Dodam przepis na chleb typu włoskiego, znaleziony na onecie ale efekt mnie zaskoczył bardzo pozytywnie.
Przepis w wersji i pisowni oryginalnej poniżej.
Tradycyjny chleb z garnka.
*750 g mąki pszennej
*25 g świeżych drożdży
*2 szklanki ciepłej wody
*1 łyżka cukru
*2 łyżki oleju
*2 łyżeczki soli
* kilka oliwek w plasterkach
Sposób przygotowania:
1. Przygotowanie naszego pysznego chleba z garnka musimy rozpocząć od rozpuszczenia drożdży w wodzie. Pamiętajmy, że woda powinna być ciepła, ale nie może być gorąca. Do tak przygotowanych drożdży dodajemy resztę składników podanych w przepisie i dokładnie mieszamy całość
2. Następnie owijamy miskę folia i wstawiamy do lodówki na całą noc
3. Dopiero następnego dnia kontynuujemy przygotowywanie chleba. Obficie obsypujemy blat lub deskę mąką i zagniatamy nasze ciasto na chleb z garnka. Powinno być charakterystycznie miękkie i lekkie. Odstawiamy je na kolejne pół godziny, tym razem w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia
4. Nadeszła pora na rozgrzanie piekarnika. Nastawiamy go na 220 stopni i wstawiamy do środka naczynie, w którym będziemy piec chleb, by się rozgrzało
5. Do gorącego żeliwnego garnka lub naczynia żaroodpornego wkładamy nasze ciasto i przykrywamy naczynie pokrywką. Temperaturę zmniejszamy do 200 stopni Celsjusza i wkładamy ciasto na chleb z garnka do piekarnika. Pieczemy przez około 30 minut, po czym zdejmujemy pokrywkę i pieczemy nasz chleb jeszcze 20 minut.
Po tym czasie wyjmujemy chlebek, studzimy i zajadamy
Przepis na chleb z garnka można nieco modyfikować według swojego własnego gustu. Do ciasta można dodawać orzechy, pestki (na przykład dyni lub słonecznika), suszone zioła, a nawet oliwki lub pokrojone w kostkę suszone pomidory.
Pamiętajmy jednak, że smak chleba w dużej mierze zależy od jakości użytej do pieczenia mąki. Warto więc wybierać mąki wysokiej jakości, a osoby na diecie bezglutenowej mogą upiec taki chleb na bazie mieszanki mąk bez glutenu.