Najpierw spróbowałem z 1/18 ale to był taki pył że w AP ledwo przecisnąłem tłok do końca. Do tego kawa zostawiała nieprzyjemny posmak przez to że było za dużo pyłu.
Dziś piłem 3/18 i dalej jest bardzo drobny przemiał lecz nieprzyjemny posmak znikł.
Jutro będę testował 6/18.
Do tego stosuję metodę invert, 16G kawy, 200ml wody. 30 sekund preinfuzji, 3min całkowity czas.
Nieprzyjemny smak oznacza, ze z pewnością nie smakuje. Zreszta nie o to oczywiście chodzi.
Np:
Szczympek
Dosc czesto eksperymentuje ostatnio z aeropressem i moim celem jest czysty, klarowny napar z aeropressowym czymś, ze od razu wiesz, ze to aero a nie v60. Póki co najfajniejszy na Etiopii yirgachefe jest metoda klasyczna, 93 stopnie, 22 gramy mielone na 20 kliku na caomandante, 150ml wody, zostawiam ba 45 sekund i przeciskam minimum 45 sekund, baaaardzo powoli. Dolewam 100-120ml wody juz troszkę ostudzonej ~75-80 i całkiem fajny, krągły, ale czysty napar.
W pracy używam uniwersalnego przepisu: 15g/230wody, metoda odwrócona, ok 6 na EK43, szybkie zalanie do pełna (jakieś 7 sekund), mieszam, czekam do 40 sekundy i przeciskam do 1:00. TDS w większości kaw 1,40. . Popróbuje w poniedziałek sprawdzić TDS z preinfuzja. Pewnie bedzie mniejszy
Shaggy_Paw
Ja obecnie bawię się Yirgachefe od synestezji, o jeśli chodzi o czysty, klarowny napar to bardzo fajne efekty osiągam na mieleniu 30 (1 filtr) lub 28-29 (podwójny filtr), woda 91°, mieszanie po zalaniu 50ml i po dolaniu do pełna (ok.
[email protected]). Przeciskanie >30s @ 2min