Ostatnie wiadomości

Strony: Prev 1 [2] 3 4 ... 10 Next
11
Zakupy przez internet / Odp: Uczciwosc sprzedawcy
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Biki14 dnia Dzisiaj o 12:35:31 »
Nie wiemy ile ostatecznie zapłacił biki14, ani na co panowie się umawiali i co z tego było spełnione, ponieważ administracja nie otrzymała dokumentów od żadnej ze stron. Może prawda leży gdzieś po środku i żadna strona do końca nie przedstawia sprawy zgodnie z faktami.

To forum ma służyć przepływowi informacji i kontaktów między miłośnikami kawy. Czasem niestety dochodzi do różnych sytuacji spornych, a żeby dojść do sedna sprawy potrzebna jest znajomość faktów.

Panowie biki14 i marcin.teges proszę o przedstawienia dokumentów w tej sprawie dziś do 20:00.

Wg mnie wtrącanie się administratora w rozstrzygnięcie sporu jest bezzasadne.
Po pierwsze jestem moderatorem, po drugie ponieważ sprawa toczy się na tym forum to jest jak najbardziej zasadne, aby dojść do tego jakie są fakty, bo tego wymaga rzetelność informacji jakie chcemy, aby były prezentowane na forum.

Te dokumenty są poufne, jaką mam pewność, ze takimi zostaną po przekazaniu moderatorowi tego forum, i ze nie zostaną przekazane nieuczciwemu sprzedawcy ?.
12
Zakupy przez internet / Odp: Uczciwosc sprzedawcy
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Biki14 dnia Dzisiaj o 12:33:41 »
Ja bym ew. sprawdził ip anulki :)

Ale fakt, pierwszy wpis był słaby. Oskarżenia bez podania konkretów. I to takie które może poważnie zaszkodzić sklepowi.
Sprzedaż teraz tego ekspresu w cenie powyżej ceny zakupu (takie odniosłem wrażenie na podstawie posta sprzedającego) też średnio wygląda. Pomijając ew. nerwy i czas to kupujący wygląda że jest finansowo do przodu.

Z drugiej strony, jeśli faktycznie są takie problemy ze sklepem to lepiej wiedzieć, niż nie wiedzieć. Bo jak kupuję coś to jednak wolałbym kupić i się (miejmy nadzieję) cieszyć a nie denerwować. Plus nie każdy będzie miał siłę aby walczyć o swoje.

Cena ekspresu obejmuje dodatkowo zakupiony termometr Coffee Sensor do grupy E61
13
Kawa / Odp: Agregator kaw z polskich palarni
« Ostatnia wiadomość wysłana przez ikpara dnia Dzisiaj o 12:25:59 »
Dodałbym:
Gregorio;
Singleorigin (tak wiem kiedyś "ostro podpadła" na tym forum).
14
Kawa / Odp: Agregator kaw z polskich palarni
« Ostatnia wiadomość wysłana przez krystians dnia Dzisiaj o 12:17:08 »
Jest jeszcze Grunt z Bielska-Białej, też mają ciekawe kawy.
15
Przygotowanie kawy / Odp: Nowy w tym świecie potrzebuję pomocy
« Ostatnia wiadomość wysłana przez krystians dnia Dzisiaj o 12:02:04 »
Mój patent na temperaturę ok. 94 stopni jeśli nie mam termometra w czajniku, to obserwowanie pod koniec grzania wody w czajniku z odkrytym wieczkiem. Niedługo po tym jak czajnik zacznie być głośniejszy a woda zrobi się biała (80 stopni tzw. biały wrzątek) jest moment kiedy niedługo przed wrzeniem zaczynają pojedyncze bąble z dna czajnika wędrować do góry. Wtedy zalewasz po prostu taką wodą.

Jeśli masz taki zwykły analogowy, który może być zamocowany tak aby mierzył dobrze temperatrę 1 cm od dna, to sprawdź czy dobrze mierzy temperaturę gotującej sie wody. Powinno być w okolicach 100 stopni.

Primavera nie jest najlepszą wodą z mojego doświadczenia choć nie jest też najgorsza, z łatwo dostępnych lepiej już się spisywał jak dla mnie Żywiec Zdrój.
16
Przygotowanie kawy / Odp: Nowy w tym świecie potrzebuję pomocy
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Dale Cooper dnia Dzisiaj o 11:54:15 »
Jeśli chodzi o przepis, to taki "standardowy". 6 g/100 ml. Preinfuzja - ilość wody na oko, zamieszanie, odczekuję ok 20 s i dolewam wody w 3-4 porcjach. Temperatura około 90. Primavera.
Być może te wszystkie "około" są tu winne, ale przyznaję, że nie posługuję się wagą, ilość wody to po prostu kreski na serwerze, a termometr jest taki analogowy, kupiony pod yerbę.
Spróbuję wpłynąć jakoś na zmniejszenie prędkości przepływu i z wyższą temperaturą.

No i tak jak radzisz, 5,5 g

Wysłane z mojego SM-N970F przy użyciu Tapatalka
17
Przygotowanie kawy / Odp: Nowy w tym świecie potrzebuję pomocy
« Ostatnia wiadomość wysłana przez krystians dnia Dzisiaj o 11:46:59 »
A przepraszam, nie zwróciłem uwagi na ten zapis V60, skupiłem sięna mleku a wtedy kawy są na ogół ciśnieniowo przygotowywane.

A jakiego przepisu używasz? Jeśli jest kwaśna to spróbuj 5,5 g kawy na 100 g wody i temperatura min. 94 stopnie to do czarnej. Jeśli robisz z mlekiem to ja bym zrobił koło 10 -11 g kawy na 100 g wody, temperatura 96 stopni i polewanie przynajmniej na 3 razy+preinfuzja, czas minimum 2 min 30 sek

18
Kawa / Odp: Agregator kaw z polskich palarni
« Ostatnia wiadomość wysłana przez adiki dnia Dzisiaj o 11:43:37 »
Super dzięki wielkie za odpowiedzi dodamy wszystkie palarnie które podacie :)
19
Na początek / Odp: Dzień dobry Kawoszu, skąd jesteś?
« Ostatnia wiadomość wysłana przez GostRado dnia Dzisiaj o 11:42:43 »
Daleko idące uogólnienie. Każda firma (także nasza) pozyskuje klientów z różnych źródeł. W minionych latach np. Targi były podstawą. Nie WOK.
Tak i nie miałem nic złego na myśli.
20
Kawa / Odp: Agregator kaw z polskich palarni
« Ostatnia wiadomość wysłana przez krystians dnia Dzisiaj o 11:41:46 »
Fajnie, że projekt się rozwija.

Ja ze znanych palarni także widziałbym:
- Blend
- Good Coffee
- Coffeehood
- Oto Coffee
- Coffee Grange
- Java
- Sheep and Raven
- Instytut Kawy

Strony: Prev 1 [2] 3 4 ... 10 Next


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi