Autor Wątek: Cafe Style BCG152SK  (Przeczytany 11162 razy)

Offline kaju666

  • Wiadomości: 42
  • Ekspres: AP, HD7140 x3
  • Młynek: Von Shef aka Cafe Style BCG152SK
Odp: Cafe Style BCG152SK
« Odpowiedź #15 dnia: 03 Październik 2017, 09:34:08 »
Staram się nie wypowiadać o przemiałach, które widzę tylko na filmie, ciężko się odnieść do skali, nie wiadomo jaka to kawa, w sumie nic nie wiadomo, a używając kruve mogę z dowolnego młynka przy odpowiedniej ilości kawy zrobić dowolną jakość przemiału.
No dobra, nie mam pojęcia o czym napisałeś :)

Hmm może się skuszę na ten młynek, do AP powinien się nadać. Mam nadzieję że nie wyrzucę 150 w błoto.
Nowy w świecie dobrej kawy.

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Cafe Style BCG152SK
« Odpowiedź #16 dnia: 03 Październik 2017, 09:36:00 »
Aeropress przyjmie wszystko, od pyłu po gruz.

Offline kaju666

  • Wiadomości: 42
  • Ekspres: AP, HD7140 x3
  • Młynek: Von Shef aka Cafe Style BCG152SK
Odp: Cafe Style BCG152SK
« Odpowiedź #17 dnia: 03 Październik 2017, 09:50:22 »
Aeropress przyjmie wszystko, od pyłu po gruz.
A to przypadkiem nie zmienia smaku kawy?

Do tej pory robiłem w nim z kawy zwykłej mielonej sklepowej. Więc mielenie było standardowe

Na coffedesk pisze "Mielenie. Grubsze niż do espresso, drobniejsze niż do dripa -  gruby piasek mówiąc opisowo."

Więc chyba ten młynek się nada bo na fine właśnie tak to mielenie wygląda
« Ostatnia zmiana: 03 Październik 2017, 09:52:26 wysłana przez kaju666 »
Nowy w świecie dobrej kawy.

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Cafe Style BCG152SK
« Odpowiedź #18 dnia: 03 Październik 2017, 10:04:13 »
Oczywiście, że zmienia, ale resztą parametrów można skorygować.

Offline kaju666

  • Wiadomości: 42
  • Ekspres: AP, HD7140 x3
  • Młynek: Von Shef aka Cafe Style BCG152SK
Odp: Cafe Style BCG152SK
« Odpowiedź #19 dnia: 03 Październik 2017, 15:32:18 »
A wiec panowie nabyłem dziś ten młynek.
Miałem w domu jeszcze trochę taniej kawy wiec zrobiłem parę "testów".
Jakość wykonania moim zdaniem bardzo dobra w cenie promocyjnej 160zł jak i w regularnej 250zł.
Co do mielenia to zdjęcia w wysokiej jakości umieściłem tutaj:
imgur.com/a/926iU
Nie znam się ale na Fine jest drobniej niż sklepowa.

Ustawienie ilości mielenia wypada następująco:
Na ustawieniu 4: Fine(1/18)-4g; Medium(9/18)-10g; COARSE(18/18)-19g.
Na ustawieniu 8: Fine-9g;
Na ustawieniu 12: Fine-16g;
Na ustawieniu 16: Fine-21g;
Nowy w świecie dobrej kawy.

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Cafe Style BCG152SK
« Odpowiedź #20 dnia: 03 Październik 2017, 15:45:26 »
Zakres zacny. Oby służył :szampan:

Offline kaju666

  • Wiadomości: 42
  • Ekspres: AP, HD7140 x3
  • Młynek: Von Shef aka Cafe Style BCG152SK
Odp: Cafe Style BCG152SK
« Odpowiedź #21 dnia: 03 Październik 2017, 15:56:24 »
Zakres zacny. Oby służył :szampan:
Dzięki :) zaraz będę próbował zrobić coś dobrego :)received_1837335209615981.jpeg
Nowy w świecie dobrej kawy.

Offline antsaren Mężczyzna

  • Wiadomości: 56
  • Ekspres: Kawiarka, AP, APgo, FP, v60, Gabi, kbg741, MELITTA 1011-04
  • Młynek: C40, Bodum Bistro, Zassenhaus Quito, BCG152SK
Odp: Cafe Style BCG152SK
« Odpowiedź #22 dnia: 04 Październik 2017, 19:56:52 »
@kaju666 może podpowiedź dla początkującego na jakim ustawieniu mielisz na tym młynku pod aeropress?:) Skusiłem się zanim zakupię coś lepszego.

Offline kaju666

  • Wiadomości: 42
  • Ekspres: AP, HD7140 x3
  • Młynek: Von Shef aka Cafe Style BCG152SK
Odp: Cafe Style BCG152SK
« Odpowiedź #23 dnia: 05 Październik 2017, 08:26:56 »
@kaju666 może podpowiedź dla początkującego na jakim ustawieniu mielisz na tym młynku pod aeropress?:) Skusiłem się zanim zakupię coś lepszego.

mówisz coś lepszego :) chętnie porównał bym ten młynek np. z Wilfą.

Najpierw spróbowałem z 1/18 ale to był taki pył że w AP ledwo przecisnąłem tłok do końca. Do tego kawa zostawiała nieprzyjemny posmak przez to że było za dużo pyłu.
Dziś piłem 3/18 i dalej jest bardzo drobny przemiał lecz nieprzyjemny posmak znikł.
Jutro będę testował 6/18.

Do tego stosuję metodę invert, 16G kawy, 200ml wody. 30 sekund preinfuzji, 3min całkowity czas.
« Ostatnia zmiana: 05 Październik 2017, 09:31:41 wysłana przez kaju666 »
Nowy w świecie dobrej kawy.

Offline antsaren Mężczyzna

  • Wiadomości: 56
  • Ekspres: Kawiarka, AP, APgo, FP, v60, Gabi, kbg741, MELITTA 1011-04
  • Młynek: C40, Bodum Bistro, Zassenhaus Quito, BCG152SK
Odp: Cafe Style BCG152SK
« Odpowiedź #24 dnia: 05 Październik 2017, 08:55:54 »
Bardzo dziękuję za odpowiedź.:) Dzisiaj powinien dojść mój AP to spróbuję również zaczynając od inverta. W moim wypadku dalszy cel to młynek ręczny ale mam czas. Na razie chcę spróbować czy będę się w stanie napić dobrej kawy bez większych inwestycji na początek.;)

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6226
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Cafe Style BCG152SK
« Odpowiedź #25 dnia: 05 Październik 2017, 17:11:45 »
trzyminutowa ekstrakcja to dość długo jak na zaparzanie przy drobnym mieleniu. Chyba że temperatura wody była niska. Ja bym raczej poniżej 2 minut próbował. Przy odwróconej metodzie nie trzeba preinfuzji wystarczy zamieszać żeby równo się zmoczyły wszystkie cząsteczki kawy. Duża pomocnych rad i przepisó znajdziecie w watku poświęconym aeropresowi http://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=68.msg113595#msg113595

Offline kaju666

  • Wiadomości: 42
  • Ekspres: AP, HD7140 x3
  • Młynek: Von Shef aka Cafe Style BCG152SK
Odp: Cafe Style BCG152SK
« Odpowiedź #26 dnia: 05 Październik 2017, 17:58:39 »
trzyminutowa ekstrakcja to dość długo jak na zaparzanie przy drobnym mieleniu. Chyba że temperatura wody była niska. Ja bym raczej poniżej 2 minut próbował. Przy odwróconej metodzie nie trzeba preinfuzji wystarczy zamieszać żeby równo się zmoczyły wszystkie cząsteczki kawy. Duża pomocnych rad i przepisó znajdziecie w watku poświęconym aeropresowi http://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=68.msg113595#msg113595
Temperatura ok.90 stopni
Jest tyle zmiennych a ja nie mam czasu i kasy na eksperymentowanie :(.a nie masz gdzieś zwięzłej listy porad, po 50 stron forum to przesada:)
« Ostatnia zmiana: 05 Październik 2017, 18:04:00 wysłana przez kaju666 »
Nowy w świecie dobrej kawy.

Offline Mader Mężczyzna

  • Wiadomości: 683
  • Ekspres: Aeropress, Drip V60-02, Kalita, Clever Drip, Gabi Master A
  • Młynek: Comandante C40 MK3 Iron Heart
Odp: Cafe Style BCG152SK
« Odpowiedź #27 dnia: 05 Październik 2017, 20:21:39 »
Jak nie masz czasu to niestety będziesz pił to co pijesz. Będę miły i podpowiem, poczytaj ostatnie kilka stron. Znajdziesz kilka przepisów.
Przed chwila zrobiłem metoda odwrócona, mielenie 25 klik co daje średnią grubość. Zalanie ok 40g wody, mieszanie, poczekałem 30s i zalałem do pełna. Około 1.45 przeciskanie do 2.10.

Offline kaju666

  • Wiadomości: 42
  • Ekspres: AP, HD7140 x3
  • Młynek: Von Shef aka Cafe Style BCG152SK
Odp: Cafe Style BCG152SK
« Odpowiedź #28 dnia: 05 Październik 2017, 20:25:13 »
Jak nie masz czasu to niestety będziesz pił to co pijesz. Będę miły i podpowiem, poczytaj ostatnie kilka stron. Znajdziesz kilka przepisów.
Przed chwila zrobiłem metoda odwrócona, mielenie 25 klik co daje średnią grubość. Zalanie ok 40g wody, mieszanie, poczekałem 30s i zalałem do pełna. Około 1.45 przeciskanie do 2.10.
Ale nigdzie nie napisałem że to co pije mi nie smakuje...
A wody nie będę ważył czy też odliczał stoperem sekund.
Ja pijam normalnie kawę a nie jak na zawodach dla baristów :)
No i ten młynek na 18 klików tylko :)
Nowy w świecie dobrej kawy.

Offline Mader Mężczyzna

  • Wiadomości: 683
  • Ekspres: Aeropress, Drip V60-02, Kalita, Clever Drip, Gabi Master A
  • Młynek: Comandante C40 MK3 Iron Heart
Odp: Cafe Style BCG152SK
« Odpowiedź #29 dnia: 05 Październik 2017, 21:00:32 »
Cytat: kaju666

Najpierw spróbowałem z 1/18 ale to był taki pył że w AP ledwo przecisnąłem tłok do końca. Do tego kawa zostawiała nieprzyjemny posmak przez to że było za dużo pyłu.
Dziś piłem 3/18 i dalej jest bardzo drobny przemiał lecz nieprzyjemny posmak znikł.
Jutro będę testował 6/18.

Do tego stosuję metodę invert, 16G kawy, 200ml wody. 30 sekund preinfuzji, 3min całkowity czas.
Nieprzyjemny smak oznacza, ze z pewnością nie smakuje. Zreszta nie o to oczywiście chodzi.

Np:
Szczympek
Dosc czesto eksperymentuje ostatnio z aeropressem i moim celem jest czysty, klarowny napar z aeropressowym czymś, ze od razu wiesz, ze to aero a nie v60. Póki co najfajniejszy na Etiopii yirgachefe jest metoda klasyczna, 93 stopnie,  22 gramy mielone na 20 kliku na caomandante, 150ml wody, zostawiam ba 45 sekund i przeciskam minimum 45 sekund, baaaardzo powoli. Dolewam 100-120ml wody juz troszkę ostudzonej ~75-80 i całkiem fajny, krągły, ale czysty napar.

W pracy używam uniwersalnego przepisu: 15g/230wody, metoda odwrócona, ok 6 na EK43, szybkie zalanie do pełna (jakieś 7 sekund), mieszam, czekam do 40 sekundy i przeciskam do 1:00. TDS w większości kaw 1,40. . Popróbuje w poniedziałek sprawdzić TDS z preinfuzja. Pewnie bedzie mniejszy

Shaggy_Paw
Ja obecnie bawię się Yirgachefe od synestezji, o jeśli chodzi o czysty, klarowny napar to bardzo fajne efekty osiągam na mieleniu 30 (1 filtr) lub 28-29 (podwójny filtr), woda 91°, mieszanie po zalaniu 50ml i po dolaniu do pełna (ok. [email protected]). Przeciskanie >30s @ 2min

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi