Peru Chirinos Churumpampa Washed z 31/12/2014 idzie do młynka, tylko boję się cokolwiek napisać, bo nie mam zamiaru nikogo urażać. A z naszą bohaterką jeszcze zamierzam się kiedyś spotkać i zobaczyć czy jeszcze raz mnie zaskoczy...


 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi