Autor Wątek: La Pavoni Europiccola  (Przeczytany 107439 razy)

Offline jzagaja

  • Wiadomości: 87
La Pavoni Europiccola
« dnia: 27 Lipiec 2015, 18:04:26 »
Wczesniej kombinowalem z napelnianiem Illy x7 a teraz przyszedl czas na dzwignie. Kupiona uzywana w stanie bardzo dobrym. Grupa ma 50mm i tu mam sprzeczne informacje czy to nowa czy stara?

Tamper powinien miec 49-49,5mm srednicy.

Problem mam taki ze dzwignia pracuje za lekko. Raz udalo mi sie uzyskac duzy opor lecz crema byla slaba. Mlynek to Krups GVX2 ustawiony najdrobniej jak sie da. Gdy podnosze dzwignie to prysznic jest ladny. Uszczelki? Mlynek?

Ze spienianiem tez problem. Robie jak na filmach i woda. Mam dysze z jednym otworem.

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4972
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: La Pavoni Europiccola
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Lipiec 2015, 18:29:40 »
Do starszej grupy w Europiccoli jest potrzebny 49 mm tamper.
A niewielki opór dźwigni to prawdopodobnie zbyt gruby przemiał.

Offline jzagaja

  • Wiadomości: 87
Odp: La Pavoni Europiccola
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Lipiec 2015, 18:46:50 »
Faktycznie to mlynek. Sprobowalem zmielic na mlynku do pszenicy i pojawila sie crema - nie idealna ale jest. Moze daloby sie zmodyfikowac Krupsa - taki maly fajny jest. Gdzie kupic niedrogi tamper 49mm? Na razie zrobilem na drukarce wlasny z ABS.

Teraz musze sie nauczyc spieniac mleko.

Offline jzagaja

  • Wiadomości: 87
Odp: La Pavoni Europiccola
« Odpowiedź #3 dnia: 27 Lipiec 2015, 18:53:37 »
Zdjęcie Europiccoli.

Offline MichalCz Mężczyzna

  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 136
    • www.kawomaniak.pl
Odp: La Pavoni Europiccola
« Odpowiedź #4 dnia: 27 Lipiec 2015, 20:11:39 »
Kolego krupsa GVX można skręcić i to nawet nie jest zbyt trudne. Zdejmujesz oba pokrętła uważasz przy zdejmowaniu pokretła grubości sprężynka pewnie wyskoczy z białym yyyy dinksem :).  Od dołu 4 zatrzaski niestety jednoczesnie nalezaloby zwolnic i dostajesz sie do srodka. a tam juz tylko luzujesz 4 srubeczki przy kółeczku regulacji ustawiasz to co chcesz i juz :) Niestety dzwiek przy bardzo drobnym mieleniu jest specyficzny.

pozdrawiam
www.kawomaniak.pl Kawa i akcesoria

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4972
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: La Pavoni Europiccola
« Odpowiedź #5 dnia: 27 Lipiec 2015, 21:11:35 »
Gdzie kupic niedrogi tamper 49mm?
Jakiś producent albo Coffeedesk.

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4826
Odp: La Pavoni Europiccola
« Odpowiedź #6 dnia: 27 Lipiec 2015, 21:28:27 »
Motte znajdziesz  za ok. 90 zeta stal+drewno lub aluminium taniej

Offline jzagaja

  • Wiadomości: 87
Odp: La Pavoni Europiccola
« Odpowiedź #7 dnia: 27 Lipiec 2015, 21:49:54 »
Za stówkę to nie wiem czy tokarz nie zrobi a kolega pochromuje  ;) A i można lepiej spasować. Najważniejsze to kupić koszyki bo czyszczenie i nabijanie gdy masz zrobić 3-5 kaw to słabo. W Niemczech zamienniki po 7 euro a oryginały w Polsce 90zł!

A co sądzicie o dynamometrycznych?

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4972
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: La Pavoni Europiccola
« Odpowiedź #8 dnia: 27 Lipiec 2015, 22:15:04 »
Nie kombinuj  :). Stopy tamperów to się poleruje, nie słyszałem o chromowaniu. Materiał to najczęściej stal nierdzewna albo aluminium.

Offline jzagaja

  • Wiadomości: 87
Odp: La Pavoni Europiccola
« Odpowiedź #9 dnia: 27 Lipiec 2015, 22:23:32 »
A jeszcze wazna kwestia jesli tamper jest o 1mm mniejszy od koszyka bo tak moze byc jak kupisz gotowca to czy woda moze uciec po brzegach koszyka w trakcie ekstrakcji? Cos takiego widzialem dzis ogladajac wypraske.

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4972
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: La Pavoni Europiccola
« Odpowiedź #10 dnia: 27 Lipiec 2015, 23:25:17 »
Twoim problemem jest prawdopodobnie młynek, może też ziarenka. 1 mm luz jest do przyjęcia, ale zależy w którym miejscu zmierzony. Poza tym koszyk to sitko, zaś wypraska to ciastko kawowe.

Offline raf77 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1418
  • Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
Odp: La Pavoni Europiccola
« Odpowiedź #11 dnia: 27 Lipiec 2015, 23:39:46 »
Za stówkę to nie wiem czy tokarz nie zrobi a kolega pochromuje  ;) A i można lepiej spasować. Najważniejsze to kupić koszyki bo czyszczenie i nabijanie gdy masz zrobić 3-5 kaw to słabo. W Niemczech zamienniki po 7 euro a oryginały w Polsce 90zł!

A co sądzicie o dynamometrycznych?
Że jak?
Opróżnienie sitka przetarcie papierem zajmuje 5-6 sek.
Nie wiem czy wymienisz na kolejne szybciej....
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

Offline jzagaja

  • Wiadomości: 87
Odp: La Pavoni Europiccola
« Odpowiedź #12 dnia: 28 Lipiec 2015, 00:05:45 »
WS - tak to młynek. Zbożowe mlynki maja żarno stożkowe dlatego moglem zmielic lepiej od tego Krupsa i efekt był od razu.

Raf77 - ok pocwicze, ciastko nie chcialo mi wyskoczyc z sitka musislem wyskrobywac.

Offline raf77 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1418
  • Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
Odp: La Pavoni Europiccola
« Odpowiedź #13 dnia: 28 Lipiec 2015, 08:15:49 »
Czyli coś było nie halo.
Jedno pacniecie w odbijak i całe ciacho wyskakuje.
Tak ma to wyglądać.
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

Offline jzagaja

  • Wiadomości: 87
Odp: La Pavoni Europiccola
« Odpowiedź #14 dnia: 28 Lipiec 2015, 11:52:28 »
Wymieniam Krupsa na Nivona Cafe Grano 130 - zobaczymy jaka bedzie poprawa.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi