Autor Wątek: Kawa do lokalu  (Przeczytany 3315 razy)

Offline Salvien

  • Wiadomości: 47
  • Ekspres: Melitta Look DeLuxe
  • Młynek: Graef CM800
Kawa do lokalu
« dnia: 31 Marzec 2018, 06:00:24 »
Cześć,
Jestem bardzo ciekawy jaki gatunek oraz smak preferuje większość osób. Wypisujcie swoje ulubione gatunki oraz opisujcie dlaczego akurat one. Szukam czegoś co nie będzie miało nachalnej goryczy w espresso, ale również nada się do kawy z mlekiem. Przedział cenowy do 80 zł/kg to chyba rozsądna cena.

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4424
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Kawa do lokalu
« Odpowiedź #1 dnia: 31 Marzec 2018, 07:58:46 »
Przecież za chwile będziesz tu miał z 30 różnych gatunków. Ilu ludzi tyle smaków

Offline mlopus Mężczyzna

  • Wiadomości: 2390
  • Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
Odp: Kawa do lokalu
« Odpowiedź #2 dnia: 31 Marzec 2018, 08:18:32 »
Nie wiem jakie są ceny dużych paczek ale ten przedział wydaje mi się nie tyle rozsądny co minimalny, w tym wątku są wymieniane top kawy z różnych palarni i to co powiedział Manfred to św prawda.

http://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=5349.new;topicseen#new

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Kawa do lokalu
« Odpowiedź #3 dnia: 31 Marzec 2018, 10:23:15 »
większość osób
Większość osób tu, czy większość osób? Pytasz o marki? plantacje? palarnie? odmiany? obróbki? czy regiony geograficzne?

Ja preferuję kawę świadomą.

Offline Pawcio Mężczyzna

  • Wiadomości: 1217
  • Ekspres: AP, FP, CD, V60-02, phin, ekspres przelewowy, kawiarka
  • Młynek: Timemore Chestnut, 1Zpresso JX-PRO
Odp: Kawa do lokalu
« Odpowiedź #4 dnia: 31 Marzec 2018, 12:12:30 »
Dobór kawy do lokalu zależy od klienteli danego lokalu. Jeśli natomiast dobierzesz kawę do swojego lokalu na podstawie referendum z tego forum to raczej pójdziesz z torbami ;)

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4972
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Kawa do lokalu
« Odpowiedź #5 dnia: 31 Marzec 2018, 13:11:57 »
O co Ci właściwie chodzi?

Offline Pawcio Mężczyzna

  • Wiadomości: 1217
  • Ekspres: AP, FP, CD, V60-02, phin, ekspres przelewowy, kawiarka
  • Młynek: Timemore Chestnut, 1Zpresso JX-PRO
Odp: Kawa do lokalu
« Odpowiedź #6 dnia: 31 Marzec 2018, 13:18:19 »
Chodzi o to, że nasi rodacy w większości nie lubią kwaskowatej kawy i raczej zwykły santos bardziej im posmakuje niż jaśniej palona etiopia. Zależy w jakiego klienta celuje lokal. W masowego czy niszowego. A tego nie wiemy.

Offline Fux Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2980
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Odp: Kawa do lokalu
« Odpowiedź #7 dnia: 31 Marzec 2018, 13:19:50 »
Prawie każda kawa będzie lepsza od staroci sklepowych. Musisz samemu odpowiedni balans wybrać.
Cena, smak, sposób przyrządzania, nawyki klientów. Temat rzeka.

Kawa ma być mottem przewodnim czy jedzenie?
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 5082
  • Ekspres: LaPa EP
  • Młynek: Aergrind
Odp: Kawa do lokalu
« Odpowiedź #8 dnia: 31 Marzec 2018, 15:29:22 »
Dogadaj się z którąś palarnią, zwykłą brazylię może kupisz w tych pieniądzach. I będzie to jak zwykłe espresso.

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4972
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Kawa do lokalu
« Odpowiedź #9 dnia: 31 Marzec 2018, 15:31:08 »
Chodzi o to, że nasi rodacy w większości nie lubią kwaskowatej kawy i raczej zwykły santos bardziej im posmakuje niż jaśniej palona etiopia. Zależy w jakiego klienta celuje lokal. W masowego czy niszowego. A tego nie wiemy.

Ale wiemy, że lokal to przede wszystkim ekspres. A na espresso rzadko kto z forum poleci jasno paloną Etiopię. Tak, że twierdzenie:

Jeśli natomiast dobierzesz kawę do swojego lokalu na podstawie referendum z tego forum to raczej pójdziesz z torbami ;)

jest po prostu nieprawdziwe.

Offline Salvien

  • Wiadomości: 47
  • Ekspres: Melitta Look DeLuxe
  • Młynek: Graef CM800
Odp: Kawa do lokalu
« Odpowiedź #10 dnia: 31 Marzec 2018, 18:07:35 »
Teoretycznie wybierając odmianę, która mi najbardziej pasuję mogę pójść z torbami w takim samym stopniu jak wybiorę czyjąś odmianę polecaną przez was. Zastanawiałem się nad arabicą , icatu. Jeśli ktoś z was poleci mi jakąś odmianę z konkretnej firmy, to najpierw kupię małą ilość na próbę. Jeśli większość ludzi potrafi pić przysłowiową sklepową kawę rozpuszczalną to znaczy, że sprzedawca potrafił wyśrodkować rynek, żeby trafić do znacznej liczby konsumentów. Pod kawę rozpuszczalną możecie podłożyć produkt X. I tak, mam na myśli gatunek, firmę możecie podać którą sami preferujecie.

Kawa ma być mottem przewodnim czy jedzenie?

kawa będzie dodatkiem do jedzenia lub ew. deseru.
« Ostatnia zmiana: 31 Marzec 2018, 18:11:27 wysłana przez Salvien »

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 5082
  • Ekspres: LaPa EP
  • Młynek: Aergrind
Odp: Kawa do lokalu
« Odpowiedź #11 dnia: 31 Marzec 2018, 18:36:40 »
IMO Brazylia z Małej Czarnej. W smaku przypomina(w pewnym sensie) standardowe espresso w kawiarniach ALE nie czuć tam żużlu, spalonej gumy, węgla, drewna i innych takich. Orzechowe, czekoladowe, smak chyba najbliższy sklepowej mielonce ;) ale czysty, bez nieprzyjemnych dodatków. Gdybyś chciał iść bardziej w kawiarnię to możesz pomyśleć o drugim młynku, ale jak barista nie ogarnie kombo przemiał+tamping+doza+ratio to żadna kawa nie pomoże ;)

Offline GrizzzLee Mężczyzna

  • Wiadomości: 817
Odp: Kawa do lokalu
« Odpowiedź #12 dnia: 31 Marzec 2018, 18:40:18 »


ale jak barista nie ogarnie kombo przemiał+tamping+doza+ratio to żadna kawa nie pomoże ;)

Nie jest to tajemna wiedza magiczna. Wystarczy krzty zainteresowania tematem. Chęci.

Offline Salvien

  • Wiadomości: 47
  • Ekspres: Melitta Look DeLuxe
  • Młynek: Graef CM800
Odp: Kawa do lokalu
« Odpowiedź #13 dnia: 31 Marzec 2018, 19:05:38 »
Podstawowe szkolenia z przyrządzania miałem, więc kwestia doszlifowania niektórych umiejętności. Co sądzicie o rodzaju który podałem wyżej ? Czekam również na inne wasze propozycje, chętnie kupie małe worki i potestuje :)

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 5082
  • Ekspres: LaPa EP
  • Młynek: Aergrind
Odp: Kawa do lokalu
« Odpowiedź #14 dnia: 31 Marzec 2018, 19:39:09 »
Ja sądzę, że lepiej iść w coś sprawdzonego.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi