Autor Wątek: Pomóż mi, robię espresso  (Przeczytany 1054353 razy)

Offline czarnyas84

  • Wiadomości: 18
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2775 dnia: 16 Lipiec 2018, 21:54:22 »
Nie rób zdjęć komórką trzymając PF w ręce bo nic nie widać, ruszone. Chcesz coś pokazać to połóż na czymś kolbę i skup się żeby nie ruszać telefonem albo daj mocniejsze światło żeby skrócić ekspozycję.
Mniej kawy i drobniejszy przemiał jak dla mnie, przy takiej ilości kawa musi Ci stawiać opór podczas zapinania kolby bo jest jej za dużo i prysznic rujnuje dystrybucję i ubicie.

Ale tutaj jest tylko 14gr kawy na podwójnej wylewce.
Co do zdjec, racja.

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1644
  • Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2776 dnia: 16 Lipiec 2018, 22:05:09 »
Masz tu filmik z młynkiem. Widać na nim, że jak chcemy zrobić przemiał pod espresso to przemiał jest strasznie "gwałcony" Smak pójdzie w kwas tak jak wczesniej zauważyłeś, może pójść również w gorycz. To zależy od ziarna.
Z tego co widzę przemiał z tego młynka to jest jedna wieka katastrofa. Przykro mi.





Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3458
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2777 dnia: 16 Lipiec 2018, 22:10:17 »
Masz zasypany hopper czy odmierzasz dozę przed zmieleniem?
Wrzuć zdjęcie z kawą w PF przed WDT, po WDT i po tampingu.
Zapnij kolbę z monetą, wypnij i też zrób zdjęcie.

Offline ZELAND Mężczyzna

  • Wiadomości: 124
  • Ekspres: Rocket Giotto Evoluzione2
  • Młynek: Mazzer SJ
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2778 dnia: 16 Lipiec 2018, 22:29:26 »
pj.walczak  - przepiękny  podkład renesansowej muzyki wokalnej - oby pomógł w parzeniu  "czarnyas84"

 


Offline czarnyas84

  • Wiadomości: 18
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2779 dnia: 16 Lipiec 2018, 22:33:27 »
Masz zasypany hopper czy odmierzasz dozę przed zmieleniem?
Wrzuć zdjęcie z kawą w PF przed WDT, po WDT i po tampingu.
Zapnij kolbę z monetą, wypnij i też zrób zdjęcie.

Jutro to wszystko zrobie, na dzis mam ochote wyrzucić ten sprzet przez okno...
Dzieki za cierpliwosc ;)

Offline piomic

  • Wiadomości: 2588
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2780 dnia: 17 Lipiec 2018, 06:25:10 »


na dzis mam ochote wyrzucić ten sprzet przez okno...

Każdy chyba tak miał. Dziś nawet się nie zastanawiam jak robię i dlaczego.

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4424
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2781 dnia: 17 Lipiec 2018, 08:03:42 »
No cóż ten co założył ten wątek tego już nie pamięta ale takie odstawiał cuda że wstyd się przyznać.  :picardpalm:

Offline czarnyas84

  • Wiadomości: 18
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2782 dnia: 17 Lipiec 2018, 15:13:36 »
Masz zasypany hopper czy odmierzasz dozę przed zmieleniem?
Wrzuć zdjęcie z kawą w PF przed WDT, po WDT i po tampingu.
Zapnij kolbę z monetą, wypnij i też zrób zdjęcie.

37241347_10211237100315485_7857112291110551552_n.jpg

37258110_10211237100955501_3557587781406425088_n.jpg

37331104_10211237101835523_8565319043504930816_n.jpg

37243180_10211237102235533_819504357354504192_n.jpg

Pewnie za dużo kawy...
Tu po zmniejszeniu dozy

37226676_10211237102515540_6613053169620484096_n.jpg

37256261_10211237102875549_4037877064831860736_n.jpg

No cóż ten co założył ten wątek tego już nie pamięta ale takie odstawiał cuda że wstyd się przyznać.  :picardpalm:


na dzis mam ochote wyrzucić ten sprzet przez okno...

Każdy chyba tak miał. Dziś nawet się nie zastanawiam jak robię i dlaczego.

Dzieki Panowie.
Odkryłem, ze kluczem żeby się az tak bardzo nie denerwować, jest zlew... ;)

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3458
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2783 dnia: 17 Lipiec 2018, 17:00:27 »
Przy drugiej dozie na oko wysokość kawy ok. Ile to gram i jak przebiegła ekstrakcja?
Pamiętaj żeby przy tym młynku był zasypany hopper.

Wymień też śrubę mocującą prysznic na niższą a może i sam prysznic w którymś momencie.
Zerknij tu: https://www.google.pl/amp/s/kawopijcy.wordpress.com/2016/05/16/nuova-simonelli-oscar-2-dobre-shoty-w-domu/amp/


Offline mathu

  • Wiadomości: 248
  • Ekspres: Bezzera BZ09, Aero, Chemex
  • Młynek: Bezzera BB005, Severin, Rhinowares
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2784 dnia: 25 Sierpień 2018, 17:38:32 »
Mam teraz taką teorię, że kluczowym parametrem z którego wynika łatwość udanego espresso jest wysokość ciastka kawy.

Na samym początku sypałem do brzegu i zgarniałem na oko, wchodziło ok. 19g do podwójnego sitka, potem kiedy przeszedłem na ważenie odmierzałem 16g, potem w ramach eksperymentowania przeszedłem na jakiś czas na 14g, na końcu próbowałem też pojedynczego sitka z 8g. Razem ze zmniejszaniem dawki ulepszałem technikę (ważenie, równomierna dystrybucja spinaczem, dbanie o wygrzanie wszystkiego) - efekt był taki, że o ile wszystko robiłem dobrze, to czym mniejsza doza, tym łatwiej było o kanałowanie które zaczynało się około 15s ekstrakcji. Jako że to było na przestrzeni lat, to po prostu przyzwyczaiłem się do tego i zwalałem to na starzenie się kawy (co jest oczywiście główną przyczyną kanałowania). Czyli niby było dobrze po otwarciu świeżej kawy, ale potem drastycznie spadała jakość ekstrakcji, a ja wszystko robiłem tak samo. A na 14g kiepskie ekstrakcje miałem już po tygodniu od palenia więc to już przesada. I w końcu doszedłem do wniosku, że im mniejsza doza, tym łatwiej jest wodzie przebić ciastko kawowe, przy ciastku 1 cm do stworzenia kanału jest potrzebne dużo więcej "pracy wody" i więcej nierówności w ubiciu niż przy ciastku 7 mm albo mniejszym (przy pojedynczym sitku to już 1-2 mm na brzegach). Więc ostatecznie wróciłem do 18g i ekstrakcja jest tak dobra jak nigdy wcześniej. Więc to nie jest tak, że po prostu ustalamy dozę i dostosowujemy mielenie żeby mieć 25s i 2:1, bo przy idealnie dobranej technice i mieleniu, przy dozie bliskiej 20g prawdopodobieństwo udanej kawy jest znacznie wyższe niż przy 14g. W niskim ciastku wystarczy minimalny defekt żeby woda utworzyła kanał do samego dna, przy wyższym wszystko się "uśrednia".

Wszyscy sobie chwalą Caravela i jakie tam jest sitko? Ano wąskie i wysokie, dlatego 14g kawy tworzy wysoki słup i łatwiej o dobrą ekstrakcję.

Więc według mnie podstawowa rada dla początkujących to nie bawić się w żadne 14/16g tylko sypać maksimum jakie się zmieści pod prysznicem, nawet jeżeli to jest prawie 20g. Powinno być znacznie łatwiej.

Offline Grappa Mężczyzna

  • Wiadomości: 210
  • Ekspres: Gaggia Espresso, moka, phin, v60-2, ice coffee maker, AP
  • Młynek: Aergrind, Brasilia BFD
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2785 dnia: 25 Sierpień 2018, 18:12:32 »
Mam problem,
Mianowicie za każdym razem jak robię espresso i odpinam PF mam na rancie kawę.
Jak również mam wrażenie, że espresso jest zbyt zimne. Po estrakcji tak wygląda ciastko.
Używam ekspresu Gaggia Espresso. Ekspres bez OPV, bez Solenoidu, bez zaworu trójdrożnego.

Piotr.

Offline piomic

  • Wiadomości: 2588
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2786 dnia: 25 Sierpień 2018, 21:12:02 »
sypałem do brzegu i zgarniałem na oko, wchodziło ok. 19g do podwójnego sitka
Pojemność sitka to objętość, nie masa. Masa to wartość wtórna - w Twoim przypadku 19g więc nie rozumiem dlaczego
potem kiedy przeszedłem na ważenie odmierzałem 16g
Odmierzaj dalej 19g i waż uzysk żeby ratio się zgadzało.

Offline Mrtelpl

  • Wiadomości: 68
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2787 dnia: 25 Sierpień 2018, 23:04:35 »
Ktoś ma pomysł czemu wychodzi taka brzydka crema niedość że z przebarwieniami to jeszcze z bąbelkami doza 7,5 g kawa arabica 80% ekspres de longhi


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Mrtelpl

  • Wiadomości: 68
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2788 dnia: 25 Sierpień 2018, 23:09:15 »
Chyba się zdjęcie nie dodało


Offline mathu

  • Wiadomości: 248
  • Ekspres: Bezzera BZ09, Aero, Chemex
  • Młynek: Bezzera BB005, Severin, Rhinowares
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2789 dnia: 25 Sierpień 2018, 23:19:39 »
sypałem do brzegu i zgarniałem na oko, wchodziło ok. 19g do podwójnego sitka
Pojemność sitka to objętość, nie masa. Masa to wartość wtórna - w Twoim przypadku 19g więc nie rozumiem dlaczego
potem kiedy przeszedłem na ważenie odmierzałem 16g
Odmierzaj dalej 19g i waż uzysk żeby ratio się zgadzało.
Podaję w gramach bo w gramach ważę, wiadomo że wysokość może się różnić w zależności od kawy.

Nie sypię 19g bo to trochę za wysoko jak na moją grupę, poza tym trudno się tampuje przy samym rancie. 18g to chyba optymalna wysokość. Natomiast według mnie gdybym miał niższe sitko (takie że optymalnie błoby 14g) to i tak ekstrakcja wychodziłaby źle. Zawsze doprowadzałem do ratio 2:1 w 25s i po prostu czym mniej kawy, tym częściej to się psuło. Wysokie ciastko łagodzi błędy młynka i starzenie się kawy.

Ciekawe jak by się zachowywało sitko w kształcie odwróconego cylindra (takiego na głowę), z wysokim na 4-5 cm "tunelem" o szerokości np. 4 cm, do którego w całości wchodziłaby kawa ubijana dedykowanym tamperem, a górny kołnierz służyłby tylko mocowaniu do grupy. Może to jest sposób na idealną ekstrakcję?

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi