forum.wszystkookawie.pl

Opinie, testy i porównania => Kawa => Wątek zaczęty przez: avidrock w 15 Kwiecień 2020, 17:59:45

Tytuł: Jak wytrenować paletę smakową?
Wiadomość wysłana przez: avidrock w 15 Kwiecień 2020, 17:59:45
Witam wszystkich :) Czytam opisy smakowe różnych kaw  innych użytkowników  i zawsze  jestem pod wrażeniem tego jak wspaniale piszecie o odczuciach smakowych. Czy możecie podzielić się radą jak można wytrenować kubki smakowe? Jestem na etapie "kawa przyjemnie/nieprzyjemne gorzka" "przyjemnie/nieprzyjemnie kwaśna"  O0
Tytuł: Odp: Jak wytrenować paletę smakową?
Wiadomość wysłana przez: Szczympek w 15 Kwiecień 2020, 18:20:38
Zrób krok dalej i zastanów się co Ci ta gorycz/słodycz/kwaskowatosc przypomina. Czy gorycz ciemnej czekolady czy zielonej herbaty czy grejpfruta? Słodycz miodu, owoców, czy kakao?
Z tym ze jak palisz to drastycznie zmniejszasz swoje szanse ;)
Aaa No i wąchaj WSZYTSKO, wiem, dla postronnych wyglada to śmiesznie, ale bardzo pomaga. Weź malinę, powąchaj, ugryź i powąchaj znowu. Itd nawet z obiadem ;)
Tytuł: Odp: Jak wytrenować paletę smakową?
Wiadomość wysłana przez: Damian w 15 Kwiecień 2020, 18:22:24
 poniżej dedykowany, w miarę świeży watek. Warto zerknąć.

https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=7659.0

Opis z Coffedesk (@deskowy - może jeszcze coś doda?)

https://www.coffeedesk.pl/blog/trening-kubkow-smakowych/

I tu fajne (chyba, bo jeszcze się nie zagłębiałem) koło smaków i aromatów, interaktywne:

https://notbadcoffee.com/flavor-wheel-en/
Tytuł: Odp: Jak wytrenować paletę smakową?
Wiadomość wysłana przez: Antonio w 15 Kwiecień 2020, 18:40:42
Gdy słyszę o treningu "kubków smakowych", odpływam w objęcia Morfeusza... Smaku nie trzeba się jakoś specjalnie uczyć, bo się go raczej ma od dziecka. Może z czasem stajemy się mniej/bardziej wrażliwi na gorzkie/kwaśne/słodkie potrawy. Nic tu specjalnego nie ma, żadnej filozofii. Co innego z węchem, zapachami i aromatami. To są dziedziny, które warto w sobie rozwijać i kultywować. Wrażliwość naszego nosa jest niewiarygodna, bo reagujemy na znikome ilości substancji zawieszonych w powietrzu -- tylko miewamy problemy z nazywaniem naszych wrażeń. Nic dziwnego -- kto by spamiętał setki, tysiące zapachów, molekuł? Warto przestudiować sobie fizjologiczne uwarunkowania naszego zmysłu węchu -- samo to bardzo rozwija percepcję.
Tytuł: Odp: Jak wytrenować paletę smakową?
Wiadomość wysłana przez: avidrock w 15 Kwiecień 2020, 21:41:15
@Damian dziękuję za linki, dużo korzystnej informacji do ogarnięcia :) @Antonio mam nadzieję, że  Morfeusz  nie jest kawoszem bo  inaczej może ciebie porwać jak się dowie, że robisz cuda z kawą ;)