Autor Wątek: La Marzocco Linea Micra?  (Przeczytany 12327 razy)

Offline PiotrekBM Mężczyzna

  • Wiadomości: 1227
  • Ekspres: LM LM
  • Młynek: Kafatek MC4, Kinu M47, Comandante IH, Ditting KE 640 V (= Mahlkonig K30 V), Acaia Lunar
Odp: La Marzocco Linea Micra?
« Odpowiedź #240 dnia: 18 Styczeń 2023, 14:01:47 »
Omega Speedmaster na Lemani

Na ktorej konkretnie Lemani  masz tego Speeda swojego ? jesli  oczywiście mogę zapytać 😉
O ewentualną odpowiedź  @rollo45  proszę na priv bo to nie wątek o zegarkach.
« Ostatnia zmiana: 18 Styczeń 2023, 14:05:15 wysłana przez PiotrekBM »

Offline skansen Mężczyzna

  • Wiadomości: 2889
    • Blog domowego baristy
  • Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: Ceado E37S, Lelit William PL 72
Odp: La Marzocco Linea Micra?
« Odpowiedź #241 dnia: 23 Styczeń 2023, 16:48:50 »
Z ciekawych rozwiązań zastosowanych w Mikrze znajdziemy m.in. wstępne podgrzewanie wody kierowanej do bojlera kawowego. Wymiennik ma formę rurki owiniętej wokół bojlera parowego. Dodatkowo w obwodzie znajduje się (2) kolektor (mieszacz) który ma zapobiegać przegrzewaniu się zgromadzonej w podgrzewaczu wody podczas dłuższych przestojów maszyny.

micra_hydraulika.jpg
« Ostatnia zmiana: 23 Styczeń 2023, 16:50:54 wysłana przez skansen »

Offline fill Mężczyzna

  • Wiadomości: 528
  • Ekspres: BFC Junior Plus Lavetta, Crem One 2B R-GSP, Ascaso Dream
  • Młynek: Niche Zero
Odp: La Marzocco Linea Micra?
« Odpowiedź #242 dnia: 23 Styczeń 2023, 18:24:56 »
Moim zdaniem to rozwiązanie jest conajmniej dyskusyjne.
Ta masa rurek to prawie grzejnik, a całość nieizolowana.
Wymiennik w środku bojlera pary z technicznego punktu widzenia ma dużo większy sens.


Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

Offline skansen Mężczyzna

  • Wiadomości: 2889
    • Blog domowego baristy
  • Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: Ceado E37S, Lelit William PL 72
Odp: La Marzocco Linea Micra?
« Odpowiedź #243 dnia: 23 Styczeń 2023, 18:59:48 »
całość nieizolowana
Całość jest jak najbardziej zaizolowana...
« Ostatnia zmiana: 23 Styczeń 2023, 19:10:45 wysłana przez skansen »

Offline kabzior

  • Wiadomości: 667
  • Ekspres: Bianka v3; AP; v60
  • Młynek: Mignon Specialita, 1Zpresso Q2
Odp: La Marzocco Linea Micra?
« Odpowiedź #244 dnia: 23 Styczeń 2023, 19:41:39 »
Wymiennik ma formę rurki owiniętej wokół bojlera parowego

Dobrze że LM się nie psuje, naprawa/wymiana tego to musi być bardzo kosztowny koszmar ;)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 9489
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: La Marzocco Linea Micra?
« Odpowiedź #245 dnia: 23 Styczeń 2023, 20:05:54 »
Dlaczegóż miałaby się zepsuć taka "wężownica"?

Offline fill Mężczyzna

  • Wiadomości: 528
  • Ekspres: BFC Junior Plus Lavetta, Crem One 2B R-GSP, Ascaso Dream
  • Młynek: Niche Zero
Odp: La Marzocco Linea Micra?
« Odpowiedź #246 dnia: 23 Styczeń 2023, 20:33:46 »
A dlaczego nie, zakamienić je można w bardzo krótkim czasie. Bojler można przecież mechanicznie odkamieniać, a takie rurki?
Spadnie przepływ i absorpcja ciepła.
A tak na marginesie, to bojlery płaszczowe mają większą sprawność niż te z wężownicą.


« Ostatnia zmiana: 23 Styczeń 2023, 20:37:43 wysłana przez fill »

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 9489
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: La Marzocco Linea Micra?
« Odpowiedź #247 dnia: 23 Styczeń 2023, 20:36:58 »
Takie rurki? Spokojnie można odkamienić.
Abstrahując od tego, że w LM chyba wiedzą co zrobili, pewnie sensowny byłby hx w środku bojlera ale wtedy trudno byłoby z kontrolą temperatury.

W mojej starej Brasilii Opus Sublima kawowe bojlery są zasilane wodą z tradycyjnych dużych HXów osadzonych w bojlerze parowym. O dziwo espresso z tej starej maszyny ma dużo zalet.
« Ostatnia zmiana: 23 Styczeń 2023, 21:54:46 wysłana przez Antonio »

Offline fill Mężczyzna

  • Wiadomości: 528
  • Ekspres: BFC Junior Plus Lavetta, Crem One 2B R-GSP, Ascaso Dream
  • Młynek: Niche Zero
Odp: La Marzocco Linea Micra?
« Odpowiedź #248 dnia: 24 Styczeń 2023, 12:56:04 »
Takie rurki? Spokojnie można odkamienić.
Możesz zdradzić w jaki sensowny sposób i jakim środkiem ?
Próbowałem kiedyś uruchomić totalnie zakamienionego RS. Potraktowanie go standardowy odkamieniaczem dawało znikome efekty, a potraktowanie go silniejszym roztworem kwasu fosforowego spowodowało odrywanie „farfocli” które blokowały przepływ cieczy w ekspresie. Wyczyszczenie go z tego to było kolejne wyzwanie.
Ciekawi mnie odkamienianie takiej wężownicą, bo żeby uruchomić RS musiałem go rozkręcić na części pierwsze.


Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

Offline WS5 Mężczyzna

  • Wiadomości: 303
  • Ekspres: Aeropress, phin, Magica S PID, Lelit Mara X
  • Młynek: Niche Zero, Compak K3 Touch, DF64
Odp: La Marzocco Linea Micra?
« Odpowiedź #249 dnia: 24 Styczeń 2023, 13:06:48 »
Abstrahując od tego, że w LM chyba wiedzą co zrobili, pewnie sensowny byłby hx w środku bojlera ale wtedy trudno byłoby z kontrolą temperatury.

Jeżeli ma mieszacz "Dodatkowo w obwodzie znajduje się (2) kolektor (mieszacz)", to hm, zależy jak działa, ale jeśli ma termostat to nie będzie problemu, bo wtedy domiesza tyle zimnej, żeby na wyjściu była zadana temperatura...
Ja mam taki mieszacz podpięty do CWU ;) "Termostatyczny zawór mieszający Honeywell"

Możesz zdradzić w jaki sensowny sposób i jakim środkiem ?

Nie doprowadzać to totalnego zakamienienia ;)

Offline generalnuno

  • Wiadomości: 4
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra < Rancilio Silva V6
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita
Odp: La Marzocco Linea Micra?
« Odpowiedź #250 dnia: 26 Styczeń 2023, 19:23:26 »
Ja właśnie dziś odebrałem swoją białą Micre. Naprawdę dobrze wygląda i jakoś wykonania jest na najwyższym poziomie, jednak to La Marzocco. Z chęcią się podzielę moimi wrażeniami za pare dni, bo i myślę że mogę mieć ciekawe spojrzenie przechodząc z Slivia na Micre  :)

Offline PiotrekBM Mężczyzna

  • Wiadomości: 1227
  • Ekspres: LM LM
  • Młynek: Kafatek MC4, Kinu M47, Comandante IH, Ditting KE 640 V (= Mahlkonig K30 V), Acaia Lunar
Odp: La Marzocco Linea Micra?
« Odpowiedź #251 dnia: 26 Styczeń 2023, 22:12:53 »
Gratulacje !

Micra sporo kosztuje , jest malutka ale bardzo ciężka,  więc konstrukcja powinna być solidna.
Jakościowo też zakladam , że świetnie . W końcu to LaMarzocco  i raczej nie oszczędzali na jakości podzespołów.
Czekam z niecierpliwością  na Twoje pierwsze i kolejne spostrzeżenia z użytkowania Micry.

Offline kabzior

  • Wiadomości: 667
  • Ekspres: Bianka v3; AP; v60
  • Młynek: Mignon Specialita, 1Zpresso Q2
Odp: La Marzocco Linea Micra?
« Odpowiedź #252 dnia: 28 Styczeń 2023, 09:50:53 »
Dlaczegóż miałaby się zepsuć taka "wężownica"?

A dlaczegoż nie? Wszystko się kiedyś psuje. Mój post w żaden sposób nie sugerował, że to jest rozwiązanie nadmiernie podatne na popsucie, ale jednocześnie nie uwierzę, że jest to niepsujące się. Pewnego dnia więc ktoś będzie miał kłopot większy niż przy innych maszynach.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 9489
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: La Marzocco Linea Micra?
« Odpowiedź #253 dnia: 28 Styczeń 2023, 09:52:06 »
Raczej nie. Jeśli ktoś będzie miał kłopot z tą maszyną, to nie z wężownicą.
« Ostatnia zmiana: 28 Styczeń 2023, 10:16:46 wysłana przez Antonio »

Offline kabzior

  • Wiadomości: 667
  • Ekspres: Bianka v3; AP; v60
  • Młynek: Mignon Specialita, 1Zpresso Q2
Odp: La Marzocco Linea Micra?
« Odpowiedź #254 dnia: 28 Styczeń 2023, 17:15:15 »
No to raczej nie czy na pewno nie? Gwarantujesz że nigdy nikomu w całej historii tego modelu się to nie zepsuje?

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi