Mam teraz taką teorię, że kluczowym parametrem z którego wynika łatwość udanego espresso jest wysokość ciastka kawy.
Na samym początku sypałem do brzegu i zgarniałem na oko, wchodziło ok. 19g do podwójnego sitka, potem kiedy przeszedłem na ważenie odmierzałem 16g, potem w ramach eksperymentowania przeszedłem na jakiś czas na 14g, na końcu próbowałem też pojedynczego sitka z 8g. Razem ze zmniejszaniem dawki ulepszałem technikę (ważenie, równomierna dystrybucja spinaczem, dbanie o wygrzanie wszystkiego) - efekt był taki, że o ile wszystko robiłem dobrze, to czym mniejsza doza, tym łatwiej było o kanałowanie które zaczynało się około 15s ekstrakcji. Jako że to było na przestrzeni lat, to po prostu przyzwyczaiłem się do tego i zwalałem to na starzenie się kawy (co jest oczywiście główną przyczyną kanałowania). Czyli niby było dobrze po otwarciu świeżej kawy, ale potem drastycznie spadała jakość ekstrakcji, a ja wszystko robiłem tak samo. A na 14g kiepskie ekstrakcje miałem już po tygodniu od palenia więc to już przesada. I w końcu doszedłem do wniosku, że im mniejsza doza, tym łatwiej jest wodzie przebić ciastko kawowe, przy ciastku 1 cm do stworzenia kanału jest potrzebne dużo więcej "pracy wody" i więcej nierówności w ubiciu niż przy ciastku 7 mm albo mniejszym (przy pojedynczym sitku to już 1-2 mm na brzegach). Więc ostatecznie wróciłem do 18g i ekstrakcja jest tak dobra jak nigdy wcześniej. Więc to nie jest tak, że po prostu ustalamy dozę i dostosowujemy mielenie żeby mieć 25s i 2:1, bo przy idealnie dobranej technice i mieleniu, przy dozie bliskiej 20g prawdopodobieństwo udanej kawy jest znacznie wyższe niż przy 14g. W niskim ciastku wystarczy minimalny defekt żeby woda utworzyła kanał do samego dna, przy wyższym wszystko się "uśrednia".
Wszyscy sobie chwalą Caravela i jakie tam jest sitko? Ano wąskie i wysokie, dlatego 14g kawy tworzy wysoki słup i łatwiej o dobrą ekstrakcję.
Więc według mnie podstawowa rada dla początkujących to nie bawić się w żadne 14/16g tylko sypać maksimum jakie się zmieści pod prysznicem, nawet jeżeli to jest prawie 20g. Powinno być znacznie łatwiej.