u mnie działaAle co konkretnie działa? Więcej otworów w obudowie prysznica?
u mnie działa, sito fabryczne, woda kapie na ciastko w kilkunastu strumyczkach.Nie doczytałem, że fabryczne sito.
że jakieś tęgie głowy siedzą i produkują te sprzęty i pewnie jest jakiś cel w tym, że są 3 a nie więcej otworów. No bo chyba nie z oszczędności (jakiej?)?Raczej z niechlujstwa. W obu częściach (górnej i dolnej) otwory są rozmieszczone na okręgu o tej samej średnicy - u góry 3 otwory, o dołu 4. W związku z tym są spore szanse, że w jednym miejscu otwory się zgrają i strumień wody będzie leciał na wskroś dziurawiąc ciastko.
Nie wiem tak na prawdę jaki i czy w ogóle ma to wpływ na otrzymany napar?Musi mieć. Jeśli czas ekstrakcji silnie zależy od dozy, to ekstrahujesz kawę do cna w dołkach (u mnie głębokich tak na 1/3 - 1/4 grubości ciastka) a pozostałą - słabo.
Te Wasze sitka nie wyglądają jak ->TO ?Nie, choć podobnie. Ale właśnie takie sitko będzie dziś testowane - po testach zdam fotorelację.
Moje sitko prysznica ma 52mm, z otworem fi6Sitko IMS ma średnicę 51,5mm (czyli nieznacznie mniejszą) z otworem pod śrubę M5. Według normy śruba M5 ma średnicę łba 9,3mm, śruba M4 (jaka jest w prysznicu Ascaso) ma średnicę łba 7,4mm. W razie potrzeby będzie można zastosować nierdzewną podkładkę stożkową (do zrobienia samodzielnie).
patent na mojego DreamaChyba nie. Zmierz średnicę sitka w prysznicu w Dreamie, jak masz 52 mm, to tak.
Czy dalej się sypie więcej, tak aby kawa dotykała prysznicaA od kiedy się tak sypie? To była tylko proteza stosowana przez niektórych na nadmierne kanałowanie - w dodatku nie pozwalająca zmieniać dozy. Poza tym, u mnie, jak kawa dotknęła prysznica to woda sikała spod portafiltra na boki i trudno było to nazwać ekstrakcją.
A mógłby mi ktoś wytłumaczyć, kiedy stosuje się 200µm kiedy 35um?A nie wiem. Użyłem 35µm, bo mi 200µm nie pasowało mechanicznie. Coś tam czytałem, że przez 200µm przechodzą do prysznica drobiny kawy.
Czy zbyt przytłumiony przepływ plus opór na ubitej kawie zbyt mocno nie obciąży ekspresu (pompy)?Po to jest OPV za pompą, żeby nawet jak woda się nie przebije przez ciastko pompa się nie wściekła. Zmierzę i podam prędkość przepływu wody, ale idę o zakład, że ciastko dużo bardziej tłumi przepływ wody, niż sitko.
Krakus: Czy sitka miałeś te:Nie do końca. Rzuć okiem na oba rysunki, to zobaczysz, że się różnią (i tak to wyglądało w rzeczywistości).
http://www.imsfiltri.com/docce/ci-200-im/?lang=en (http://www.imsfiltri.com/docce/ci-200-im/?lang=en)
http://www.imsfiltri.com/docce/ci-35-wm/?lang=en (http://www.imsfiltri.com/docce/ci-35-wm/?lang=en)
Na rysunkach technicznych obydwa prysznice mają różnicę wysokości między brzegiem filtra a jego środkiem.
patent na mojego DreamaChyba nie. Zmierz średnicę sitka w prysznicu w Dreamie, jak masz 52 mm, to tak.
A w ogóle to w Dreamie masz zdaje się całkiem inną grupę niż w Basic / Arc.
Czy dalej się sypie więcej, tak aby kawa dotykała prysznicaA od kiedy się tak sypie? To była tylko proteza stosowana przez niektórych na nadmierne kanałowanie - w dodatku nie pozwalająca zmieniać dozy. Poza tym, u mnie, jak kawa dotknęła prysznica to woda sikała spod portafiltra na boki i trudno było to nazwać ekstrakcją.
Przy okazji - w jakimkolwiek innym ekspresie kawa miała mieć kontakt z prysznicem? Właśnie po to jest test monety, żeby mieć pewność, że kawa nie dotyka prysznica.
No to mnie też czeka zmiana sitka. Może to poprawi ekstrakcje 😀Uśmiechnij się do rogera. Widziałem u niego w magazynku jeszcze kilka sitek.
Miałem za to kiedyś problem, żeby ten test monety prawidłowo wykonaćTu masz zdjęcia. Koszyk podwójny, 15,5 g kawy (choć jak wiadomo waga kawy w pełnym koszyku może być różna - zależy od kawy).
Cyknę później zdjęcie swojej grupBądź uprzejmy wszystko porozkręcać, ułożyć obok siebie i sfotografować, to porównamy.
Porównując przepływ wody ze swoimi ekspresami, jak oceniacie to co się dzieje u mnie?Masz trzy główne strumyki. Masz też kilka bocznych, co nieźle wróży. Pokaż ciastko po ekstracji (14 - 14,5 g, tak żeby na pewno nie dotykało prysznica).
dorobiłem blaszkę między grupę a prysznic. Blaszka z nierdzewki (...) Moim zdaniem jest lepiejspora ta blacha. Możesz jeszcze dopracować konstrukcję i usunąć materiał w miejscach, gdzie nie jest on potrzebny - np. coś w tym stylu: http://playtime.pl/data/files/b14242490548.jpg (http://playtime.pl/data/files/b14242490548.jpg) a następnie porobić mikro-dziurki. Wystarczy żeby tuż pod samą dziurką grupy było coś co rozprowadzi wodę na boki, a naookoło już nic. Woda swobodnie rozleje się po całym sitku.
Zwykle robiłem kawę z ok. 18 gA kawa dotykała prysznica? U mnie przy 18g dotykała.
usunąć materiał w miejscach, gdzie nie jest on potrzebnyA potem już tylko celownik laserowy do trafienia ze wszystkim przy montażu. A pewnie wystarczyłoby, żeby producent zrobił więcej dziurek ...
spora ta blachaA u Ciebie jest co? Małe wycinki folii aluminiowej?
i się przelało w 19-20 sekundA nie zrobiło Ci kanałów? U mnie przy takich wgłębieniach już były problemy z czasem ekstrakcji.
moneta natomiast przy 15,5g odciskała się mniej więcej jak na Twoich zdjęciachOK, to znaczy, że masz cięższą (w sensie masy nasypowej) kawę, niż ja. Zauważyłem, że taka jest Ariadna od Antonia.
Około 16g kawy AriadnyWygląda ładnie, tj. bez kanałów.
A blaszka to na szybkiego robionaNic nie szkodzi. Można spróbować zrobić z puszki po piwie - co prawda to aluminium, ale do eksperymentów dobre. A potem możemy zamówić forumowo blaszki z nierdzewki cięte laserem.
To ja wrzucę swoje ciastko z tym że jest to już odwrócone. Trochę ciemne ale widać tam trzy kropki.No to masz książkowy przykład kanałowania, przy czym jeszcze wiadomo czym wywołany. Kropki są dokładnie tam, gdzie kawę przebijają strumienie wody - takie cięcie wodą, tyle że kawy.
taki jakby smarTłuszcz kawowy. Usuwać, bo jełczeje. Możesz wszystko umyć w płynie do naczyń i będzie OK - potem tylko wypłucz dobrze, bo Ci się kawa będzie nadmiernie pienić.
Obawiam się, że moja odpowiedź Cię nie zadowoliZadowoli. Waga mówi że nie z aluminium (jak podobny element u mnie) i że gwint tak łatwo się nie wyrobi. Z drugiej strony, trzeba będzie robić prototyp "zasłonki" na trzy dziurki.
Szkoda tylko, że trzeba jakieś modyfikacje robićW zasadzie żadnych. Wykręcasz stare sitko, wkręcasz nowe i już. Żeby mieć full wypas to podkładasz blaszkę pod otwory (wersja deluxe to gwiazdka jak u Mercedesa zasłaniająca wyloty wody, wersja Premium to tylko kółko z nierdzewki), w wersji VIP wiercisz dodatkowe otwory, co by woda się równiej lała. Prawdopodobna przewaga wersji VIP nad Deluxe i Premium jest taka, że po wywierceniu otworów nie potrzebujesz blaszki.
Szkoda tylko, że trzeba jakieś modyfikacje robićW zasadzie żadnych. Wykręcasz stare sitko, wkręcasz nowe i już. Żeby mieć full wypas to podkładasz blaszkę pod otwory (wersja deluxe to gwiazdka jak u Mercedesa zasłaniająca wyloty wody, wersja Premium to tylko kółko z nierdzewki), w wersji VIP wiercisz dodatkowe otwory, co by woda się równiej lała.
Aha, i kupujesz CI35 (bo po pierwsze tańsze, a po drugie bo pasuje, a CI200 - nie) u rogera.
A mógłby mi ktoś wytłumaczyć, kiedy stosuje się 200µm kiedy 35um?Tu (http://www.cafe-kultur.de/products/ims-cimbali-competition-shower-screen-for-astoria-ims-duschesieb) znalazłem takie wytłumaczenie:
że trzeba te zasłonki robić tak czy siakJa zasłonek nie mam i działa. Pewnie z zasłonką było by lepiej, ale efekty założenia samego sitka opisałem w fotorelacji.
nie mogę uszczelki wyciągnąćKtórej? Czarnej uszczelki portafiltra? Spróbuj ją delikatnie podważyć - jest już tylko wciśnięta w grupę, nic jej nie powinno trzymać.
Tu znalazłem takie wytłumaczenie:Dzięki
przykleiła sięTo ją podważ - tylko tak, żeby nie rozerwać.
Waga mówi że nie z aluminium (jak podobny element u mnie)W starszych to było z aluminium, napisz do Janusza – mają (mieli kiedy ja to odkryłem) mosiężne na wymianę.
napisz do JanuszaJuż rozmawiałem, sprawę można uważać za załatwioną.
Tak 52mm. Ciekawe czy CI200 by pasowało?Nie, nie pasuje (mierzyłem). Brzeg sitka nie dotyka podłoża, tylko wisi w powietrzu - trzeba by albo dorobić uszczelkę, albo coś podtoczyć.
Zmierzyłem i prysznic ma 51 mmTo zmierz jeszcze średnicę gniazda na prysznic. IMS ma średnicę 51,5mm. Zacznij może od wycięcia blaszki z puszki po piwie zasłaniającej otworki i rozpraszającej strumienie - może to wystarczy.
Może też pomogło by mi na problemy z kanałamiNa pewno pomoże.
nie wiem jak miały by działać te blaszkiWytnij z puszki po piwie coś takiego:
Dziś kupiłem sitko do zlewu za trochę ponad 2 zeta. Wytnę środek i zobaczę jak się to sprawdzi.Zdaj relację po fakcie.
Dla mnie dowodem na kanałowanie jest gwałtowne przyspieszanie ekstrakcji w dowolnie wybranym momencie, a nie wygląd ciastka (pomijając oczywiście takie curiosum, jakie pokazał Sala - tu kanałowanie jest widoczne jak na dłoni).u mnie ekstrakcja zawsze przyśpiesza minimalnie, ALE dopiero dzisiaj, przy mniejszej dozie(coś jest chyba nie halo z ekspresem, bo pomimo 14 g w fabrycznym sitku dalej jest odciśnięty prysznic i śrubka) w pewnym momencie zmienił się lekko dźwięk wydawany przez pompę - i właśnie pierwsze o czym pomyślałem to kanałowanie... choć oglądałem ciastko i nigdzie żadnego kanału nie widać.
Według strony tną blaszki od grubości 0,5mmWłaśnie nie tną, skubani. Rozmawiałem w czwartek z nimi przez telefon i powiedzieli, że poniżej 1mm to jest straszne babrajstwo. Dlatego proponuję zacząć od modelu z puszki (blaszka cieniutka, to się będzie łatwo cięła). A potem się zobaczy dalej.
Choć oglądając Twe zapędy racjonalizatorskie pewnie nawiercisz ich więcej.
Łatwiej kijek pocinkować, niż go potem pogrubasićWiercenie traktuję jako ostateczność.
Dzisiaj odebrałem opisywany wcześniej prysznic IMSGratuluję.
prysznic trochę bardziej odstaje od grupy (jest bardziej brzuchaty) i po wsypaniu dozy 15 g kawa dotyka prysznica.Sprawdź monetą. Ciastko puchnie po zdjęciu ciśnienia po ekstrakcji.
- póki co, najbardziej cieszy mnie fakt, że nie ma tych trzech dołków i woda leci bardzo równo w dół nie obryzgując nic dookoła, co zdarzało się wcześniej.I o to cały czas nam chodzi = żeby właściciele wypasionych dwubojlerowców nie patrzyli na nas z góry z poczuciem wyższości. :mrgreen:
I o to cały czas nam chodzi = żeby właściciele wypasionych dwubojlerowców nie patrzyli na nas z góry z poczuciem wyższości. :mrgreen:
A myślałem, że o dobrą kawę...;-)
Mówienie o ims 200 czy 35?Przeczytaj wątek od początku. CI200 nie pasuje mechanicznie (wymaga dodatkowej uszczelki i nie był testowany). Mówimy cały czas o CI35WM
oryginalnego prysznica w Uno Prof PIDRozmontuj prysznic, zrób zdjęcia, zmierz średnicę sitka, to coś podpowiem.
RozebrałemPodeślij zdjęcia. Na pewno spakuje Ci któryś z filtrów CI, ale nie wiadomo który. Wyciągnij jeszcze ten element z 6 dziurkami i podeślij zdjęcia - w nim siedzi sitko.
Tak to wygląda, przepływ też nie wygląda źle, ciastko nigdy nie wypada w całości.
35 spowalnia przepływCI200 też. Jak mi wróci ekspres z naprawy, pomierzę jaki jest przepływ bez sitka, z sitkiem oryginalnym i z CI35. Jestem pewien, że ciastko kawowe bardziej tłumi przepływ nić CI35, w związku z tym jego wpływ jest pomijalny.
Otóż obaj nie mamy racji. W przypadku Ascaso Arc IWS CI 35 WM nie spowalnia przepływu ani o jotę. W 25 sekund wypływa w każdym przypadku (z oryginalnym sitkiem, z sitkiem IWS, bes sitka) 148g wody. Wypływ wody z sitkiem IMS wygląda o wiele dostojniej, ale to złudzenie - waga nie kłamie.35 spowalnia przepływCI200 też.
To jak nie spowalnia przepływu, to pewnie wpływa na ciśnienie z jakim woda się lejeNa ciśnienie, nie. Ma wpływ na prędkość przepływu, a tą z kolei wyrównujemy sitkiem.
Ale może warto zmierzyć krążek dyspersyjny w tym modelu, może da się dobrać jakiś z większą ilością otworówZ nieznanych dla mnie powodów Ascaso w tańszych modelach ma krążki dyspersyjne z 4, a w nowszej wersji tylko z 3 otworami. Dopiero droższe modele mają 6 otworów. Mała ilość otworów jest podstawowym problemem z którym walczymy wymieniając sitka prysznica na drobniejsze.
Faktycznie dziwna konstrukcjaPewnie tak było najtaniej.
na diabła potrzebne mocowanie krążka do grupy trzema śrubami.Bo w środku jest zawór jednokierunkowy, to musieli mocować po bokach. Kiedyś to były dwa elementy (tyle, że u mnie z aluminium, więc się gwint wysypał).
A jakby przełożyć krążek grupy ze steela do dreama czy arc?Ja mam stary model, teraz w Basicu i Arcu jest tak jak u Ciebie. A ze Steela może nie pasować.
Dzisiaj odebrałem opisywany wcześniej prysznic IMS. Pierwsze spostrzeżenia:
- potwierdzam, po puszczeniu wody lecą znowu trzy równe strugi, ale po zrobieniu kawy i odpięciu kolby staje się cud i żadnych wgłębień w ciastku nie widać ;
- prysznic trochę bardziej odstaje od grupy (jest bardziej brzuchaty) i po wsypaniu dozy 15 g kawa dotyka prysznica. Ale to są pierwsze próby i niestety na nienajlepszej, ciemno palonej kawie;
- póki co, najbardziej cieszy mnie fakt, że nie ma tych trzech dołków i woda leci bardzo równo w dół nie obryzgując nic dookoła, co zdarzało się wcześniej.
że brak trzech dołków mógł być spowodowany dotykaniem przez kawę prysznicaNiekoniecznie. CI 35 dość dobrze rozprasza wodę (choć blaszysko może być nieodzowne).
Ja pojechałem po bandzie i rozwierciłem krążekSzacun. Nie odważyłbym się, ale dobrze, że ktoś był pierwszy. Blacha nie będzie więc potrzebna, polecam sitko IMS. Obejrzyj proszę (a jak możesz, wklej film) jak wygląda wypływ wody bez sitka.
Dziś chyba znowu ciut za dużo kawy,Wygląda, że tak. U mnie w najgorszym wypadku widać było odciśniętą śrubę, brzeg sitka, ale środek był nierówny, bez śladów sitka.
Spróbujcie sypać mniej kawy, bo z oryginalnym sitkiem, jak jej się nasypało bardzo dużo, to dołków też potrafiło nie być.Bo blokowałeś ruchy ciastka sitkiem prysznica, ale to nie zmieniało faktu, że woda waliła strumieniami w trzy punkty.
Muszę wagę dokładniejszą nabyć, bo moja waży co 1g plus tolerancja +/- 1gTen 1 gram, to raczej za mało. Są na alledrogo fajne wagi do 2kg 0,1g. Ja osobiście używam 100g / 0,01g (taką mam, nie popadałem w przesadę) i muszę ważyć sam koszyk, bo portafilter jest o wiele cięższy.
Co do dozy - nie ma się co przejmować tak bardzo wagą, bo kawy potrafię się różnić i o 20%
rozwierciłem krążekWierciłeś z ręki, czy wiertarką stołową?
@Krakus, widzę, że Cię jednak korcą odwiertyTak, bo do spółki z sitkiem IMS, które już mam, będzie świetnie.
Ciekawe czy jest duża różnica w przepływie wody w stosunku do patentu z blaszką + prysznicem IMSJeśli, to na plus. Pisałem już, że sitko IMS nie ogranicza przepływu wody w żaden sposób.
Stołową - 1.6 wiertłorozwierciłem krążekWierciłeś z ręki, czy wiertarką stołową?
Nie odważyłbym się, ale dobrze, że ktoś był pierwszyPierwszy chyba nie, bo o tym Grex pisał, więc chyba też coś kombinował
Stołową - 1.6 wiertłoOK. Z ciekawości - sprawdź (albo pokaż), czy woda leci równo przez wszystkie otwory.
bo o tym Grex pisał,Faktycznie, pisał, ale nie wiem, czy doszedł do wiercenia.
Nie cieknie Ci przypadkiem woda wokół portafiltra jak masz za dużo kawy i dotyka sitka prysznica?Nie cieknie. Może dlatego, że ekspres w miarę nowy? Albo nowszy model i uszczelki inne? Sprawdzę z monetą.
bo o tym Grex pisał, więc chyba też coś kombinowałKombinował o tyle, że pierwszy wpadł na ten pomysł. Sam podkładał folię aluminiową pod strumyki.
Albo nowszy model i uszczelki inne?Może. U mnie zawsze, jak przeładowałem kolbę, to była fontanna dookoła (inna rzecz, że o ważeniu dozy dowiedziałem się znacznie później, a mój młynek nie ma - jeszcze :mrgreen: - timera).
Kombinował o tyle, że pierwszy wpadł na ten pomysł. Sam podkładał folię aluminiową pod strumyki.
i dość małe dzieciNie szkodzi. Moje są znacznie większe (czyli już dawno dorosłe i samodzielne), to mam więcej czasu. Wróci mi ekspres od Janusza, to też coś podziałam.
Kilka lat temu o tym czytałem, ale nie pamiętam o jaki ekspres chodziło.Pomysł jest sam w sobie bardzo dobry - stróżki wody są dość cienkie i pod bardzo dużym ciśnieniem. należało je jakoś przed spotkaniem z ciastkiem poszerzyć.
że się nie "narażamy" np. JanuszowiEee, bez przesady. Powinien być wdzięczny, że nie namawiamy na przesiadkę na coś konkurencji (bo tam takich problemów nie ma), tylko poprawiamy. Może nawet Ascaso coś na tym skorzysta.
może niepotrzebniePotrzebnie - choć szkoda, że nie zrobił tego za nas producent. W końcu ekspres nie kosztował 300 zł, jak te z Biedronki.
Wideo z dzisiaj.Wygląda zachęcająco, ale finalnie interesujący jest wynik na ciastku.
Żaden ze mnie spec kawowyZe mnie też, ale polubiłem dobrą kawę, a do kawiarni nie zawsze chce mi się iść (w dodatku tam kawa też wcale nie musi być dobra).
Potrzebnie - choć szkoda, że nie zrobił tego za nas producent. W końcu ekspres nie kosztował 300 zł, jak te z Biedronki.No właśnie to jest dla mnie zastanawiające, bo doświadczenie mają, w droższych modelach inne rozwiązanie a tutaj takie a nie inne. Zrobienie kilku otworów mniej to moim zdaniem żadna oszczędność. Wiec może jest jakiś sens tych 3 otworów a dodatkowe mogą zaszkodzić. Niemniej jednak na razie idzie ku lepszemu i tego się trzymajmy ☺
Zrobienie kilku otworów mniej to moim zdaniem żadna oszczędność.Chyba, że celowa działalność mająca na celu pokazanie, że droższe modele są lepsze.
Większa ilość otworów może zwiększyć przepływ, przez co temperatura wody może być niższa. Chociaż w sumie opór stawia kawa w sitku.Że kawa, masz rację. Że zwiększyć przepływ, chyba nie. Popatrz na wykres przepływu w funkcji ciśnienia pompy EP5. Z pomiarów wynika, że ekspres daje jakieś 5 ml/s, czyli około 300ml/min. To z wykresu odpowiada ciśnieniu 8 bar, czyli tyle co mieć powinien nastawione OPV.
Większa ilość otworów może zwiększyć przepływ, przez co temperatura wody może być niższa. Chociaż w sumie opór stawia kawa w sitku.To już na pewno nie. Przepływ limituje ciastko - ekspres daje 5 (prawie 6) ml/s, ciastko dla espresso ogranicza 1ml/s, dla doppio do 2ml/s (około, oczywiście). Termoblok wyrabia się z zagrzaniem od 20 do 92 stopni prawie 3,5 ml/s (pomijając straty, które dla ogrzewaczy przepływowych są nikłe).
finalnie interesujący jest wynik na ciastku
Może jestem dziwnyMoże
bardziej niż ciastko interesuje mnie filiżankaMasz rację, ale nie podziurawione ciastko daje szanse, że w filiżance będzie lepiej.
Z sitkiem IMSTo mi zepsułeś wiarę w sitka IMS. Z drugiej strony, Rocket jest ekspresem kilka klas lepszym od Ascaso (przynajmniej od mojego modelu), więc być może oryginalne jego części są po prostu dobre.
Że zwiększyć przepływ, chyba nie.
Być może domówię IMS'a 35,
czy wymienić sitko na IMS, dać podkładkę do otwory czy nawiercić dodatkowe otwory.Na dzień dzisiejszy jest kilka rozwiązań:
Nie nie hamuje (zmierzyłem, więc jestem pewien). Zmienia rozkład strumienia wody.Że zwiększyć przepływ, chyba nie.
Sam pisałeś, że przy trzech standardowych dziurkach w krążku, masz klasyczną maszynę do cięcia wodą czy jakoś tak. Może to sugerować hamowanie strumienia przepływu wody przez te dziurki :).
Możesz mieć rację - jak dostanę spowrotem ekspres, to sprawdzę. Z sitkami jest taki kłopot, że jest to sitko 57,2mm (czyli mocno nietypowe) z płaskim rantem i bez rowka. Nie wiem, czy takie w ogóle występują - ani u IMSa, a ni w VST nie widziałem.Że zwiększyć przepływ, chyba nie.
Sam pisałeś, że przy trzech standardowych dziurkach w krążku, masz klasyczną maszynę do cięcia wodą czy jakoś tak. Może to sugerować hamowanie strumienia przepływu wody przez te dziurki :).Być może domówię IMS'a 35,
Szkoda na to kasy, moim zdaniem, jeżeli blaszka skutecznie rozprasza strumienie. Lepiej zainwestować w porządne sitko.
Być może sitko ims35 nie wpasuje się w nowy krążek dyspersyjny. (Testował na starszej wersji ARCa).Będzie na pewno pasował - ta sama średnica, to samo podsadzenie na brzegach. Potwierdzę za kilka dni.
Może wystarczy zastosowanie tylko jednego z tych trzech rozwiązań, by efekt był dobry.Trzech na raz się nie da, można jedno lub dwa. Spojrzyj na początek tego postu
jest to celowe działanie aby wykazać wyższość modelu Dream nad arc.Bardzo bym chciał, żeby to nie była prawda, ale tak mi to wygląda.
Trzech na raz się nie da, można jedno lub dwa. Spojrzyj na początek tego postu
A kombinacje już dowolneTak, tylko, że po wywierceniu otworów podkładki już nie dorobisz - byłaby zbyt skomplikowana.
Szkoda na to kasy, moim zdaniem, jeżeli blaszka skutecznie rozprasza strumienie.tak samo uważam, dziwię się iż mimo prostego, darmowego rozwiązania którego skuteczność koledzy potwierdzili chce się wam jeszcze kombinować. Nożyczki, igła do dziurkowania + kawałek metalowej folii i po sprawie.
chce się wam jeszcze kombinowaćBo:
Nagranie bez prysznicaLeje ze wszystkich otworów czyli jest OK.
słabiej ubijałem kawę i może to jest powodemTamping nie powiniem mieć tu nic do rzeczy. Jeśli nadal widać dziury, to znaczy, że oryginalne sitko wyjątkowo słabo rozprasza strumień wody.
mam 32ml w 25 sekund
Co może być przyczyną przeciekania wody pomiędzy obudową a grupą. Pojawiło się to po czyszczeniu sitka.Też tak miałem. Może masz kawę między koszykiem a uszczelką, a może masz uszczelki do wymiany.
pojedyncze ukośne cienkie siknięcia).Pod koniec ekstrakcji czasem tak jest. Czego to wina? Dystrybucji czy może nierównego ubicia?
Czego to winaZa trudne pytanie, jak dla mnie. Gdzieś czytałem, że przy lżejszym ubiciu łatwiej kanalie. Ja ubijam siłą 20 kg i raczej rzadko mi kanałuje.
na wadze łazienkowejTak.
Nowe sitko prysznica IMS 35 zamontowane i jestem po dwóch kawach.
Ja ubijam jak czuje w miarę opór ale jest to raczej <10kg. Ale zauważyłem, że przez niezbyt prostopadły nacisk niekiedy ubicie nie wychodzi mi równo - może to od tego to kanałowanie...Poćwicz na wadze. 20kG to bardzo dużo - aż nadgarstek boli. Nie pamiętam gdzie,ale znalazłem opis, że tamping powinien się odbywać z siłą właśnie 20 kG. :pycha:
Nie wiadomo czy to, że są dołki w danym momencie to akurat wina sprzętu czy moja...Nie bądź takie skromny. Wiadomo. Winą sprzętu są trzy u Ciebie, cztery u mnie dołki pojawiające się zawsze w tych samych miejscach. Pozostałe dołki, to Twoja wina.
Bo jedni mówią 15 inni, że wystarczy 5
Z czego zrobiłeś blaszkę?Wyciąłem nożyczkami z puszki po Fancie. Ma grubość 0,1mm - do eksperymentów wystarczy, choć jest aluminiowa. W dłuższej perspektywie może powodować korozję - lepsza była by z nierdzewki.
Tak szczerze to nic już nie kumamTo proste - wszystkie inne ekspresy mają przynajmniej 6 dziurek. W nich nikt nie zauważył takich problemów.
A czy macie na ciastku od dołu ciemniejsze brzegi?Tak, zawsze.
Po mojemu jest to efekt tego, że otwory sitka znajdują się w oddaleniu od brzegów koszyka:taktak:
to kanałowanie boczneKanałowanie masz wtedy, gdy masz jaśniejsze obszary - popatrz na ten post Sali (http://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=3631.msg89973#msg89973).
dzięki za oświecenieNie ma za co.
dołków nie maPuszczałeś jeszcze raz wodę po ekstrakcji?
chciałem normalne ciastko pokazać.To po ekstrakcji puść jeszcze raz i wtedy sfotografuj ciastko. Tylko wtedy będziemy mieli gwarancję, że to rozwiązanie działa w 100 procentach.
sitko prysznica IMS 35Taki eksperyment akurat nie ma sensu - skoro mnie dobrze działa z czterema otworami, to Tobie z ośmioma też musi dobrze. Sprawdź na oryginalnym sitku prysznica.
Sitko PF oryginalneA skąd chcesz wziąć nieoryginalne? 57 mm wewnątrz to wymiar niespotykany.
A skąd chcesz wziąć nieoryginalne? 57 mm wewnątrz to wymiar niespotykany.
Przeczytałem uważnie i dopiero teraz skumałem kontekst wcześniejszego pytania o oryginalne sitkoPomysł mam taki, żeby sprawdzić wszystkie trzy metody tuningu - blaszka i oryginalne sitko, dodatkowe otwory i oryginalne sitko i sitko IMSa (mówię oczywiście o sitku prysznica)
Kilka modeli ekspresów z takimi sitkami, by się znalazłoGdzieś tafiłem na wątek o sitkach 57mm, ale go nie potrafię odnaleźć. Do sitka podwójnego nie mam większych zastrzeżeń (boza tym, że go rozkalibrowałem tamperem przy precesji), ale z sitkiem pojedynczym do ładu dojść nie umiem, a IMS rozmiaru 57 nie robi, niestety.
Zrób jak pisałem:
Zrób espresso
Nie odpinaj portafiltra
Poczekaj 2 minuty
Podstaw szklankę żaroodporną
Puść jeszcze raz wodę na 20 - 30 sekund.
Poczekaj 2 minuty
Odepnij portafilter i obejrzyj ciastk
moim zdanie ten test jest trochę nieprecyzyjnyA moim zdaniem jest bardzo precyzyjny - wręcz alergicznie nadwrażliwy. Daje wyniki tzw. fałszywie pozytywne, czyli jeszcze nie ma kanałowania, a już są dziury (zagłębienia) w ciastku.
można mówić że występuje kanałowanieNie mylmy dwu rzeczy (choć są ze sobą powiązane) - dołki w kawie, powodujące nierówną ekstrakcję (spójrz na ten post Sali (http://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=3631.msg89973#msg89973) i dołączone doń zdjęcia - przykład wręcz kliniczny) oraz ukośnie, krótkie siknięcia (doskonale widoczne na ściankach filiżanki). Odkąd zmieniłem sitko definitywnie pozbyłem się pierwszych, a w większości drugich (filiżankę mam pobrudzoną sporadycznie).
Pamiętasz zdjęcie które Ci wysłałem w trakcie naprawyOczywiście, że pamiętam. Bardzo mnie nim zaskoczyłeś, tak że po odbiorze ekspresu i wypłukaniu zeń resztek denaturatu (co wcale nie było takie proste - długo się jeszcze utrzymywał gdzieś w zakamarkach) zrobiłem kawę. Przy moim mieleniu, tampingu i rodzaju kawy - dołki pojawiły się znowu. Może kawa, której każdy z nas używa zachowuje się inaczej? Nie wiem, ale i twoje i moje doświadczenia są faktem, a są różne.
Sprawdziłem Twoją metodę przed chwilą na E61Jakie stąd wnioski - po pierwsze Twoje E61 też ma nie całkiem równy wypływ wody (ale nie na tyle nierówny, żeby kanałować kawę). Po drugie, test jest nieco nadwrażliwy.
to praktycznie zawsze pojawią się mniejsze lub większe kanałyA widzisz, z sitkiem IMSa nawet w tym drugim przypadku kanałów nie ma.
patrząc na ne cenę musząNie muszą - cena o niczym, czasem, nie mówi. Ale w tym wypadku rzeczywiście są dobre.
jakie sita do kolby i prysznice najchętniej widzieliby w standardowym zestawieZa tę inicjatywę można wam tylko serdecznie podziękować. Fajnie by było, żeby właściciele tańszych modeli (jak mój Arc) mogli zakładać koszyki potrafiltra IMS - mnie marzy się IMS "the single".
mz to jakiś niewypał jeśli chodzi o prysznic w Ascaso...Żaden niewypał, wystarczy wymienić sitko prysznica na IMS CI35WM. Do kupienia u rogera.
mz to jakiś niewypał jeśli chodzi o prysznic w Ascaso...Żaden niewypał, wystarczy wymienić sitko prysznica na IMS CI35WM. Do kupienia u rogera.
Żaden niewypał, wystarczy wymienić sitko prysznica na IMS CI35WM. Do kupienia u rogera.
Z ciekawość dziś zerknąłem do ekspresu z marketu w cenie 300 zł bez promocji i woda szła o wiele równomierniej z prysznica.A opony w matizie starczają na o wiele dłużej niż w imprezie sti...
proszę-> /watch?v=N9-kYNGp8QMwygląda to lepiej niż w pierwszym filmie, mówiłem że obrócenie sitka trochę pomoże bo tam ewidentnie sitko przytyka któryś z otworków grupy (pewnie jest za mocno spłaszczone i wystarczy je lekko odgiąć).
wypuszczono wadliwy produktMyślę, że raczej niedopracowany, niż wadliwy. Poczytaj cały wątek, to zobaczysz, że można prysznic poprawić za grosze - odpowiednio ukształtowaną blaszką.
Była już o tym mowa przy dyskusji z KrakusemA ja się będę upierał, że odkąd zmieniłem sitko prysznica nie mam żadnego kanałowania.
że trzeba uciekać się do druciarstwa.Jak widać, w przypadku ekspresów do kawy (nie tylko Ascaso) często trzeba uciekać się do druciarstwa (jak to nazywasz). Żeby osiągnąć lepsze wyniki, trzeba albo wydać więcej pieniędzy, albo samemu coś przerobić.
sitko prysznica ims 200umJakbyś użył 35um, to nie musiałbyś rozwiercać otworów.
przecież bebechy (steel, arc, dream) mają te same ?
sitko prysznica ims 200umJakbyś użył 35um, to nie musiałbyś rozwiercać otworów.
dla wydajności tego ekspresuPrześledź wątek jeszcze raz uważnie - pisałem już, że sitko prysznica nie ma najmniejszego znaczenia dla przepływu wody.
Nawet nie najgorzej. Zacznij od folii lub blaszki. To działa.Już dawno miałem zapytać. Janusz czy mógłbyś zadać pytanie fabryce dlaczego zastosowano 3 otwory w grupie, a nie więcej? I jak ewentualne dowiercanie ich większej ilości wpłynie na działanie ekspresu?
I jak ewentualne dowiercanie ich większej ilości wpłynie na działanie ekspresu?To akurat sprawdziliśmy (jest w tym wątku). Działa, ale tylko trochę - definitywnie problem rozwiązuje sitko IMS albo blaszka.
Janusz czy mógłbyś zadać pytanie fabryce dlaczego zastosowano 3 otwory w grupie, a nie więcej? I jak ewentualne dowiercanie ich większej ilości wpłynie na działanie ekspresu?
Typowe. Obejrzyj zdjęcia w tym wątku. Janusz radzi w takiej sytuacji sypać kawę tak wysoko, żeby dotknęła prysznica, ja radzę przeróbkę. Zacznij od folii lub blaszki - koszt żaden, do zrobienia w 10 minut.
Aby zamknąć temat informuję, że osoby które zgłosiły problem kanałowania przy używaniu sitek firmowych ASCASO zostaną przez nas jako dystrybutorów wyposażone w sitka prysznica IMS GRATIS.
Nigdy nie miałem kanałowaniaJanuszu! Prowadziliśmy tę samą dyskusję już kiedyś i nie doszliśmy do niczego. Pozwól tylko na małe przypomnienie moich argumentów - na tym forum (a pewnie nie tylko) doradza się test monety - przy sypaniu pod sitko prysznica go nie wykonasz. Ponadto, masz wtedy dla danej kawy jedną, jedyną dozę dyktowaną przez pojemność sitka.
Faktycznie - nie mierzyłem.I nie masz co mierzyć. Jest mniejsze o 0.5 mm, ale jest też mocniej dociskanie śrubą do krążka (inny kształt).
Ekspresy BASIC, ARC i DREAM nie należą do segmentu drogich sprzętów.I to, co piszesz bardzo mnie zastanawia. Kosztem niecałych 200 złotych (części kupowane w detalu, więc drożej) i dwu - trzech godzin pracy znacząco polepszyłem ekstrakcję w ekspresie. Dodałem OPV, sitko IMS i poskładałem grupę tak, że znacząco lepiej i równiej się nagrzewa. Czy takich zmian nie można dokonywać w fabryce? Ekspres deklasowałby konkurentów przy znacząco niższej cenie. Chyba, że klientom jest wszystko jedno, a liczy się tylko cena, a maniaków, którzy wiedzą co to kanałowanie i crema liczy się na palcach jednej ręki.
Czy takich zmian nie można dokonywać w fabryce?
Ekspres deklasowałby konkurentów przy znacząco niższej cenie.
A grupę E61 warto założyć wyłącznie z jednego powodu
żeby się (i swoją maszynę) troszkę dowartościować...Nie pomyliłeś for? To od pogrubiania i podłużania jest gdzie indziej ...
Podsunę Ci jeszcze jeden powód, nie trzeba by było stosować tego "druciarstwa" o którym była mowa wcześniej.Co kto lubi. Mnie flush grupy z uważnym obserwowaniem termometru (czy już) przypomina kalendarzyk małżeński.
podłużania
przypomina kalendarzyk małżeński
Taki "Ascaso-wy" żarcikNie. Próba ostudzenia Twojego samozachwytu z posiadanego sprzętu.
wymieniony IMS tu dużo wskóraZ moich dotychczasowych doświadczeń pomaga nie tylko wymiana sitka, ale i dołożenie OPV. Tyle, że seryjnie montowany OPV ma dopiero Ascaso Steel.
Dziś wysyłamy sitka IMS do osób które zgłosiły problem z rozpryskiwaniem wody i kanałowaniem.Sitko dotarło. Dziękuję bardzo :kwiat: Woda ładnie się leje do tacki, nic nie bryzga. :ok:
Czasem pomagają "dziwaczne" sposoby. Spróbuj, co masz do stracenia?Spróbowałem, ale efektów brak. Zrobiłem taki eksperyment. Zachowując dozę 17,5 g mieliłem coraz drobniej, aż do zapchania ekspresu. Za każdym razem były kanały. Kiedy zmieliłem tak drobno, że z wylewki leciały ledwo pojedyncze krople, zmniejszyłem dozę do 16g. Napar pojawił się po 6s od włączenia pompy, ale jakieś 10s później znów pojawił się kanał. Ustawiłem młynek z powrotem na grubsze mielenie i zwiększyłem dozę do 18g, bo mam wrażenie, że wtedy jest najlepiej. Kanały są, ale mniejsze i nie zawsze. Nie mam pojęcia co jeszcze mogę robić nie tak...
Chciałem sprzedać ekspres. Dlatego też wyczyściłem go i zmieniłem w Ascaso Steel Uno Prof sitko z ims na oryginalne jakie było od początku. Z ims co chwile robiło się kanałowanie. Na tym samym ustawieniu młynka i na tej samej kawie zero kanałowania przy oryginalnym sitku dziwne co nie
Czy ktokolwiek ma jeszcze takie spostrzeżenia?Zwróć uwagę, że on ma Steel-a Uno Prof, a to jest całkiem inna grupa.
Zwróć uwagę, że inna Steel-a Uno Prof, a to jest całkiem inna grupa.Racja :doh:
nie ma dla mnie ratunku?E tam. Uzbrój się w cierpliwość, wagę łazienkową, wagę jubilerską, stoper, kawę inną niż masz teraz (Brasilia Santos, Indie Malabar. To są kawy wybaczające błędy) Wagą łazienkową kontroluj siłę ubijania, wagą jubilerską odmierzaj ilość wsypanej kawy do sitka i ilość naparu w filiżance, stoperem odmierzaj czas ekstrakcji. Po pierwsze zmieniaj tylko JEDNĄ czynność na raz. Jak osiągniesz tą jedną zmianą jakieś zadowalające efekty, zapisz ustawienia tej zmiennej i zmieniaj następną czynność. Jak uporasz się z kanałowaniem, zmieniaj długość ekstrakcji i temperaturę parzenia. I tak dalej aż do uzyskania w pełni satysfakcjonującego efektu w filiżance. Powodzenia.
Jedyne do czego chyba się nie przekonam, to waga łazienkowa. Nie leży mi to i już - psuje wrażenia estetyczne całego procesu przygotowywania kawy. :PTu chyba chodziło o etap testów i uczenia się sprzętu. Po osiągnięciu zadowalającego rezultatu można powtórzyć odpowiedni nacisk bez wagi, to nie laboratorium, nie musi być co do grama.
tworząc wgłębienia i kanały w ciastku.Zrób zdjęcie prysznica z sitkiem i prysznica bez sitka. Zrób też zdjęcie ciastka z kanałami - coś pomyślimy.
Czy ktoś zdecydował się wywiercić dodatkowe otwory?Tak, masz to opisane w tym wątku.
Jeśli tak to czy podpowiedzcie proszę czy warto tego dokonać w tej konstrukcji.Nie - poszukaj j.w.
Nie ma problemu - są od ręki.To co, już się skończyła akcja montowania tych sitek fabrycznie?
Nigdy jej nie było. To było nasze pobożne życzenie do producenta. Jak na razie nie spełnione. :(Nie ma problemu - są od ręki.To co, już się skończyła akcja montowania tych sitek fabrycznie?
Czy w Dreamie jest podobnie jak w Arc ?W nowym - nie. Do nowego Dreama jest zakładana grupa o rozmiarach E61 (i z sitkiem prysznica od E61). Tu drobna uwaga - mam taką grupę, sitko IMS CI35 (czyli to ultra drobne) i... mam na ciastku sześć równo rozłożonych wgłębień (o ile sitko jest dokładnie wyczyszczone). Kompletnie tego nie rozumiem, bo przy tej budowie prysznica nie ma do tego żadnych podstaw. Jak sitko troszeczkę zarośnie kamieniem i tłuszczem kawowym, to problem zanika.
tylko że zaraz ekspres ten będzie na poziomie cenowym Dream'a.Widzisz, dołożenie OPV we własnym zakresie to koszt około 150zł, sitko to dodatkowe 50zł. Czyżby Dream aż tak bardzo potaniał?
Sama ekstrakcja po zmianie przemiału o jeden klik, powoduje różnicę w czasie ekstrakcji o 9 sek.Tu bym stawiał na młynek (żarna 50mm). Muszę wypróbować coś z żarnami 64mm (przedtem muszę jednak wyregulować równoległość żaren, bo coś chyba są na ukos).
Tu bym stawiał na młynek (żarna 50mm).
Przy takim przestrzale to wina młynka nie ekspresu. Chyba że ekspres byłby zakamieniony i miałby nierównomierny przepływ wody.
A miałeś kiedykolwiek ekspres Basic, Arc lub Dream? Jeżeli nie to tylko spekulujesz.
Ja na tych maszynach pracuje od ponad 12 lat. Dodatkowo jestem certyfikowanym Baristą i mam jeszcze kilka innych "papierków"...
i mogę Cię zapewnić że za każdym razem robię na nich lepszą kawę niż w niejednej kawiarni...
Ty potrafisz zrozumieć, że nie jesteś wyrocznią? Czepiłeś się jak rzep psiego ogona, że Basic nie zrobi powtarzalnej kawy. I wychodzi na to, że z ludzi, którzy go mają i robią takie kawy, wszyscy są ślepi i nie mają sprawnego zmysłu smaku, skoro Ty wiesz lepiej, że się nie da.
i mogę Cię zapewnić że za każdym razem robię na nich lepszą kawę niż w niejednej kawiarni...
Zaproponowałem narzędzie za nieduże pieniądze które może być pomocne w rozprowadzeniu wody w prysznicu grupy.
PS. bo mogłeś w odpowiedzi na to podać KONKRETNE argumenty, poparte wiedzą i doświadczeniem z użytkowania tego sprzętu.
@Tedi - basta, nie Tobie decydować kto do kłótni prowokuje. Praktycznie w każdym temacie w jakim piszesz podważasz zdanie i wiedzę innych. To niby nic złego. Ciekawość jest w porządku, pytanie się, dociekanie jest OK. W porządku nie jest stwierdzanie głosem mentora, że dany sprzęt coś potrafi lub nie - zwłaszcza gdy sprzętu takiego w ręku nie miałeś.
Nikt nie jest na forum wyrocznią ale wiedzę i doświadczenie innych, poparte latami praktyki, należało by, co najmniej uszanować.
W tym temacie jest problem z rozprowadzeniem wody w prysznicuNie wiem jak to wygląda, może ktoś zrobić fotkę po zdjęciu prysznica grupy? Może coś poradzimy na to.
może ktoś zrobić fotkę po zdjęciu prysznica grupy?Jeżyku, temat był dokładnie wałkowany od tego miejsca (http://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=3631.msg89808#msg89808) w niniejszym wątku. Są propozycje rozwiązania problemu z przykładami. To tak dla przypomnienia.
maszyny gastro i AscasoZ ciekawości zapytam - której? Mówisz o tańszej wersji (Basic, Arc), czy o droższej (Steel)?
A co do smaku kawy - kilkakrotnie była okazja próbować tej samej kawy z maszyny gastro i Ascaso. Kilkukrotnie okazało się, że różnice smakowe dla większości są niezauważalne. A obie maszyny dawały poprawne ristretto, espresso a nawet doppio.
64mmDzięki. :ok:
Może to śmieszne, może to siła autosugestii, ale doppio smakuje inaczej niż to samo doppio ale w dwóch filiżankach .
Tak dla obecnych i potomnych wrzucam kilka zdjęć ciastek po ekstrakcji kawy z ekspresu ARC bez "cudów" tj. bez podkładek, bez sitka IMS itd. Fabryczny, nowy ARC i zero kanałowania. Oczywiście metoda nasza (i nie tylko) czyli nie na "test monety" a do dotknięcia kawy do prysznica.
Nacisk 30-40 kg, i dwie osoby do obsługi ekspresu ;)Tedi...ale teorie wymyślasz.
Można bez "cudów" zniwelować kanałowanie, można.
Tedi...ale teorie wymyślasz.
Kawę ze zdjęć robiłem sam, bez pomocy drugiej osoby i nie użyłem prasy hydraulicznej aby ubić z siłą 30-40 kg
Wystarczy trochę znajomości sprzętu, kawy i... umiejętności
Test monety, jest super pomocna metoda. Doskonała w swojej prostocie.To dość konkretny zarzut względem sposobu Janusza i Grzegorza... Czy ktoś jeszcze może go potwierdzić?
Gwarantuje szczelność, czyli sitko - uszczelka, i to że się sitko tak szybko nie odkształca się. Dla sitek wiotkich np. IMS przyczynę poznamy po paru miesiącach. Będziemy mogli w nie coraz to więcej kawy władować.
Do momentu aż dno sitka poczuje opór z dna kolby.
Tedi. Mój ekspres waży ze 30 kilo i też muszę przytrzymać drugą ręką, żeby nie jeździł po blacie.
A ja daję wielki plus tysiącom użytkowników
Dasz radę zrobić na jakimś jasnym singlu?
Marek.
Fajnie, wtedy już chyba nie będzie żadnych wątpliwości.
BASIC, ARC i DREAM, (...) udaje się robić kawę
A ja daję wielki plus tysiącom użytkowników ekspresów BASIC, ARC i DREAM, którym dzięki naszym wskazówkom podobnie udaje się robić kawę. Niestety najczęściej już nie zabierają głosu na Forum.No to ja zabiorę. Cud się stał, że ten wątek powstał jak już zamieniłem ARCa na HXa.
A z ciekawości ile to gram Ci się mieści dp pf i ile masz w filiżance?
Ps. kanałów szukamy korzystając z Npf a nie oglądając kawę.
Nie wiem, nigdy nie mierzyłem i nie mam zamiaru zacząć - a tak serio jak będę miał chwilę to zmierzęW wolnej chwili. Będzie fajnie zobaczyć jak Twoje doświadczenie i receptura na oko przekłada się na liczby ;)
A jeżeli kanałowanie jest znaczące to i na ciastku widać.
jakość przemiału może mieć wpływ na kanałowanie?Głównie (imho) grudki. WDT polega właśnie na rozbijaniu grudek.
aluminiumBlaszka aluminiowa (z puszki) została użyta ze względu na dostępność - do stworzenia prototypu. Co prawda element z nierdzewki nigdy nie powstał, bo użyłem sitka IMS, ale masz rację.