forum.wszystkookawie.pl

Opinie, testy i porównania => Kawa => Wątek zaczęty przez: Evanduril w 09 Kwiecień 2018, 12:47:16

Tytuł: Robusta - jak zaparzyć?
Wiadomość wysłana przez: Evanduril w 09 Kwiecień 2018, 12:47:16
Jest jakiś patent / trik na poprawne / smaczne zaparzenie 100% robusty? Generalnie z Aeropressu, ew. przelew. Czy też po prostu jak arabikę się to zaparza?

Wziąłem z ciekawości, mam tylko 100g India Robusta Cherry AA z regionu Malabar.
Tytuł: Odp: Robusta - jak zaparzyć?
Wiadomość wysłana przez: donkiszot w 09 Kwiecień 2018, 12:57:37
Kawa jak kawa, działają wszystkie te same reguły. Jak urosła, jak została obrobiona i wypalona, tak smakuje. Przepis możesz skalibrować pod siebie, ale to w kawie jest smak.

Z szarej renety i z ligola tak samo się szarlotkę piecze, ale smak będzie inny.
Tytuł: Odp: Robusta - jak zaparzyć?
Wiadomość wysłana przez: WS w 09 Kwiecień 2018, 13:00:33
Espresso. A jak na słodko - deserowo, phin ze skondensowanym mlekiem.
Tytuł: Odp: Robusta - jak zaparzyć?
Wiadomość wysłana przez: Evanduril w 09 Kwiecień 2018, 13:28:41
Okej, w domu sobie jeszcze zrobię z prismo.

Ale muszę przyznać, że jestem zaskoczony. Fakt, kawa po otwarciu paczki ma zupełnie inny zapach, taki.. hmm... warzywny, trochę jak słoma? Ale w smaku...

Spodziewałem się czegoś paskudnego, wykręcającego gębę, a tu się zaparzyło coś, co jestem w stanie bez problemu wypić. Gęste, oleiste. Fakt, że w smaku jednak inne, zero kwasu, żadnych owoców nie wyczuwam. Ale całkiem spoko.
Tytuł: Odp: Robusta - jak zaparzyć?
Wiadomość wysłana przez: donkiszot w 09 Kwiecień 2018, 13:31:56
Dlaczego spodziewałeś się czegoś paskudnego? Kawa jak kawa :D mniej różnorodna, tańsza, łatwiejsza w uprawie, ma więcej kofeiny, ale żeby paskudna? Aromat specyficzny, trochę orzech, trochę trociny, ale to nadal kawa -- jeśli dobrej jakości, dobrze wypalona, to i dobrze smakuje.
Tytuł: Odp: Robusta - jak zaparzyć?
Wiadomość wysłana przez: Evanduril w 09 Kwiecień 2018, 13:37:22
Naczytałem się, że Robusta to dno, muł, spaliny, trociny i takie tam...
Tytuł: Odp: Robusta - jak zaparzyć?
Wiadomość wysłana przez: donkiszot w 09 Kwiecień 2018, 13:52:32
Jaki z tego wniosek na przyszłość?
Tytuł: Odp: Robusta - jak zaparzyć?
Wiadomość wysłana przez: WS w 09 Kwiecień 2018, 13:57:31
Można pisać "robusta" z małej litery :)?
Tytuł: Odp: Robusta - jak zaparzyć?
Wiadomość wysłana przez: Evanduril w 09 Kwiecień 2018, 14:59:18
Jaki z tego wniosek na przyszłość?

... że nie należy na poważnie traktować tego, co piszą na forach? ;)
Tytuł: Odp: Robusta - jak zaparzyć?
Wiadomość wysłana przez: donkiszot w 09 Kwiecień 2018, 15:33:29
Coś w ten deseń: czytaj wszystko, sprawdzaj wszystko, wyciągaj wnioski, a na koniec je podważaj.
Tytuł: Odp: Robusta - jak zaparzyć?
Wiadomość wysłana przez: Antonio w 09 Kwiecień 2018, 15:53:54
Czy zrobiłeś z robusty espresso? Espresso dałoby wszystko to, co jest istotne :). Daleko robustom do przeciętnych arabik...
Tytuł: Odp: Robusta - jak zaparzyć?
Wiadomość wysłana przez: Bartus_M w 09 Kwiecień 2018, 19:48:34
Robusta ze swiezopalona najbardziej smakowała moim kolegom w pracy którzy nie czuli nic a nic kwasu w niej :)
Tytuł: Odp: Robusta - jak zaparzyć?
Wiadomość wysłana przez: manfred w 10 Kwiecień 2018, 13:57:59
ligola
Najlepsze jabłka 
Tytuł: Odp: Robusta - jak zaparzyć?
Wiadomość wysłana przez: Cannabis Arabica w 10 Kwiecień 2018, 22:19:13
ligola
Najlepsze jabłka
+1

Wysłane z mojego FIG-LX1 przy użyciu Tapatalka

Tytuł: Odp: Robusta - jak zaparzyć?
Wiadomość wysłana przez: Antonio w 11 Kwiecień 2018, 11:29:08
Robusta nie jest oleista...

Wysłane z mojego potłuczonego Mi.
Tytuł: Odp: Robusta - jak zaparzyć?
Wiadomość wysłana przez: Miklas w 06 Marzec 2020, 17:19:20
Głupio się przyznać, ale nigdy nie piłem robusty wyższej jakości, nie jestem jej fanem. Pomijając jednak jakość surowca to czy wypalone ziarno powinno tak wyglądać? To zdjęcie z jednej popularnej grupy kawowej na FB. Zdjęcie miało zachęcić do spróbowania takiej kawy z Ugandy w jednym z krakowskich lokali. Ponoć ma być dobrze zrobiona, cokolwiek to znaczy.

(https://lh3.googleusercontent.com/_BQmqzB3yBOiy3r_NPBTJBapJeTMfRYw4072ApM9Y4Z-C4IQlOscEjkwoaYbbKUc76BgKOb-CLRY5C-R6j7wJ52YvJCPgwtm9O15FAsz2GNcWrqReuNncAjvbsNwFW0g1_Sfsq3CHJQ=s0)
Tytuł: Odp: Robusta - jak zaparzyć?
Wiadomość wysłana przez: Antonio w 06 Marzec 2020, 18:22:53
O rany! Ale wypał ;). Napoletano.
Tytuł: Odp: Robusta - jak zaparzyć?
Wiadomość wysłana przez: rubin w 06 Marzec 2020, 18:25:43
Wygląda jak wietnamska spalona na maksa.
Robusta od Antonia wygląda jak inne jego kawy. Przesypując ją słychać, że ma inną strukturę/gęstość - dzwoni jakby ziarenka były ze szkła. Ale wygląda podobnie do arabiki.

Wysłane z mojego SM-G985F przy użyciu Tapatalka

Tytuł: Odp: Robusta - jak zaparzyć?
Wiadomość wysłana przez: krystians w 06 Marzec 2020, 18:31:41
Ale wypał ;). Napoletano.
Na pole ta, no -czyli kawa dla rolnika, na przerwę w trakcie zbiorów ;)

Ja Robustę rozponaję od razu po zapachu, pachnie trochę jak skorupki orzechów włoskich.
Tytuł: Odp: Robusta - jak zaparzyć?
Wiadomość wysłana przez: rubin w 06 Marzec 2020, 18:35:11
Mi się to kojarzy z sianem. Ale kiedyś Antonio mial Robustę Kong - ta nie miała takich zapachów.

Wysłane z mojego SM-G985F przy użyciu Tapatalka

Tytuł: Odp: Robusta - jak zaparzyć?
Wiadomość wysłana przez: Miklas w 06 Marzec 2020, 21:10:43
Czyli nie należy spodziewać się fajerwerków?
Tytuł: Odp: Robusta - jak zaparzyć?
Wiadomość wysłana przez: krystians w 07 Marzec 2020, 01:57:36
 miotla Zależy ile wypijesz i skąd mają pójść fajerwerki  :ogien:
Tytuł: Odp: Robusta - jak zaparzyć?
Wiadomość wysłana przez: Antonio w 07 Marzec 2020, 09:50:05
Może być, że takie ciemne palenie całkiem pasuje do tej kawy. Wielu ludziom taki styl też pasuje.
Tytuł: Odp: Robusta - jak zaparzyć?
Wiadomość wysłana przez: Miklas w 07 Marzec 2020, 10:55:03
Właściciel tej kawiarni raczej żartobliwie nazywa to piątą falą. Czy ta kawa zasługuje na takie miano czy to raczej pierwsza fala?
Tytuł: Odp: Robusta - jak zaparzyć?
Wiadomość wysłana przez: krystians w 07 Marzec 2020, 11:50:06
Piontofal ;). Bywają całkiem smaczne robusty, szczególnie teraz gdy są dostępne dobrej jakości. Nie żeby były jakoś porywające, ale całkiem sympatycznie czekoladowo-orzechowe zdarzało mi się pić.
Tytuł: Odp: Robusta - jak zaparzyć?
Wiadomość wysłana przez: Antonio w 07 Marzec 2020, 12:20:12
Właściciel tej kawiarni raczej żartobliwie nazywa to piątą falą. Czy ta kawa zasługuje na takie miano czy to raczej pierwsza fala?
Widać, że jest to bardzo mocno wypalone ziarno. Espresso będzie raczej gorzkie.
Tytuł: Odp: Robusta - jak zaparzyć?
Wiadomość wysłana przez: krystians w 07 Marzec 2020, 12:31:02
Proponowane przez rzeczoną  kawiarnię zdaje się jest ristretto z 20 g kawy, w ratio 1:1 . Jednak ta konkretna kawa na talerzyku nie wygląda na specjalnie wysokiej jakości, ani wypał niezbyt zachęcający, raczej niewiele z naturalnych aromatów kawy zostało, co może akurat jest na plus.
Tytuł: Odp: Robusta - jak zaparzyć?
Wiadomość wysłana przez: Antonio w 07 Marzec 2020, 12:35:10
Robusty z Ugandy bywają wspaniałe. Ta może też jest dobra i selekcjonowana, bez defektów -- jest tylko mocno wypalona.
Tytuł: Odp: Robusta - jak zaparzyć?
Wiadomość wysłana przez: krystians w 07 Marzec 2020, 12:44:44
ale czy to nie jest natural? Są wysokiej jakości robusty obrabiane na sucho ?
Tytuł: Odp: Robusta - jak zaparzyć?
Wiadomość wysłana przez: Antonio w 07 Marzec 2020, 14:38:46
Raczej natural. Jak z wieloma kawami: jest robusta z Ugandy i robusta z Ugandy. Niedawno miałem naturalną robustę z Ugandy. Miała piękne, duże ziarna, zero defektów. Robusta sama w sobie jest tylko... defektem ;). W Ugandzie specjalizują się właśnie w robustach. Niektóre są bardzo dobre.