Autor Wątek: Comandante - ręczny ubermłynek  (Przeczytany 395128 razy)

Offline GrizzzLee Mężczyzna

  • Wiadomości: 817
Odp: Comandante - ręczny ubermłynek
« Odpowiedź #915 dnia: 06 Styczeń 2018, 08:17:27 »
Kawa z Etiopii?

Offline Coffee Plant

    • http://coffeeplant.pl/
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 33
Odp: Comandante - ręczny ubermłynek
« Odpowiedź #916 dnia: 06 Styczeń 2018, 09:09:43 »
Tak, ziarna z Etiopii.

Offline GrizzzLee Mężczyzna

  • Wiadomości: 817
Odp: Comandante - ręczny ubermłynek
« Odpowiedź #917 dnia: 06 Styczeń 2018, 09:13:07 »
Masz odpowiedź :)

Offline Coffee Plant

    • http://coffeeplant.pl/
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 33
Odp: Comandante - ręczny ubermłynek
« Odpowiedź #918 dnia: 06 Styczeń 2018, 09:47:26 »
Ale wiesz co, teraz zaparzylem Kenię i czas przy mojej metodzie wyszedł 2:40 czyli tak jak wczesniej, aczkolwiek dalej mam wrażenie, że gnój mam w filtrze. Ale w takim razie chyba mam jednak rozwiązanie. A to ziarna z Etiopii tak pylą czy jak?

Offline GrizzzLee Mężczyzna

  • Wiadomości: 817
Odp: Comandante - ręczny ubermłynek
« Odpowiedź #919 dnia: 06 Styczeń 2018, 09:58:36 »
Bazując na moich obserwacjach stwierdzam, że im twardsze ziarna tym bardziej pylą. Aczkolwiek mogę się mylić. Wiem na pewno, że kawy z Etiopii zalepiają filtry i przez to czasy przelewania znacznie się wydłużają. Miałem kiedyś podobny dylemat i nie bardzo mogłem zrozumieć co jest grane :D Podpowiem Ci jeszczę, że lepiej nie mielić na przemian ziaren z Etiopii z ziarnami z innych regionów. Czasy parzenia się rozjeżdżają. Niby komendant powinien mieć znikomą retencję, ale zawsze coś z Etiopii zostanie [emoji14]

Offline Coffee Plant

    • http://coffeeplant.pl/
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 33
Odp: Comandante - ręczny ubermłynek
« Odpowiedź #920 dnia: 06 Styczeń 2018, 10:04:39 »
Różnice miałem bardzo duże naprawdę... W każdym razie dzięki serdeczne za odpowiedź😀

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 2221
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: Comandante - ręczny ubermłynek
« Odpowiedź #921 dnia: 06 Styczeń 2018, 10:39:11 »
Cytuj (zaznaczone)
.  Niby komendant powinien mieć znikomą retencję, ale zawsze coś z Etiopii zostanie   

Komendant MA zerowa retencje. Jesi zostanie to moze dziesiąta cześć grama, a to nie zablokuje filtra.
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline GrizzzLee Mężczyzna

  • Wiadomości: 817
Odp: Comandante - ręczny ubermłynek
« Odpowiedź #922 dnia: 06 Styczeń 2018, 11:01:50 »
...ech

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 2221
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: Comandante - ręczny ubermłynek
« Odpowiedź #923 dnia: 06 Styczeń 2018, 11:18:07 »
Rozwiniesz jakoś myśl? Czy to tylko kolejny nic nie wnoszący post?
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4973
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Comandante - ręczny ubermłynek
« Odpowiedź #924 dnia: 06 Styczeń 2018, 11:27:00 »
Ale wiesz co, teraz zaparzylem Kenię i czas przy mojej metodzie wyszedł 2:40 czyli tak jak wczesniej, aczkolwiek dalej mam wrażenie, że gnój mam w filtrze. Ale w takim razie chyba mam jednak rozwiązanie. A to ziarna z Etiopii tak pylą czy jak?

Kenia i Etiopia były z tej samej palarni?

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Comandante - ręczny ubermłynek
« Odpowiedź #925 dnia: 06 Styczeń 2018, 11:30:23 »
Bazując na moich obserwacjach stwierdzam, że im twardsze ziarna tym bardziej pylą.
Prawdopodobnie jest to prawdą. Im jaśniej palone, tym twardsze są ziarna -- przy tym samym ustawieniu młynka wymuszają dłuższe przelewanie. Być może ta Etiopia jest lekko niedopalona?

mam wrażenie, że gnój mam w filtrze
To akurat nic nie mówi... Na fotografiach przez Ciebie przedstawionych nic specjalnego nie widać. Jak wygląda Twój proces zaparzania? Próbowałeś Scotta Rao? ;)
« Ostatnia zmiana: 06 Styczeń 2018, 11:33:43 wysłana przez Antonio »

Offline Evanduril Mężczyzna

    • pluszanki.pl
  • Wiadomości: 339
    • Projektowanie graficzne i fotografia
  • Ekspres: Aeropress/Prismo, OXO Good Grips, Kawiarka, Phin, Gaggia Classic
  • Młynek: 1zespresso/MYM 54, Baratza Sette 270
Odp: Comandante - ręczny ubermłynek
« Odpowiedź #926 dnia: 06 Styczeń 2018, 11:39:03 »
Z ciekawości, Comandante teraz w okolicach 980 zł, w tej cenie nie da się znaleźć nic dobrego elektrycznego ? Nie "uber" ale wystarczającego do domu.

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 2221
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: Comandante - ręczny ubermłynek
« Odpowiedź #927 dnia: 06 Styczeń 2018, 11:44:13 »
Nic tak uniwersalnego, solidnego i dającego podobny przemiał.
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline Coffee Plant

    • http://coffeeplant.pl/
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 33
Odp: Comandante - ręczny ubermłynek
« Odpowiedź #928 dnia: 06 Styczeń 2018, 12:04:09 »
Bazując na moich obserwacjach stwierdzam, że im twardsze ziarna tym bardziej pylą.
Prawdopodobnie jest to prawdą. Im jaśniej palone, tym twardsze są ziarna -- przy tym samym ustawieniu młynka wymuszają dłuższe przelewanie. Być może ta Etiopia jest lekko niedopalona?

mam wrażenie, że gnój mam w filtrze
To akurat nic nie mówi... Na fotografiach przez Ciebie przedstawionych nic specjalnego nie widać. Jak wygląda Twój proces zaparzania? Próbowałeś Scotta Rao? ;)
Próbowałem kilku metod - Rao również i niezbyt wiele wniosło to zmian. Preinfuzja 50-60 gr, potem około 125 dolewki, przemieszanie i dolanie reszty do 300.

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Comandante - ręczny ubermłynek
« Odpowiedź #929 dnia: 06 Styczeń 2018, 12:08:10 »
w tej cenie nie da się znaleźć nic dobrego elektrycznego ? Nie "uber" ale wystarczającego do domu.
Można z powodzeniem pić w domu kawę zmieloną przy użyciu Severina, Wilfy, Nivony. Wszystko kwestia priorytetów, ilości pitych kaw, oczekiwań.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi