Jak wyciągasz z tej kawy owoce leśne? Bo u mnie ta kawa wychodzi tak "kawowo" z lekkmi kwaskiem, ale nie powiedziałbym, że to owoce leśne (jeśli przyjmujemy, że to głwnie jagody i jeżyny)....
Tak - u mnie właśnie gdzieś wyczuwam aromat jeżyny
Może to zaleta dźwigni? może zaleta długiej - ok 20-30s preinfuzji???
A może profilowania ciśnieniem???
Kawę robie tak
podnoszę dźwignie - wtedy woda spływa grawitacyjnie na ciastko, powoli je nasączając, potem robię preinfuzję na małym ciśnieniu ok 3bar - czas - do pojawienia się pierwszych kropli na NPF
Następnie powoli dociągam do 9Bar, trwa to ok 5s i trzymam tak kolejne 5-10s
obniżam ciśnienie do 6-7Bar i czekam do końca ekstrakcji - trwa ona ok 30s, począwszy od preinfizji na 3bar
ratio - 13,5 kawy - ok 32-34g uzysku
jak widzisz w dźwigni jest wiele zmiennych
i wszystko się kręci wokół "około"
ale chyba to obniżenie ciśnienie do 6-7 Bar daje niesamowite efekty!!! Wcześniej było też "ostro-kawowo" - więc spróbuj może minimalnie grubiej zmielić?
@GostRado a jak u Ciebie z profilowaniem ciśnienia na sprężynie w Elektrze? Z tego co kojarzę, Elektra chyba też właśnie ma niższe ciśnienie niż 9Bar jak już puścisz sprężynę?