Autor Wątek: Cafe Style BCG152SK  (Przeczytany 11144 razy)

Offline kaju666

  • Wiadomości: 42
  • Ekspres: AP, HD7140 x3
  • Młynek: Von Shef aka Cafe Style BCG152SK
Cafe Style BCG152SK
« dnia: 02 Październik 2017, 14:37:04 »
Witam

Zastanawiam się nad tanim młynkiem z stożkowym zarnem.
Miałem kupić Severin 3873.

Ale trafiłem na coś takiego:
m.euro.com. pl/mlynki-do-kawy/cafe-style-bcg152sk.bhtml

A tu wersja angielska:
m.ebay. pl/itm/Electric-Burr-Whole-Coffee-Bean-Grinder-Mill-Grinding-Countertop-Kitchen-Tool-/122540443415?hash=item1c87fac717%3Ag%3ApD4AAOSwVJhZOrv0&_trkparms=pageci%253Ac9ca320b-a76b-11e7-a24c-74dbd1801ede%257Cparentrq%253Add05e51115e0ac8001403adefffea9b1%257Ciid%253A3

Jestem ciekaw czy to te same żarna co w Severin.
s-l500.jpgs-l500 (1).jpg
« Ostatnia zmiana: 02 Październik 2017, 14:41:32 wysłana przez kaju666 »
Nowy w świecie dobrej kawy.

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 5084
  • Ekspres: LaPa EP
  • Młynek: Aergrind
Odp: Cafe Style BCG152SK
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Październik 2017, 15:49:00 »
Raczej klon Graefa, przypomina mi mojego CM702.

Offline kaju666

  • Wiadomości: 42
  • Ekspres: AP, HD7140 x3
  • Młynek: Von Shef aka Cafe Style BCG152SK
Odp: Cafe Style BCG152SK
« Odpowiedź #2 dnia: 02 Październik 2017, 16:04:03 »
Raczej klon Graefa, przypomina mi mojego CM702.
Jest dobre promo, chyba się skuszę.
Jesli by tak było że to klon cm702 to zawsze można podkładki dołożyć :)

Gdyby tylko Severin nie był biały:), a Tchibo już nie ma w sprzedaży :)
Nowy w świecie dobrej kawy.

Offline kaju666

  • Wiadomości: 42
  • Ekspres: AP, HD7140 x3
  • Młynek: Von Shef aka Cafe Style BCG152SK
Odp: Cafe Style BCG152SK
« Odpowiedź #3 dnia: 02 Październik 2017, 21:33:08 »
Znalazłem jeszcze sporo opinii na Amazonie.
amazon. co. uk/gp/aw/reviews/B01LAZ66VA/ref=cm_cr_getr_mb_paging_btm_4?ie=UTF8&pageNumber=4
Negatywne są tylko dlatego że nie mieli tak drobno pod espresso co jest raczej logiczne.
No i narzekają jeszcze na wybór ilości kawy i brak wyłącznika.
91Dhry+0jKL._SL1500_.jpg
« Ostatnia zmiana: 02 Październik 2017, 21:40:46 wysłana przez kaju666 »
Nowy w świecie dobrej kawy.

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6196
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Cafe Style BCG152SK
« Odpowiedź #4 dnia: 02 Październik 2017, 21:43:24 »
Podejrzewam że mieli niewystarczająco drobno do kawiarki i ekspresów z super cremą. Stąd negatywne oceny. Do samych przelewów i AP, powinien być wystarczający na początek.
« Ostatnia zmiana: 02 Październik 2017, 21:45:37 wysłana przez krystians »

Offline kaju666

  • Wiadomości: 42
  • Ekspres: AP, HD7140 x3
  • Młynek: Von Shef aka Cafe Style BCG152SK
Odp: Cafe Style BCG152SK
« Odpowiedź #5 dnia: 02 Październik 2017, 21:49:25 »
Podejrzewam że mieli niewystarczająco drobno do kawiarki i ekspresów z super cremą. Stąd negatywne oceny. Do samych przelewów i AP, powinien być wystarczający na początek.

Ja głównie do AP szukam.

PS. Tu film prezentacyjny.
domu. co. uk/vonshef-burr-coffee-grinder
Nowy w świecie dobrej kawy.

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 5084
  • Ekspres: LaPa EP
  • Młynek: Aergrind
Odp: Cafe Style BCG152SK
« Odpowiedź #6 dnia: 02 Październik 2017, 21:51:10 »
Odradzę Ci ten młynek. On w sumie się nie nadaje do niczego... Pod espresso za dużo kombinacji z podkładkami a i tak efekt nie jest zadowalający, a do alternatywy lepiej kupić coś z szerszym zakresem - wątpię, że drip z 24 g jaki robię codziennie byłby w jakikolwiek sposób akceptowalny. A właśnie do super cremy nada się bardzo dobrze, bo tam i tak największą robotę robi drugie dno w sitku... I nie wiem jak wymagający jest przemiał z kawiarki, ale alternatywy bym sobie odpuścił - do FP się nie nadaje, na dripa 24 g mielę grubiej niż najdrobniejszy przemiał graefa i myślę, że na chemexa trzeba zmielić jeszcze grubiej. Jakoś jestem zwolennikiem sprzętów o szerszej skali, jeśli jest możliwość poprawnego działania przy kilku metodach, gdzie nie jest potrzebna strasznie duża skala, tak jak w alternatywach. Do espresso i tak trzeba osobny młynek... Chyba że wchodzimy w tematy typu kinu czy comandante, no ale nie ta półka cenowa.

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6196
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Cafe Style BCG152SK
« Odpowiedź #7 dnia: 02 Październik 2017, 21:57:00 »
supercrema wymaga przemiału jak marketówka mielona, więc dosyć drobnego a kawiarka w zależności od wielkości sitka i przepisu, czasem drobniej czasem grubiej. Może jest tak jak piszesz, a może się mylisz. Nie wiem skąd takie przekonanie gdy nie miałeś urządzenia w rękach.

Offline kaju666

  • Wiadomości: 42
  • Ekspres: AP, HD7140 x3
  • Młynek: Von Shef aka Cafe Style BCG152SK
Odp: Cafe Style BCG152SK
« Odpowiedź #8 dnia: 02 Październik 2017, 21:57:31 »
Odradzę Ci ten młynek. On w sumie się nie nadaje do niczego... Pod espresso za dużo kombinacji z podkładkami a i tak efekt nie jest zadowalający, a do alternatywy lepiej kupić coś z szerszym zakresem - wątpię, że drip z 24 g jaki robię codziennie byłby w jakikolwiek sposób akceptowalny. A właśnie do super cremy nada się bardzo dobrze, bo tam i tak największą robotę robi drugie dno w sitku... I nie wiem jak wymagający jest przemiał z kawiarki, ale alternatywy bym sobie odpuścił - do FP się nie nadaje, na dripa 24 g mielę grubiej niż najdrobniejszy przemiał graefa i myślę, że na chemexa trzeba zmielić jeszcze grubiej. Jakoś jestem zwolennikiem sprzętów o szerszej skali, jeśli jest możliwość poprawnego działania przy kilku metodach, gdzie nie jest potrzebna strasznie duża skala, tak jak w alternatywach. Do espresso i tak trzeba osobny młynek... Chyba że wchodzimy w tematy typu kinu czy comandante, no ale nie ta półka cenowa.

Aktualnie na espresso się nie szykuje bo mnie nie stać.
Zostaje przez AP ew. Kawiarce.
Kasy jest mało i albo to albo Severin bo wilfa już trochę za droga.

Tu jeszcze znalazlem jakis chyba raczej kiepski test tego młynka.
youtu. be/l5lUuqFReZk
Nowy w świecie dobrej kawy.

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6196
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Cafe Style BCG152SK
« Odpowiedź #9 dnia: 02 Październik 2017, 22:02:03 »
Możliwe że mieli podobnie jak severin a możliwe że gorzej. Nikt tu nie używał tego sprzętu więc to już Twoje ryzyko. Jeśli rzeczywiście mieli tak jak na tych zdjęciach co załączyłeśto wg mnie do AP i małych przelewów spokojnie starczy.

