Autor Wątek: Młynek gastronomiczny do domu.  (Przeczytany 5179 razy)

Offline arni978

  • Wiadomości: 24
  • Ekspres: Nuova Simonelli Oscar II,Moka Bialetti 1 cup
  • Młynek: Eureka Mignon
Młynek gastronomiczny do domu.
« dnia: 16 Lipiec 2018, 21:06:33 »
Myślę nad kupnem młyna gastronomicznego np. Mazzera do domu,jednak słyszałem że w tych młynach zostaje dużo kawy,jest duża retencja.Czy jeśli robię 2-3 espresso dziennie to taki młyn nie będzie przegięciem?Może pozostać przy Eureka Mignon która do użycia domowego jest idealna?Czy odczuje poprawę smaku espresso po zmianie młynka?

Offline grex

  • Wiadomości: 1031
  • Ekspres: Aeropress+FlaVin sRGB, Phin, Moka 2tz inox, Slowpresso
  • Młynek: Eureka+mikro hopper
Odp: Młynek gastronomiczny do domu.
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Lipiec 2018, 21:11:54 »
zobacz sobie test https://www.bellabarista.co.uk/pdf/compact-grinder-1-closerlook.pdf Autor ma dostęp do młyna gastro za 4k i twierdzi że różnica choć jakaś tam jest to jednak jest ledwie zauważalna. Ewentualnie możesz sprawdzić czy żarna w młynku są nadal ostre, jeśli kupowałeś używkę może wymagają zmiany. Moim zdaniem najbardziej odczuwalny efekt da ci kupowanie wysokiej klasy ziarna, a nie kolejnych urządzeń.
Zachęcam również do wypróbowania innych metod na kawę, może się okazać że zasmakują Ci bardziej niż ekspres. U mnie tak było :)
« Ostatnia zmiana: 16 Lipiec 2018, 21:17:55 wysłana przez grex »

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 5087
  • Ekspres: LaPa EP
  • Młynek: Aergrind
Odp: Młynek gastronomiczny do domu.
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Lipiec 2018, 21:17:04 »
Pytanie jaki jest budżet. Różnica przy lepszym młynku na pewno będzie in plus i w jakimś stopniu zauważalna. Ale taki młynek to minimum 2k zł, np. Ceado E5P, albo drożej E6P czy np. Fiorenzato F64...

Offline arni978

  • Wiadomości: 24
  • Ekspres: Nuova Simonelli Oscar II,Moka Bialetti 1 cup
  • Młynek: Eureka Mignon
Odp: Młynek gastronomiczny do domu.
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Lipiec 2018, 21:20:49 »
Mam ofertę w Łodzi Mazzer 750 zł.Żarna w razie czego to żaden problem chyba kosztują 120zł.

Offline mlopus Mężczyzna

  • Wiadomości: 2397
  • Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
Odp: Młynek gastronomiczny do domu.
« Odpowiedź #4 dnia: 16 Lipiec 2018, 21:57:22 »
Mazzer nie ma problemu, ja robię 3-4 espresso dziennie i sprawdza się  reguła że pierwsze jest słabsze (gorsze)  jego wada to wielkość i prosty wygląd, eureka bardziej mi sie podoba od zawsze :-)

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3169
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Młynek gastronomiczny do domu.
« Odpowiedź #5 dnia: 16 Lipiec 2018, 23:50:19 »
Mazzer 750 zł.
Jak nie jakiś paściak (choć cena podejrzanie niska), to brać.

Offline pytlakos

  • Wiadomości: 330
  • Ekspres: Isomac Tea II
  • Młynek: Mazzer SJ, Kinu M47 Phoenix
Odp: Młynek gastronomiczny do domu.
« Odpowiedź #6 dnia: 17 Lipiec 2018, 08:30:31 »
Co to jest "paściak"?

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3169
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Młynek gastronomiczny do domu.
« Odpowiedź #7 dnia: 17 Lipiec 2018, 08:48:02 »
Urządzenie bliskie śmierci technicznej ;-)

Offline tytoos Mężczyzna

  • Wiadomości: 598
  • Ekspres: Torre 2B, Rota v2
  • Młynek: Casadio, C40 IH, J-Max
Odp: Młynek gastronomiczny do domu.
« Odpowiedź #8 dnia: 17 Lipiec 2018, 10:16:00 »
@ arni978 - w razie czego mój ciągle na sprzedaż. Ma oryginalne żarna, jak nowe.
https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=6019.0

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1644
  • Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: Młynek gastronomiczny do domu.
« Odpowiedź #9 dnia: 17 Lipiec 2018, 10:42:05 »
@arni978. La San Marco - stan techniczny jak i wizualny bdb+. Jakość przemiału z SM i smak espresso taki sam jak z Fiorka EVO 64. Cena 800 zł.

https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=5122.0
Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline hlary Mężczyzna

  • Wiadomości: 626
    • Kancelaria Prawna
  • Ekspres: Bezzera Duo TOP MN i kawiarka elektryczna i Bialetti
  • Młynek: Nuova Simonelli MDX i Porlex Tall
Odp: Młynek gastronomiczny do domu.
« Odpowiedź #10 dnia: 18 Lipiec 2018, 01:40:00 »
Ja mam Nuova Simonelli MDX i sprawdza się w domu. Ma większą retencję z pewnością, ale to raczej kilka gram. Al i u mnie też robi się ok.20-25 kaw dziennie. Przy 2 kawach to bym się zastanowił nad mniejszym młynkiem.

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1644
  • Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: Młynek gastronomiczny do domu.
« Odpowiedź #11 dnia: 18 Lipiec 2018, 08:56:08 »
Hlary, co ma wspólnego ilość kaw w wyborze młynka.  Brzmi to tak, że jak ktoś dużo je to mam prawo lesze w smaku potrawy konsumować.  ;)  Nie jesteśmy akordzistami, chyba?  :mhh:
W tym przypadku kupno gorszego młynka który często bywa mniejszy gabarytami od lepszego większego/starszego brata, kupno mija się z celem.
No chyba, że brak miejsca na gastro młyn z przyczyny np. wysokość 42 cm od blatu.
Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 5087
  • Ekspres: LaPa EP
  • Młynek: Aergrind
Odp: Młynek gastronomiczny do domu.
« Odpowiedź #12 dnia: 18 Lipiec 2018, 09:42:46 »
Ja na pewno bym tego san marco nie kupił(a przynajmniej nie z tego ogłoszenia), a czy MSJ ma sens w Twoim przypadku? Ciężko powiedzieć. Cena zła nie jest, jeśli żarna są ostre to odpada dołożenie 150 zł ale zostaje kwestia dozownika... Upierdliwe to przy ważeniu w jakikolwiek sposób, czy to SD(da się, tylko trzeba się pobawić z wydłubywaniem kawy z wylotu) czy korzystanie z samego dozownika - ale to drugie to raczej przy ciągłym korzystaniu, jak kawa tam poleży to raczej do użycia się nie nada(chyba że będziesz chciał podsypać kwiatki albo wyciągnąć zapachy z lodówki ;) ). Retencji nie mierzyłem, jeśli chcesz to w sobotę mogę Ci nagrać film ile mniej więcej czasu poświęcałem na używanie tego młynka jako SD(ile finalnie retencji jest teraz nie zmierzę, mam kolbę z jedną wylewką i na wadze nie postawię niestety).

PS. Post wyżej zignoruj, nie ma tam wartościowych informacji.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Młynek gastronomiczny do domu.
« Odpowiedź #13 dnia: 18 Lipiec 2018, 09:48:26 »
Ja na pewno bym tego san marco nie kupił
Zniechęcasz, więc podaj jakieś argumenty...

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1644
  • Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: Młynek gastronomiczny do domu.
« Odpowiedź #14 dnia: 18 Lipiec 2018, 10:15:09 »
@Antonio. Argumenty Siewcu przedstawi w sposób nam wszystkim znany. "No bo tak jest"

Trzeba mieć tupet mówiąc delikatnie, żeby się czepiać SM za to, że robi bdb młynki.

@Siewcu, ja też czekam na argumenty.
Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi