Autor Wątek: La Pavoni Europiccola  (Przeczytany 109127 razy)

Offline Adammalyszjumper

  • Wiadomości: 84
  • Ekspres: MaraX V2
  • Młynek: Comandante C40
Odp: La Pavoni Europiccola
« Odpowiedź #390 dnia: 17 Sierpień 2023, 15:01:05 »
Przecież na stronie Webera są takie sitka - jako pre-order, ale są.
Jeśli dobrze pamiętam to sprzedają ze sprężyną, te dołączane do kolb są za grube
« Ostatnia zmiana: 17 Sierpień 2023, 15:03:07 wysłana przez Adammalyszjumper »

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: La Pavoni Europiccola
« Odpowiedź #391 dnia: 17 Sierpień 2023, 15:16:03 »
są takie sitka
Jakie sitka -- ze sprężyną?

Offline Adammalyszjumper

  • Wiadomości: 84
  • Ekspres: MaraX V2
  • Młynek: Comandante C40
Odp: La Pavoni Europiccola
« Odpowiedź #392 dnia: 17 Sierpień 2023, 15:25:06 »
Unibasket z Weber Workshop'u, bo widzę że była o tym rozmowa że Unibasket jest sprzedawany tylko jako portafilter.

https://weberworkshops.com/products/unibasket

W zestawie z sitkiem jest sprężyna do kolby, papierowe filtry i puck screen.
Mówiąc sprężyna, mam na myśli ten metalowy drut w kolbie.


Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: La Pavoni Europiccola
« Odpowiedź #393 dnia: 17 Sierpień 2023, 15:32:39 »
O rety :). Myślałem, że ten unifilter tylko robią. OK, dzięki za informację.

Offline Adammalyszjumper

  • Wiadomości: 84
  • Ekspres: MaraX V2
  • Młynek: Comandante C40
Odp: La Pavoni Europiccola
« Odpowiedź #394 dnia: 17 Sierpień 2023, 15:49:54 »
Kiedyś czytałem w internecie, to podzielę się i tutaj, że te sitka się wybrzuszają.
Na dzień dzisiejszy jest chyba z 7-8 opcji takich "pełnych" sitek, ale każde podczas ekstrakcji bardziej lub mniej się wybrzusza, a po kilkunastu kawach zostaje już takie delikatnie wypukłe.
Nie widziałem jeszcze żeby komuś to pękło i raczej nie pęknie, po prostu nie są strukturalnie trwałe jak typowe sitka.
Może jeśli ktoś zatka ekspres przy OPV na 15+ bar, ale też nie sądzę

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5309
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: La Pavoni Europiccola
« Odpowiedź #395 dnia: 17 Sierpień 2023, 16:55:02 »
Kiedyś czytałem w internecie, to podzielę się i tutaj, że te sitka się wybrzuszają.
Na dzień dzisiejszy jest chyba z 7-8 opcji takich "pełnych" sitek, ale każde podczas ekstrakcji bardziej lub mniej się wybrzusza, a po kilkunastu kawach zostaje już takie delikatnie wypukłe.
Nie widziałem jeszcze żeby komuś to pękło i raczej nie pęknie, po prostu nie są strukturalnie trwałe jak typowe sitka.
Może jeśli ktoś zatka ekspres przy OPV na 15+ bar, ale też nie sądzę
No i kłopot z głowy 🙂
》tertium non datur《

Offline Adammalyszjumper

  • Wiadomości: 84
  • Ekspres: MaraX V2
  • Młynek: Comandante C40
Odp: La Pavoni Europiccola
« Odpowiedź #396 dnia: 17 Sierpień 2023, 17:02:43 »
Nie bierzesz jednak? :)
Mimo wszystko refrakto-ludzie wykręcają na nich chore % ekstrakcji - po 23-24% i więcej

Sam chciałem sobie takie kupić, ale do 350zł za sitko dochodzi nieco ponad 150 za wysyłkę...

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5309
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: La Pavoni Europiccola
« Odpowiedź #397 dnia: 17 Sierpień 2023, 17:27:40 »
Nie bierzesz jednak?
Nie było na 100%.
te sitka się wybrzuszają.
Może być coś na rzeczy, bo chyba z tego powodu E&B (prysznice) zrobił z grubszej blachy.
« Ostatnia zmiana: 17 Sierpień 2023, 17:34:47 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline mlopus Mężczyzna

  • Wiadomości: 2397
  • Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
Odp: La Pavoni Europiccola
« Odpowiedź #398 dnia: 15 Październik 2023, 19:21:26 »
Wyjaśnijcie mi proszę jak w europiccoli, wersja milenijna, jest mocowany i stabilizowany bojler względem podstawy? Bojler rusza się na boki, obraca względem podstawy, na dole od strony podstawy ma wprawdzie trzy śruby które jednak wyglądają mi tylko na skręcające ze sobą dno i korpus bojlera ? Nie widzę żadnego elementu skręcającego.

Offline ranGo Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 2372
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
Odp: La Pavoni Europiccola
« Odpowiedź #399 dnia: 15 Październik 2023, 19:55:47 »

Offline mlopus Mężczyzna

  • Wiadomości: 2397
  • Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
Odp: La Pavoni Europiccola
« Odpowiedź #400 dnia: 15 Październik 2023, 20:14:53 »
Tak Goran, dziękuję, muszę więc rozbroić podstawę i sprawdzić stan uszczelki :-) Cholera jakie to proste wszystko a jednocześnie pomysłowe, na diagramach nie dopatrzyłem się gwintu :-)

Offline mlopus Mężczyzna

  • Wiadomości: 2397
  • Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
Odp: La Pavoni Europiccola
« Odpowiedź #401 dnia: 22 Październik 2023, 14:09:06 »
No to jeszcze pytanie za kolejne 100 punktów, jak skasować luz na łączeniu wałka dźwigni z widełkami? Albo inaczej jak to jest łączone?

Offline Valerii Mężczyzna

    • Kazak Poland Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 1435
  • Ekspres: Kazak Rota
  • Młynek: Kazak EL 68, Kazak Tura (Ręczny stożkowy 47 mm)
Odp: La Pavoni Europiccola
« Odpowiedź #402 dnia: 22 Październik 2023, 15:01:56 »
Wywiercić, gwintować, łączyć za pomocą śruby.
http://kazak.com.pl/
Rabaty dla forumowiczów 10 %.
!!!zamówienia proszę kierować na mail [email protected]!!!

Offline mlopus Mężczyzna

  • Wiadomości: 2397
  • Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
Odp: La Pavoni Europiccola
« Odpowiedź #403 dnia: 22 Październik 2023, 18:32:26 »
@Valerii jest to jakaś opcja, a nie wiesz jak to było fabrycznie łączone? Wygląda, że sprasowane? zastanawiałem się jeszcze czy tego nie można by odrobinę podspawać? Ale słaby ze mnie metaloznawca.

Offline Valerii Mężczyzna

    • Kazak Poland Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 1435
  • Ekspres: Kazak Rota
  • Młynek: Kazak EL 68, Kazak Tura (Ręczny stożkowy 47 mm)
Odp: La Pavoni Europiccola
« Odpowiedź #404 dnia: 22 Październik 2023, 18:59:51 »
Myślałem, że na zdjęciu jest połączenie fabryczne (walcowanie). Możliwość spawania zależy od materiałów, z których wykonane są części. Być może są pokryte chromem, wtedy chrom zostanie zniszczony.  Spawanie utrudni ewentualną wymianę widelca.

Najprawdopodobniej jest to typowa usterka i w sieci można znaleźć węzeł zastępczy.
http://kazak.com.pl/
Rabaty dla forumowiczów 10 %.
!!!zamówienia proszę kierować na mail [email protected]!!!

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi