Zgodnie z zapowiedzią... NOWOŚCI!
Direct trade z Nikaragui od Gold Mountain Coffee Growers przyszedł w listopadzie. Przepiękna kawa i przepiękne worki od niezwykle pozytywnych i zaangażowanych ludzi. Pierwsze dwie kawy przygotowaliśmy na grudzień, kolejne w najbliższym czasie.
Espresso:
Kawa Świąteczna https://www.palarniablend.pl/kawa-swiateczna-15-243Co roku inna, tym razem jest sekretny składnik w postaci Indonezji Buntu Ledo z obróbki suchej. Generalnie sama w sobie bomba wiśniowo-cynamonowa. W mieszance jest jej 30%, drugie tyle Hondurasu Potrero Grande oraz dwie Brazylie. Całość klasyczna, bezpieczna na prezent, ale ma w sobie głębię. Ciemna czekolada, cynamon, suszone śliwki i wiśnie, takich nut możecie się spodziewać a być może wpadną też inne
Rok temu było tylko 250g - teraz do wyboru 250g i 500g.Wiem, że różne rzeczy mówi się o kawach świątecznych, ale zamawialiśmy Indonezję do tej mieszanki już w sierpniu, przyszła we wrześniu, pierwsze testy w październiku i całość ma charakter zamierzony
Nikaragua San Francisco https://www.palarniablend.pl/nikaragua-san-francisco-15-241Dużo dobrego tam się dzieje, bardzo duża głębia smaku i finisz ciągnie się dosyć długo. Dużo ciemnej czekolady i dużo owoców: od malin po jabłka, gruszki, białe winogrona i pewnie można jeszcze wymieniać. Finca San Francisco to mix Caturra i Catuai z obróbki mytej.
Kolumbia La Orquidea https://www.palarniablend.pl/kolumbia-la-orquidea-15-242 Klasyk z Kolumbii, dużo czekolady i kwasowość wiśni. Nam wydaje się, że czuć jeszcze ananas, njlepiej sprwdzić smamemu
Omniroast:
Nikaragua Mango&Baklava
https://www.palarniablend.pl/nikaragua-mangoampbaklava-omni-15-239Wypaliliśmy ją jako omniroast, czyli słodki przelew pasujacy również w espresso - gdzieś po środku drogi pomiędzy jednym i drugim. Przelew z początku rzezi w zebach od słodyczy a później kawa łapie świetny balans przy niższych temperaturach picia i wchodzą owoce tropikalne. Całość słodka, intrygująca i niezwykle przyjemna. W espresso - im lepsze sitko, tym więcej mango. W automacie wychodzi balans, w IMS lekko kwaskowaty tropik z orzechowo-miodowym finiszem, VST ma więcej słodyszy, w kawiarce podobnie co w automacie, ale dużo więcej smaku. Bardzo intrygujący natural, bardzo aromatyczny - mix Red&Yellow Caturra, Red&Yellow Catuai, Bourbon i Pache. Jakość tej kawy przy zbiorach wyciągnięta do maksimum.
Przelewy: Kolumbia Cafe Granja La Esperanza TABI https://www.palarniablend.pl/kolumbia-cafe-granja-tabi-15-238Ta farma potrafi w produkcję, od nich są prawdziwe perełki. Tym razem mniej fermentu (patrz Sweet Valley i Tres Dragones), bo obróbka hybrid washed. Można powiedzieć słodsza myta. Niezwykle przyjemnie pije się napar z tej kawy, ma w sobie coś autentycznie świątecznego. Wszystko przenika się w naparze w trakcie picia, mamy głównie słodkie jabłka, marcepan i mandarynki. Na zimno przyjemnie kwaskowaty finisz.
Indonezja Gowa Malino red honey https://www.palarniablend.pl/indonezja-malino-red-honey-15-237"aaa, bo ja sie już opiłem tych Indonezji i wszystkie były albo czekoladowe albo tytoniowe albo przyprawowe i nie dam się już nabrać" No i właśnie nie tutaj! Nic z tych rzeczy - kawa perełka, nigdzie jej nie ma
Malutka farma w Sulawesi, obróbka red honey i jakościowo jest rzeczywiście klasa. Słodycz, z której powoli wyłaniają sie owoce pestkowe i kiwi. Napar soczysty i niezwykle przyjemny. Jak dotąd nie mieliśmy nic z red honey, to jest pierwsza propozycja i od razu z grubej rury
Zatem wszystkie podstawowe mamy za sobą: black, white, yellow i red.
Są też
herbaciarze, więc Brown House and Tea zamieszali przed świętami ZIMOWĄ, czyli czarną z przyprawami, różowym pieprzem, olejkiem pomarańczowym. Herbata bardzo smaczna! Ale tak bardzo, bardzo - do tego ładnie wygląda. W związku z czym odpalamy na miesiąc kawa+herbata jako zestaw
https://www.palarniablend.pl/kawa-herbata-15-244 Serdeczności!
Paweł