Offline kaju666

  • Wiadomości: 42
  • Ekspres: AP, HD7140 x3
  • Młynek: Von Shef aka Cafe Style BCG152SK
Odp: Cafe Style BCG152SK
« Odpowiedź #10 dnia: 02 Październik 2017, 22:03:22 »
Możliwe że mieli podobnie jak severin a możliwe że gorzej. Nikt tu nie używał tego sprzętu więc to już Twoje ryzyko. Jeśli rzeczywiście mieli tak jak na tych zdjęciach co załączyłeśto wg mnie do AP i małych przelewów spokojnie starczy.
Na tym filmie (youtu.be/l5lUuqFReZk) co wysłałem masz lepiej pokazane jak mieli.
Dla mnie to wygląda jakby do poziomu 10 wszystko tak samo wyglądało :)
Nowy w świecie dobrej kawy.

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6196
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Cafe Style BCG152SK
« Odpowiedź #11 dnia: 02 Październik 2017, 22:14:50 »
Z tego filmiku na yt wygląda, że jest gorzej niż na załączonych wcześniej fotach. Myślę jednak, że ten przemiał nie wygląda gorzej niż z Zassenhausa Quito. Jak to się to ma do Severina 3873, to musiałby się ktoś wypowiedzieć kto go używał. Może @donkiszot coś podpowie.
« Ostatnia zmiana: 02 Październik 2017, 22:23:21 wysłana przez krystians »

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Cafe Style BCG152SK
« Odpowiedź #12 dnia: 03 Październik 2017, 00:30:47 »
Staram się nie wypowiadać o sprzętach, których nie miałem nawet przed oczami. Rzeczywiście wygląda to na młynek pochodny graefowi. Czy 702 czy może starej 80? Wylot niby jak w 702, ale koszyczek żaren jak w 80. Czy tam są stany pośrednie pomiędzy kropkami? jeśli tak to mamy 36 ustawień czyli znów bliżej serio 8xx. Zakres skali też na to wskazuje, 702 mieli drobno i drobniej ;)

Najważniejsze pytanie brzmi co to za firma, czy nie będzie problemów z gwarancją, jeśli nie, to za ten pieniądz superopcja. Tak na sucho, moim zdaniem. Jeśli tylko spotkam na żywo, to nie omieszkam zerknąć bliżej.

Offline kaju666

  • Wiadomości: 42
  • Ekspres: AP, HD7140 x3
  • Młynek: Von Shef aka Cafe Style BCG152SK
Odp: Cafe Style BCG152SK
« Odpowiedź #13 dnia: 03 Październik 2017, 07:00:29 »
Staram się nie wypowiadać o sprzętach, których nie miałem nawet przed oczami. Rzeczywiście wygląda to na młynek pochodny graefowi. Czy 702 czy może starej 80? Wylot niby jak w 702, ale koszyczek żaren jak w 80. Czy tam są stany pośrednie pomiędzy kropkami? jeśli tak to mamy 36 ustawień czyli znów bliżej serio 8xx. Zakres skali też na to wskazuje, 702 mieli drobno i drobniej ;)

Najważniejsze pytanie brzmi co to za firma, czy nie będzie problemów z gwarancją, jeśli nie, to za ten pieniądz superopcja. Tak na sucho, moim zdaniem. Jeśli tylko spotkam na żywo, to nie omieszkam zerknąć bliżej.
Dzieki za wypowiedz. A co powiesz o jakości przemiału z tego filmiku youtu.be/l5lUuqFReZk    ?
Nowy w świecie dobrej kawy.

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Cafe Style BCG152SK
« Odpowiedź #14 dnia: 03 Październik 2017, 09:22:03 »
Staram się nie wypowiadać o przemiałach, które widzę tylko na filmie, ciężko się odnieść do skali, nie wiadomo jaka to kawa, w sumie nic nie wiadomo, a używając kruve mogę z dowolnego młynka przy odpowiedniej ilości kawy zrobić dowolną jakość przemiału.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi