Autor Wątek: ASCASO I-1 mini vs. Baratza Virtuoso pod espresso  (Przeczytany 7686 razy)

Offline mac111111

  • Wiadomości: 2
  • Ekspres: Gran Gaggia
  • Młynek: szukam
ASCASO I-1 mini vs. Baratza Virtuoso pod espresso
« dnia: 17 Lipiec 2018, 20:34:17 »
Witam,

Wiem... takich pytań masa,

ale będę wdzięczny jeżeli będę mógł przeczytać Wasze komentarze, dywagacje czy uwagi,
lub proszę wskażcie mi odpowiedni wątek bo o Baratza Virtuoso nic nie znalazłem...

dzięki

Maciej

I1 przedstawiać tu nie trzeba, a

Baratza Virtuoso jest m.in. w coffeedesk

Offline mlopus Mężczyzna

  • Wiadomości: 2396
  • Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
Odp: ASCASO I-1 mini vs. Baratza Virtuoso pod espresso
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Lipiec 2018, 21:00:11 »
Zwróć uwagę na żarna  40 vs 54  mm

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4973
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: ASCASO I-1 mini vs. Baratza Virtuoso pod espresso
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Lipiec 2018, 21:19:18 »
Zwróć też uwagę, że Baratza ma żarna stożkowe.

Offline erykszolc Mężczyzna

  • Wiadomości: 58
Odp: ASCASO I-1 mini vs. Baratza Virtuoso pod espresso
« Odpowiedź #3 dnia: 17 Lipiec 2018, 21:36:06 »
Miałem Virtuoso w duecie z Gaggia Classic. Na sitku z podwójnym dnem jeszcze coś tam wychodziło, ale już na normalnym lipa :/ Brak płynnej regulacji i spora „losowość” jakości przemiału dla mnie była nie do przyjęcia. Kawy mleczne oczywiście spoko, ale jeśli myślisz o powtarzalnym espresso na normalnych sitkach to raczej odradzam.

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3169
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: ASCASO I-1 mini vs. Baratza Virtuoso pod espresso
« Odpowiedź #4 dnia: 17 Lipiec 2018, 21:45:12 »
Ascaso ma żarna płaskie - nie wiem, jak ze stabilnością przemiału (czyli tym, na co narzekał w stożkowej Baratzy @erykszolc), W moim Macapie M2M z żarnami 50mm - słabo.

PS. Podnieś budżet (fakt, sporo - 3 razy) i kup np. Ceado E5P.
« Ostatnia zmiana: 17 Lipiec 2018, 21:48:15 wysłana przez Krakus »

Offline erykszolc Mężczyzna

  • Wiadomości: 58
ASCASO I-1 mini vs. Baratza Virtuoso pod espresso
« Odpowiedź #5 dnia: 17 Lipiec 2018, 21:53:01 »
PS. Podnieś budżet (fakt, sporo - 3 razy) i kup np. Ceado E5P.

Ja dokładnie tak zrobiłem, sprzedałem Virtuoso i kupiłem E6P Szkoda czasu na półśrodki
« Ostatnia zmiana: 17 Lipiec 2018, 21:58:57 wysłana przez erykszolc »

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4973
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: ASCASO I-1 mini vs. Baratza Virtuoso pod espresso
« Odpowiedź #6 dnia: 17 Lipiec 2018, 22:08:18 »
Zaraz @Grex się zjawi ze swoim testem Bellabaristy i Was uświadomi, co do jakości przemiału niewielkich, kompaktowych, domowych młynków :).

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3169
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: ASCASO I-1 mini vs. Baratza Virtuoso pod espresso
« Odpowiedź #7 dnia: 17 Lipiec 2018, 22:29:11 »
co do jakości przemiału niewielkich, kompaktowych, domowych młynków
Mnie młynek zaczął irytować po czterech latach od zakupu, po pięciu i pół kupiłem nowy. Tak że są dwa wyjścia - taniej, entry level (swoją drogą, za chwilę będę sprzedawał swojego sześcioletniego M2M pewnie za pół ceny początkowej - popatrz ile jest wart 6 letni samochód), albo znacznie drożej - młynek na tzw. lata.

kupiłem E6P
Ale to podnosi budżet czterokrotnie.

Offline mac111111

  • Wiadomości: 2
  • Ekspres: Gran Gaggia
  • Młynek: szukam
Odp: ASCASO I-1 mini vs. Baratza Virtuoso pod espresso
« Odpowiedź #8 dnia: 18 Lipiec 2018, 00:57:02 »
hej

dodam jeszcze pytanie o Eureka Mignon v. te młynki , szczególnie v. Ascaso I1?

pozdrawiam,

M

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1644
  • Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: ASCASO I-1 mini vs. Baratza Virtuoso pod espresso
« Odpowiedź #9 dnia: 18 Lipiec 2018, 08:29:59 »
Sam temat jest niewłaściwie napisany. Jak nie, to proponuję kupić Graef CM 800. Co za różnica z jakiego zapylacza pójdzie przemiał do espresso.
Sam to przerabiałem tylko, że szybko się z tego wyleczyłem. Po 2 miesiącach od kupna Graefa stał u mnie nowy Fiorek EVO 64. I to był starzał w dychę centralna.
Gdybym go nie kupił, dalej bym się bujał i bujał. A tak miałem przemiał na którym mogłem polegać.

Co do jakości przemiału. Im jest on lepszy tym automatycznie dostarcza równiejszy opór przypisany wysokości słupka ziarna w sitku na całej powierzchni np. 58 mm, i co ważne jest też odporny (tylko zmiana intensywnosci naparu) na większy przepływ wody podczas ekstrakcji nie powodując dodatkowego zakwaszania czy też dostarczania goryczki w smak espresso.

Moja propozycja. Jak espresso to warto pójść po przemiał jaki generują nowe lub stare młynki gastro 64 mm znanych Włoskich firm.



Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: ASCASO I-1 mini vs. Baratza Virtuoso pod espresso
« Odpowiedź #10 dnia: 18 Lipiec 2018, 22:07:47 »
Tedi, czy Ty wiesz czym jest over extraction?

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6214
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: ASCASO I-1 mini vs. Baratza Virtuoso pod espresso
« Odpowiedź #11 dnia: 18 Lipiec 2018, 23:06:22 »
Nie wyżywaj się w obcym języku. Swoją drogą czasami zastanawiam się jaki jest język ojczysty Tediego.

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1644
  • Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: ASCASO I-1 mini vs. Baratza Virtuoso pod espresso
« Odpowiedź #12 dnia: 19 Lipiec 2018, 08:45:24 »
Tedi, czy Ty wiesz czym jest over extraction?

Mnie w szkole uczyli ruskiego. Napisz po rosyjsku, coś jeszcze pamiętam. Nikła ale szansa jest, że parę słów zrozumiem.
Wracając do mojej poprzedniej wypowiedzi. Donkiszot masz podane jak na tacy, a Ty czepiasz się nie wiadomo czego.
Szukasz jakiś definicji, być może jakiegoś matematycznego wytłumaczenia... :mhh:  Ważne, że wynik się zgadza.  :taktak: A z czego się wziął, na pewno nie z translatora angielskiego.  ;)
Wyluzuj, lub napisz po swojemu.  ;) Sam przeczytam.  :)

Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10571
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: ASCASO I-1 mini vs. Baratza Virtuoso pod espresso
« Odpowiedź #13 dnia: 19 Lipiec 2018, 08:59:59 »
Tedi, zdaje mi się, że to pojęcie dotyczy zbyt dużego nasycenia Twoich wpisów młynkową propagandą...

Lepszy czy gorszy przemiał -- jak Ty to mierzysz? Li tylko organoleptycznie w filiżance kawy? Czy masz może jakiś przyrząd do badania rozkładu wielkości cząstek? Ta pierwsza metoda jest obarczona sporym błędem statystycznym, po prostu subiektywna ocena nie ma wielkiej wartości.

Wiadomo, że F64 jest bardzo dobrym młynkiem do espresso i tyle. Wystarczyło napisać tyle, że to Twoje zdanie, bez niepotrzebnych dywagacji...

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1644
  • Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: ASCASO I-1 mini vs. Baratza Virtuoso pod espresso
« Odpowiedź #14 dnia: 19 Lipiec 2018, 09:25:30 »
Antonio, sonda pomiarowa temperatury w ciastku prawdę powie. Cały wykres z rejestratora to nic innego jak drożność wody. Za drożność odpowiada głównie przemiał.
No i jest jeszcze smak. Wiesz, że bazuję głównie na ciemnym lub średnim paleniu ziarna pod espresso.
A im palenie ciemniejsze tym łatwiej o goryczkę. Ekspresy mam super, to i przemiał muszę mieć jak najlepszy. Nie chwaląc się, smak potrafię wycisnąć z zmielonego odpowiednio ziarna.
Dlatego kładę na to duży nacisk. Lecz nie mam zamiaru nikogo do kupna takiego lub innego młynka namawiać. Opisuję tylko własne spostrzeżenia.
Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi