Autor Wątek: LELIT - BIANCA, Super Star :)  (Przeczytany 163343 razy)

Offline Psyche Mężczyzna

  • Wiadomości: 650
  • Ekspres: kawiarka, V60, aeropress, Lelit Bianka v3
  • Młynek: Niche Zero, 1zpresso K-plus
Odp: LELIT - BIANCA, Super Star :)
« Odpowiedź #960 dnia: 19 Styczeń 2023, 19:49:02 »
Wiecie jsk wyłączyć tryb eco? Znalazłem w ustawieniach ten księżyc, ale nawet jsk ustawie 120 min to i tak po 30 wchodzi w tryb czuwania 🤔 Jak ustawiony księżyc na off to to samo, 30 min i śpi

skansen

  • Gość
Odp: LELIT - BIANCA, Super Star :)
« Odpowiedź #961 dnia: 19 Styczeń 2023, 20:00:25 »
To są dwa różne tryby. Tu jest opisane rozwiązanie Twojego problemu:
https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=6083.msg250585#msg250585

Offline Psyche Mężczyzna

  • Wiadomości: 650
  • Ekspres: kawiarka, V60, aeropress, Lelit Bianka v3
  • Młynek: Niche Zero, 1zpresso K-plus
Odp: LELIT - BIANCA, Super Star :)
« Odpowiedź #962 dnia: 19 Styczeń 2023, 20:06:17 »
To są dwa różne tryby. Tu jest opisane rozwiązanie Twojego problemu:
https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=6083.msg250585#msg250585
Super, dzięki 😉  Co ten stand-by  daję czym oni się różnią?
« Ostatnia zmiana: 19 Styczeń 2023, 20:10:32 wysłana przez Psyche »

Offline kabzior

  • Wiadomości: 831
  • Ekspres: Bianka v3
  • Młynek: 078s
Odp: LELIT - BIANCA, Super Star :)
« Odpowiedź #963 dnia: 20 Styczeń 2023, 09:40:06 »
Jeden jest wymogiem UE aby oszczędzać prąd, drugi jest wymysłem Lelita, który uważa, że wie lepiej jak to zaimplementować niż nakazy UE.
W ostatecznym rozrachunku oba są równie nieprzydatne :)

skansen

  • Gość
Odp: LELIT - BIANCA, Super Star :)
« Odpowiedź #964 dnia: 20 Styczeń 2023, 10:02:12 »
Co ten stand-by  daję czym oni się różnią?
Tryb stand-by wprowadzony w związku z wymogiem unijnym de facto wyłącza nam ekspres. Efekt jego zadziałania jest w zasadzie taki, jakbyśmy wyłączyli całkiem ekspres. Po aktywacji tego trybu zużycie prądu spada niemalże do zera.

Drugi tryb, konfigurowany z poziomu LCC to dodatkowa funkcja, która nie wyłącza całkiem ekspresu a jedynie "zwalnia obroty". Bojler parowy jest całkowicie wyłączany a w bojlerze kawowym utrzymywana jest temperatura 70 stopni. W rezultacie ponowne nagrzanie ekspresu jest dużo szybsze. Po aktywacji tego trybu zużycie prądu spada ale nie do zera-ekspres zużywa prąd na podtrzymanie temperatury bojlera kawowego...

Mam u siebie ten drugi tryb ustawiony na 300 minut. Jeśli ktoś zapomni wyłączyć ekspres to wówczas włącza się ten tryb i spada zużycie energii...   

Offline Psyche Mężczyzna

  • Wiadomości: 650
  • Ekspres: kawiarka, V60, aeropress, Lelit Bianka v3
  • Młynek: Niche Zero, 1zpresso K-plus
Odp: LELIT - BIANCA, Super Star :)
« Odpowiedź #965 dnia: 20 Styczeń 2023, 10:39:03 »
Drugi tryb, konfigurowany z poziomu LCC to dodatkowa funkcja, która nie wyłącza całkiem ekspresu a jedynie "zwalnia obroty". Bojler parowy jest całkowicie wyłączany a w bojlerze kawowym utrzymywana jest temperatura 70 stopni. W rezultacie ponowne nagrzanie ekspresu jest dużo szybsze. Po aktywacji tego trybu zużycie prądu spada ale nie do zera-ekspres zużywa prąd na podtrzymanie temperatury bojlera kawowego...

Mam u siebie ten drugi tryb ustawiony na 300 minut. Jeśli ktoś zapomni wyłączyć ekspres to wówczas włącza się ten tryb i spada zużycie energii...   

Ten to mi się nawet podoba i chyba go włączę również na 300 minut. Jestem zapominalski więc dla mnie super sprawa:) Dziękuje za wyjaśnienie.

P.s coraz mocniej zakochuje się w Biankę, powoli żona robi się zazdrosna:)

Offline kabzior

  • Wiadomości: 831
  • Ekspres: Bianka v3
  • Młynek: 078s
Odp: LELIT - BIANCA, Super Star :)
« Odpowiedź #966 dnia: 20 Styczeń 2023, 14:17:34 »
Ten to mi się nawet podoba i chyba go włączę również na 300 minut.

To nie wiem czy nie lepiej wyjdziesz na tym włączając/wyłączając bojler parowy ręcznie, co uczynić można bardzo prosto skrótem - przytrzymaj 3sek przycisk "-".
Wtedy do espresso masz zawsze gotowy ekspres (a to jest najbardziej czasochłonne, bo oprócz samego bojlera musisz nagrzać grupę i kolbę), a jak chcesz spienić mleko to bojler serwisowy nagrzewa się w max 3 min (bo nie idzie od temp pokojowej tylko sporo przejmuje ciepła od kawowego i nawet wyłączony trzyma jakieś +/-60*C).

w każdym razie masz naprawdę sporo opcji i to jest fajne, z czasem sam dojdziesz do tego co się u Ciebie najlepiej sprawdza.

Offline Psyche Mężczyzna

  • Wiadomości: 650
  • Ekspres: kawiarka, V60, aeropress, Lelit Bianka v3
  • Młynek: Niche Zero, 1zpresso K-plus
Odp: LELIT - BIANCA, Super Star :)
« Odpowiedź #967 dnia: 20 Styczeń 2023, 14:20:15 »
w każdym razie masz naprawdę sporo opcji i to jest fajne, z czasem sam dojdziesz do tego co się u Ciebie najlepiej sprawdza.
No właśnie, na razie się docieramy, na etapie poznania maszyny i jej niuansów

Offline axlr

  • Wiadomości: 21
  • Ekspres: Lelit Bianca
  • Młynek: Eureka Single Dose
Odp: LELIT - BIANCA, Super Star :)
« Odpowiedź #968 dnia: 21 Styczeń 2023, 11:06:52 »
Cześć.
Posiadam Biance od kilku tygodni i mimo początkowych trudności już w miarę opanowałem parzenie kawy tą maszyna. Mam jednak jeden problem i nie wiem co jest jego powodem. Robiąc kawę z najmniejszego sitka (pojedyncza dawka) wystarczy niewielką siła docisnąć ciastko i ciśnienie przy ekstrakcji jest odpowiednie (muszę nawet trochę zmniejszyć żeby mieścić się w przedziale 8-9).
Jak zmieniam na większe stilo (podwójna dawka), pomimo tego samego stopnia zmielenia, nawet przy dużym dociśnięciu ciastka temperem nie mogę osiągnąć 8 barów (dochodzi do ok 6).
Macie pomysł co może być powodem powyższego? Powinienem inaczej mielić kawę do większego sitka ?

Offline Valerii Mężczyzna

    • Kazak Poland Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 1435
  • Ekspres: Kazak Rota
  • Młynek: Kazak EL 68, Kazak Tura (Ręczny stożkowy 47 mm)
Odp: LELIT - BIANCA, Super Star :)
« Odpowiedź #969 dnia: 21 Styczeń 2023, 11:27:27 »
@axlr  jaką ilość kawy wkładasz do sitka pojedynczego i podwujnego?
http://kazak.com.pl/
Rabaty dla forumowiczów 10 %.
!!!zamówienia proszę kierować na mail [email protected]!!!

Offline axlr

  • Wiadomości: 21
  • Ekspres: Lelit Bianca
  • Młynek: Eureka Single Dose
Odp: LELIT - BIANCA, Super Star :)
« Odpowiedź #970 dnia: 21 Styczeń 2023, 11:41:17 »
Pojedyncze ma zakres 9-11, a duże 14-18. W obu przypadkach trzymam się dolnej granicy czyli 9 dla małego i 14 dla większego.
Mam zwykła kuchenna wagę i może problemem jest ona (nie mam zaufania czy dobrze wskazuje, nowa waga jest w drodze).

Offline Jka57 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1951
  • Ekspres: Kolbowy, dźwigniowy, 3 przelewowe i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 4 elektrycznych + 2 ręczne
Odp: LELIT - BIANCA, Super Star :)
« Odpowiedź #971 dnia: 21 Styczeń 2023, 12:45:55 »
Zrób taj jak tutaj niejednokrotnie wyczytałem.

Podstaw kolbę.
Nasyp do pełna, wyrównaj.
Stuknij o dłoń w prawo / lewo.
Później stuknij ze dwa razy o matę / blat co tam masz.
Użyj tampera dociskając tak z wyczuciem.
Podepnij kolbę.
I ciesz się kawą.

Jka
 
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline Psyche Mężczyzna

  • Wiadomości: 650
  • Ekspres: kawiarka, V60, aeropress, Lelit Bianka v3
  • Młynek: Niche Zero, 1zpresso K-plus
Odp: LELIT - BIANCA, Super Star :)
« Odpowiedź #972 dnia: 21 Styczeń 2023, 14:10:16 »
Pojedyncze ma zakres 9-11, a duże 14-18. W obu przypadkach trzymam się dolnej granicy czyli 9 dla małego i 14 dla większego.
Mam zwykła kuchenna wagę i może problemem jest ona (nie mam zaufania czy dobrze wskazuje, nowa waga jest w drodze).
Ja od zawsze używam podwójnego. Dla mnie optymalna ilość do podwójnego, czy to w grace, Elizabeth i teraz w Biance to 17 gr ziaren. Spróbuj taką ilość a dalej regulacja młynkiem. Jeżeli leci jak z wiadra, to drobniej  mielić, jak kapie to grubsze mielenie.

Online Janusz Mężczyzna

    • CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 4827
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: LELIT - BIANCA, Super Star :)
« Odpowiedź #973 dnia: 21 Styczeń 2023, 14:47:28 »
Później stuknij ze dwa razy o matę / blat co tam masz.
Przepraszam że się wtrącam ale na kursach jest to wskazywane jako błąd. W tej sposób tworzą się dwie warstwy w ciasteczku kawowym.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline Jka57 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1951
  • Ekspres: Kolbowy, dźwigniowy, 3 przelewowe i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 4 elektrycznych + 2 ręczne
Odp: LELIT - BIANCA, Super Star :)
« Odpowiedź #974 dnia: 21 Styczeń 2023, 15:04:39 »
Przepraszam że się wtrącam ale na kursach jest to wskazywane jako błąd.

OK jasne zrozumiałem.
Znaczy się że źle tutaj niektórych czytałem.
Lub oglądam nie te filmy co powinienem +/- 41 sekunda.



Jka
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi