Autor Wątek: Mastro Antonio  (Przeczytany 1524013 razy)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10555
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #7995 dnia: 04 Kwiecień 2024, 12:00:59 »
Zgoda, przyznałem Ci już rację. Aby CW wyszło na niekwaśne i czekoladowo-kawowe wrażenia w automacie, musiałbym ziarna wypalić mocniej i przekroczyć linię goryczy. Ostatnio jakoś jeszcze bardziej niż kiedyś taki "gorzki" profil mi nie odpowiada -- może z powodu nadmiaru kawy w ogóle.

Właśnie kupiłem sobie całkiem znaną i lubianą, topową mieszankę ze znanej palarni. Choć w składzie ma nie tylko brazylijskie ziarna, jest wypalona "bezpiecznie", w smaku jest gorzka, czekoladowa, kawowa. I nic więcej, żadnej ciekawej linii aromatycznej... Raczej nie dążę do tego, by zrobić coś analogicznego: typowego i prostackiego. Są plusy i minusy ;). Na pewno odcinam w ten sposób część populacji. Wszystko się jednak zmienia, dobre kawy są coraz droższe, mniej zatem dostępne, kto wie na jak długo wystarczy nam energii, by tak się odróżniać ;).
« Ostatnia zmiana: 04 Kwiecień 2024, 12:24:23 wysłana przez Antonio »

Offline Strzala świst gwizd Mężczyzna

  • Wiadomości: 151
    • Test4Climbing.com
  • Ekspres: Quick Mill Andreja Premium
  • Młynek: Casadio Enea On Demand
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #7996 dnia: 05 Kwiecień 2024, 08:53:07 »
Dwa lata temu kupiłem Chocolate Wave. Wziąłem ją wtedy dla przypomnienia sobie jak kiedyś byłem pod wrażeniem czekoladowego smaku. I niestety odsprzedalem ziarna dalej. Dlaczego? Były zbyt mocne czerwone owoce. Tak, że aż ciężko jej było dalej udawać czekoladę, jak miało to miejsce kilka lat temu. Korespondowaliśmy o tym.
Climbing Performance Test https://test4climbing.com

Offline Jka57 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1951
  • Ekspres: Kolbowy, dźwigniowy, 3 przelewowe i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 4 elektrycznych + 2 ręczne
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #7997 dnia: 05 Kwiecień 2024, 09:46:27 »
Dwa lata temu kupiłem Chocolate Wave.

A czy to przypadkiem nie ta kawa? sprzedawałeś ją na forum ale ktoś chciał kupić poprzez OLX i ja nie świadomie to tak podkupiłem.

TO TA KAWA MASTROANTONIO WAVE CHOCOLATE.jpg

20220701_102445.jpg

Jka
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10555
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #7998 dnia: 05 Kwiecień 2024, 09:52:15 »
Jak najbardziej, czerwone owoce :). Dlatego w nazwie jest Wave a nie Bar ;).

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10555
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #7999 dnia: 09 Kwiecień 2024, 08:58:40 »
Ktoś pamięta hasło "Roma di Notte"? Tutaj tylko zostawię i pędzimy w góry, bo pogoda przepiękna:

-->> Roma di Notte czyli espresso ciemniej.

Można by dyskutować o takim podejściu do kawy i takim profilu. Przez ostatnie lata, zanim nie nastały "złote wieki" polskich palarni, staraliśmy się nie przekraczać tego progu, o którym wcześniej pisałem. Tak czy owak, będzie pan zadowolony :). Poza tym sporo nowych paleń :).

Offline Strzala świst gwizd Mężczyzna

  • Wiadomości: 151
    • Test4Climbing.com
  • Ekspres: Quick Mill Andreja Premium
  • Młynek: Casadio Enea On Demand
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #8000 dnia: 10 Kwiecień 2024, 08:33:16 »
A czy to przypadkiem nie ta kawa? sprzedawałeś ją na forum ale ktoś chciał kupić poprzez OLX i ja nie świadomie to tak podkupiłem.
Ahahaha, o rany, później niedoszły klient mi wypominał, że sprzedałem bokiem.
A to jej nie wypiłeś?
Climbing Performance Test https://test4climbing.com

Offline Jka57 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1951
  • Ekspres: Kolbowy, dźwigniowy, 3 przelewowe i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 4 elektrycznych + 2 ręczne
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #8001 dnia: 10 Kwiecień 2024, 09:35:51 »
Ja zobaczyłem na OLX że kawa od Antonio no to kliknąłem
Dopiero po jakim czasie zobaczyłem temat na forum.

A to jej nie wypiłeś?

Wypiłem ale dopiero w takiej postaci  :redface:

20230609_134718.jpg

Jka
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10555
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #8002 dnia: 10 Kwiecień 2024, 13:32:43 »
To sobie pogadaliście o starych rowerach :). Teraz trzeba by kupić coś świeżego...

Offline Jka57 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1951
  • Ekspres: Kolbowy, dźwigniowy, 3 przelewowe i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 4 elektrycznych + 2 ręczne
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #8003 dnia: 10 Kwiecień 2024, 14:03:24 »
Teraz trzeba by kupić coś świeżego...
Masz racje obiecuje zajrzeć

Jka
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10555
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #8004 dnia: 12 Kwiecień 2024, 22:13:17 »
Jasne, też tak lubię pogderać od czasu do czasu :):



Kilka dni temu się rozchorowałem. Dokładnie w dzień, gdy napisałem wcześniejszy wpis o pójściu w góry. Ledwo wróciłem i tylko padłem do łóżka w gorączce. Ale za to przez parę dni miałem wolne od kawy. Dziś więc sięgnąłem na "nowo" :). Ktoś tam gdzieś sobie pogderał na Kostarykę Las Torres, więc zaparzyłem ją i popijam. Jest niesamowicie ciekawa. Pisałem wcześniej, że przypomina Kolumbię La Veranera jaką mieliśmy parę lat temu, z obróbki anaerobowej. Las Torres smakuje jak sok z daktyli, pachnie kwasem chlebowym i czekoladą. Mnie smakuje bardzo, aczkolwiek jestem jakoś skrzywiony ;). Zaparzyłem też Rwandę -- też jest dość czekoladowa w sensie konsystencji, ma ogromne body ale zdecydowanie nie jest tak egzotyczna ani ciemnopiwna jak Kostaryka, ale przyjemna jest :).

Sporo porządków jest w sklepie, nowe zestawy nieco taniej w pakiecie, trochę interesujących okazji i przecen. Polecam w ramach wiosennych porządków:

-->> https://mastroantonio.pl/category/c/promotion

Moje blendy nie powinny zawieźć teraz jakimś kwaśnym za bardzo aspektem. Są nieco, odrobinę cięższe, ale nie straciły zupełnie kwaskowatości ani nie poszły w gorycz. Z goryczą jest Roma do Notta -- ale fajną, super na poobiednią sjestę :). Czasami rzeczywiście goryczka sprawia radość.
« Ostatnia zmiana: 13 Kwiecień 2024, 00:03:14 wysłana przez Antonio »

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi