Honduras La Bendicion Red Honey – palarnia kawy Euro Cafe
Arabika odmiany Red Catuai, sposób obróbki Red Honey. Ziarenka mają aromat winno-czekoladowy, w przemiale dominują winne nuty.
Sposób przygotowania: dripper Tiamo V60 - 01, białe filtry Hario i młynek Fiorenzato F6 Drogheria. Doza standardowa 6 g kawy na 100 g wody, temperatura wody 95°C, czas parzenia 2,5 minuty, preinfuzja 30 sekund, po zalaniu przemiał nie był mieszany.
Drip ma ciekawy aromat, jest w nim czekolada i nuty alkoholowe, taka słodka brandy bez procentów. A po spróbowaniu czekolada, nuty brandy, akcenty przypraw i jasne owoce. Owoce na początku trudne do sklasyfikowania, z czasem, kiedy temperatura naparu nieco spadnie, można je opisać jako nuty z dominacją słodkich jabłek. Parzenie w niższej temperaturze owocuje większą kwaskowatością dripa, a przy podanej wyżej owoce są na dalszym planie, dosyć delikatne i niedominujące. Posmak podobny, czekoladowo-brandowy, miły, długi i przyjemny. Drip jest fajny w smaku. Wyrazisty, intensywny, nie kwaśny, ze słodyczą ukrytą w czekoladzie i alkoholu.
Honduras la Bendicion to intrygujące ziarenka, z ciekawym profilem smakowym, dobrze zapadające w pamięć