Ale nie rozumiem sensu tego pytania.
Espresso i mocca to DWIE RÓŻNE kawy, inny całkowicie smak, aromat, itp. Na wyjazdach pijam moccę i zawsze tęsknię do powrotu do domu i swojego espresso.
Zatem rozważ czy lubisz espresso ? Zajdź do dobrej kawiarni i popij espresso. Jak zasmakuje to będziesz wiedział co robić.
Bo jak lubisz i kochasz ten smak, tę gęstość, to body, aromat, itp. to nic Ciebie nie powstrzyma.
Zatem nie ma co porównywać moccę do espresso. Bo możesz pijać to i to. To dwie różne kawy.
Dlatego tych wyborów, które tutaj ci doradzają, że dla 1 espresso się nie opłaca, taniej będzie drap, etc, etc. to bzdury dla prawdziwego espresso-kawosza. Tego się nie porównuje. To się smakuje.
Jak lubię espresso to kupuję sprzęt, a jak wg mnie drogo i się nie opłaca to szukam kawiarni w okolicy i wpadam codziennie na kawkę. Jak Włosi. Oni też nie mają w domach maszyn do espresso, bo mają kawiarnię za rogiem. W domach mają swoje kawiarki do mocci.
Bo nic nie zastąpi espresso. Tak jak nic nie zastąpi mocci, aero, dripa, itp. oraz polskiej parzochy, zwanej u nas cuppingiem