forum.wszystkookawie.pl
Opinie, testy i porównania => Kawa => Wątek zaczęty przez: Db1 w 08 Luty 2018, 16:44:36
-
Jaką kawę mieloną polecacie do ekspresu kolbowego? Interesuje mnie mielona bo nie mam odpowiedniego młynka żeby bawić się w mielenie.
Proszę o pomoc, jestem zielony w temacie kawy.
-
To widać żeś zielony bo mielonki nie kupuje się do ekspresu
-
To widać żeś zielony bo mielonki nie kupuje się do ekspresu
Czemu?
Skoro nie mam możliwości zmielenia ziaren to mam od razu kupować mlynek? W takim razie po co w sprzedazy kawy mielone skoro kazdy moze przeciez sam sobie zmielic...
-
W sumie masz rację kup sobie mieloną arabicę na start.
-
Czytaj, jak przeczytasz wróć z pytaniem o młynek
http://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=844.0
Marek.
-
Jak nie ma funduszy na młynek, to zawsze lepiej kupić kawę z polskiej palarni, którą zmielą np. do espresso, niż marketowego gotowca.
-
A może jeszcze inne pytanie - jaki masz ekspres?
-
A może nie powielajmy wątków??
-
A może jeszcze inne pytanie - jaki masz ekspres?
Ekspres kolbowy BLAUPUNKT CMP301
-
W takim razie może być mielona. Chyba każda forumowa palarnia zmieli ci kawę. Tylko jak poprosisz o zmielenie to napisz, że do ekspresu z systemem super crema. Jak poprosisz do espresso, to przemiał może być za drobny i zapcha Ci ekspres.
Marek.
-
To widać żeś zielony bo mielonki nie kupuje się do ekspresu
Słuchaj manfred, masz 3977 postów, odpisujesz człowiekowi, który jest nowy na forum i w świecie kaw, to pomóż mu. Co to za idiotyczne odpowiedzi, "widać, że jesteś zielony", nie chcesz pomóc to się nie odzywaj. Wielki pan na forum, bo on już wie, jaką kawę do czego.
-
W sumie masz rację kup sobie mieloną arabicę na start.
Tutaj taka sama odpowiedź czytaj "idź w chxx" To żeś doradził, mielona arabica. Ciekawe w ilu ty sprawach jesteś zielony. Jesteś też ekspertem w sprawach motoryzacyjnych, sportowych, lekarskich? Pewnie nie, to znaczy że jesteś zielony. Najlepiej to na ból brzucha, kup sobie denaturat, samochód umyj, to zacznie działać a nasi to są ci czerwoni.
-
Co to za idiotyczne odpowiedzi, "widać, że jesteś zielony"
Sam stwierdził że jest zielony ja tylko potwierdziłem jego słowa. Gdyby poświęcił kilkadziesiąt minut na forum i czytanie to wiedziałby że ta droga jest bez sensu. I wcześniej czy później i tak musi młynek kupić.
Wielki pan na forum, bo on już wie, jaką kawę do czego.
Daruj sobie takie teksty. Znalazł się komercyjny co się w mecenasa będzie na forum bawił i ustawiał po kątach.
-
Wpadłem z miotłą...
;)
-
Ekspres kolbowy BLAUPUNKT CMP301
Masz BLAUPUNKT CMP301, a ja dzisiaj zrobiłem tygrysa z taniego ekspresu. :taniec: :lol2: Espresso, ziarno 7,7 g, Czas 25-26 s, kawa 25 g.
(https://zapodaj.net/images/15e3d561a8060.jpg)
Kawa Grycan puszka 250 g ziarnista. Jest też w wersji mielonej. Kupiłem puszkę za 25 zł. w Grycanie. Jest to Bristot Tiziano z 85% Arabika.
Być może Tobie ona podpasuje. :mhh:
-
a ja dzisiaj zrobiłem tygrysa z taniego ekspresu.
A mógłbyś wrzucić jakieś zdjęcie?
-
To jest Krups/Nescafe Dolce Gusto Oblo. Na kapsułki... @Tedi, sam sobie grycana do kapsułek wrzucasz czy jak?
-
Super. Za stówkę można mieć IMO bardzo dobry blend Cafe Cubano u Gorana z wysyłką i jeszcze zostanie na dobre piwo - ale chyba lepiej grycana kupić...
-
A mógłbyś wrzucić jakieś zdjęcie?
Nie ma sprawy. Chciałem zrobić kawę wczoraj, lecz ekspres potrzebował 24 godz. żeby odtajał. 2:
(https://zapodaj.net/images/e63f9bb74845f.jpg)
(https://zapodaj.net/images/0a335b49879b0.jpg)
Zrobiłem tam nowy temat który był nawiązaniem do mojej propozycji dla forumowego kolegi.
To jest Krups/Nescafe Dolce Gusto Oblo. Na kapsułki... @Tedi, sam sobie grycana do kapsułek wrzucasz czy jak?
Grycan ziarnisty jest. :)
(https://zapodaj.net/images/116a38ddbb62c.jpg)
Mielę, wsypuję i palcem ubijam. 2:
(https://zapodaj.net/images/313e94ed15bb7.jpg)
-
Jakiś wyleniały ten tygrys, masz obniżony próg samozadowolenia. A z reklamy Caffeprego też niewiele wyjdzie, nie podniesie się z upadku.
-
Jakiś wyleniały ten tygrys, masz obniżony próg samozadowolenia.
O to nie musisz martwić się.
Zrób sam i pochwal się. :)
A z reklamy Caffeprego też niewiele wyjdzie, nie podniesie się z upadku.
Jak te forum ma podnieś się z upadku i szydzić z ludzi jak na tym ma to miejsce notorycznie, to lepiej niech ono pozostanie takie jakie jest.
Bym zapomniał. Może byś z łaski swojej podziękował za foty?
-
Bym zapomniał. Może byś z łaski swojej podziękował za foty?
Bezczelne. Może byś z łaski swojej opuścił to forum i nigdy tu nie wrócił?
-
Prosiłem o fotografię "kawowego tygrysa", a nie reklamę konkurencyjnego forum.
-
Tedi, za taką ordynarną reklamę innego forum, na forach, które znam od razu zarobiłbyś ostrzeżenie albo bana . Raczej ostrzeżenie, bo masz już jakiś staż, nowy użytkownik zarobiłby bana.
Marek.
-
@WS. Przecież te forum nie podniesie się. Twoje słowa. Jaki sens o tym wspominać. :mhh:
Fota tygrysa.
(https://zapodaj.net/images/1d5693121c3c1.jpg)
-
Swoją drogą nie wiedziałem, że Grycan kręci również lody na kawie ;)
-
Blonding też wyszedł.
Marek.
-
Zmęczony ten tygrys, jak na włoską kawę.
-
Blonding też wyszedł.
Marek.
Taki sam blonding mam bardzo często na ekspresach gastro z bardzo stabilną temperaturą. Odbieram to jako bardzo duża zaletę, dowodzi to, że ekstrakcja była skończona.
Zmęczony ten tygrys, jak na włoską kawę.
Ja uważam, że jest zbyt piękny jak na ten ekspres i 7,7 g kawy.
-
No tak, można było się spodziewać. Jesteś bardzo szczęśliwym człowiekiem, dostrzegasz zalety tam gdzie większość z nas widzi wady, za każdym razem.
Marek.
-
Marku ja Angielskiego nie znam. A wiem, że o tym pisał Scott Rao. O niczym nowym nie mówię. :mhh:
-
To teraz zrób równie ładnie i smacznie z tej samej kawy zmielonej fabrycznie :) Dzień i tydzień po otwarciu puszki. Jak Ci się uda, to wysyłam Ci 1 kg kawy Z certyfikatem INEI.
Bo o to pyta kolega, czy mielonka się nada do espresso.
-
Bo o to pyta kolega, czy mielonka się nada do espresso.
Wszystko się nada. Pytanie, co z tego wyjdzie.
Taka trochę przewrotna odpowiedź...
;-)
-
Tu się z Tobą Fux zgadzam. :)
Swoją drogą nie wiedziałem, że Grycan kręci również lody na kawie ;)
Poszedłem na lodowy sorbet który zjadłem ze smakiem. Na pamiątkę spotkania została mi puszka z kawą. :lol2:
To teraz zrób równie ładnie i smacznie z tej samej kawy zmielonej fabrycznie Dzień i tydzień po otwarciu puszki. Jak Ci się uda, to wysyłam Ci 1 kg kawy Z certyfikatem INEI.
Paweł jaką kawę masz na myśli ? ;)
Wiesz dobrze, lubię kawy dla leniwych :lol2:
-
https://www.konesso.pl/product-pol-438-Kawa-ziarnista-Parana-Caffe-Espresso-Italiano-1kg.html
-
Droga ta kawa jak na 80% Arabiki. :mhh: Kupiłem niedawno Mesetę taką jak w tym linku.
https://akcesoriabaristy.pl/pl/p/Kawa-MESETA-Crema-doro-1-kg-ziarnista/386
Ma ona w składzie 70 % Arabiki. Mimo, że w kawie jest 30% Robusty gdy ja zrobiłem byłem w pozytywnym szoku. :wow2:
Ten certyfikat INEI ma swoja wartość. :)
-
Ten certyfikat INEI ma swoja wartość.
Wartość czy koszt znaczka ? Jaka jest empiryczna różnica w kawie INEI i nie INEI ? Skład ? Czy Twoja Caffen Maxima ze znaczkiem i bez znaczka smakuje inaczej ? Interesują mnie wartości empiryczne, nie to co ktoś napisał w Internecie ...
miotla
-
Własnie rozmawiasz z osoba która zawsze mówi o swoich spostrzeżeniach opartych na skromnym ale własnym doświadczeniu. :lol2: Dlatego mało kto mnie rozumie. :(
Mam na myśli skład danej kawy, stopień palenia, a wpływ na odczucia smakowe.
Cytat z tłumaczenia INEI przez przeglądarkę z tematu:
http://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=3063.210
"Jakie to jest?
Dla oka, Certified Italian Espresso, po raz pierwszy prezentuje się w filiżance z "cremą" w kolorze orzecha laskowego, skłaniającą się ku ciemnobrązowej barwie i charakteryzującej się wyraźnymi jasnymi pasemkami. Krem ma ściśle tkaną satynową konsystencję i wygląd, co oznacza, że duże pęcherzyki nie mogą być obecne. Do nosa ma intensywny aromat z pachnącymi nutami kwiatów, owoców, tostowego chleba i czekolady, wszystkie odczucia, które są odczuwalne nawet po zakończeniu filiżanki i trwają przez dziesiątki sekund, a często nawet minuty.
Smak jest okrągły, mocny i gładki, kwasowość i gorycz są zrównoważone bez żadnej przewagi jednej nad drugą, a cierpkość jest niedostrzegalna. "
Trzeba zrobić espresso zgodnie z wymogami INEI, a zobaczysz cremę taką jak w opisie, a smak zrównoważony poczujesz na własnym języku.
Każda kawa to inny smak, kolor i grubość cremy praktycznie ta sama, stopień zrównoważenia smaków ten sam zawsze.
Kawę trzeba zrobić. Jest to min. żeby dialog miał wartość merytoryczna.
-
Poddaje się ..... Tedi nie umiesz odpowiedzieć na proste pytania, :sciana: to znaczy że nie szanujesz rozmówcy - tak dialogu nie da się prowadzić.
-
Poddaje się ..... Tedi nie umiesz odpowiedzieć na proste pytania, :sciana: to znaczy że nie szanujesz rozmówcy - tak dialogu nie da się prowadzić.
A co to jest jak nie odpowiedź.
Mam na myśli skład danej kawy, stopień palenia, a wpływ na odczucia smakowe.
Wyjdzie z tego, że Robusta aż tak bardzo nie szkodzi smaku kawy bo dostarcza inny profil smakowy , palenie ciemne to nie jest spalone ziarno bo ono tylko niweluje kwaskowatość. To trzeba tylko poczuć na własnym języku.
-
Nope ... to dalej nie jest odpowiedź na moje pytanie. :picardpalm:
-
@Tedi, jeśli wszystko chciałbyś robić wg INEI, to poza kawą musisz mieć młynek certyfikowany i ekspres certyfikowany. Nescafe nie jest certyfikowany, więcej, sposób działania nie odpowiada standardom INEI.
Piszesz, żeby poczuć smak to trzeba zrobić wszystko wg INEI. Otóż z 3 kluczowych elementów masz tylko 1 (no może 2, nie napisałeś jaki młynek). Ja miałem 2 z 3, wspomnianą Mesettę i młynek, zaparzałem to wszystko lata temu, kiedy to jeszcze było magiczne 7g ziaren / 25ml kawy. I nawet jak zdarzyło się przeciągnąć (czyt. zwiększyć ratio), to i tak do Oro nie wróciłem. Więc teraz mi powiedz proszę co zaważyło, brak umiejętności, przerwany ciąg jakości (2 z 3 elementów INEI) czy kubki smakowe?
-
Kulka, chyba mamy tutaj wszystko pomieszane. :mhh:
Mieć certyfikat to jedno, dwa robić coś zgodnie z wytycznymi INEI to drugie.
Sprzęt np. młynki Fiorenzato.
http://www.espressoitaliano.org/it/Aziende-associate.html?socio=26
Wychodzi z tego, że model F64E ma certyfikat INEI a EVO 64 go nie ma.
La Spaziale są wyszczególnione modele.
http://www.espressoitaliano.org/it/Aziende-associate.html?socio=29
Kawa podobnie.
Caffen. Tylko jedna kawa ma ten certyfikat.
http://www.espressoitaliano.org/it/Aziende-associate.html?socio=20
Messeta ma ich trochę.
http://www.espressoitaliano.org/it/Aziende-associate.html?socio=3
Zrobienie espresso zgodnie z wymogami INEI.
http://www.cie-kawa.pl/parametry-przyrzadzania-espresso-wedlug-instytutu-inei
Podają temperaturę wody przechodzącej przez warstwę kawy 88 ºC +/- 2 stopnie.
Więc teraz mi powiedz proszę co zaważyło, brak umiejętności, przerwany ciąg jakości (2 z 3 elementów INEI) czy kubki smakowe?
Moim zdaniem sprzęt. Ekspres + młynek lub jedno z nich. :mhh:
-
Tedi, nie kręć. Podajesz przykład super fajnej mieszanki (INEI) przygotowanej z super taniego sprzętu (nie INEI) niby wg metod INEI. A jak Ci mówię, że takie mieszanki (certyfikowane, ciemniej palone) mi nie podchodzą to uważasz, że dlatego że nie miałem certyfikowanego ekspresu. Za to Tobie ta sztuka się udaje. Mistrz jesteś, albo miszcz (bez urazy).
-
Tedi, nie kręć. Podajesz przykład super fajnej mieszanki (INEI) przygotowanej z super taniego sprzętu (nie INEI) niby wg metod INEI.
A kto powiedział, że ten kapsułkowy ekspres ma wsad z kawy INEI ?
Mało tego fotkę puszki zrobiłem.
A o kawie INEI to pierwszy wspomniał PJ.Walczak gdy miał dla mnie pewną propozycje.
-
Aa, faktycznie, tam był grycanek. W takim razie przyznaję, nie smakuje mi Mesetta, chyba nie potrafię jej porządnie zrobić miotla
-
Potrafisz, potrafisz. :) Zmiana temperatury na 88 stopni i sama się zrobi. ;)
A na poważnie, jest tyle kaw, że każdy sobie znajdzie taką jaką lubi. :)
-
Potrafisz, potrafisz. :) Zmiana temperatury na 88 stopni i sama się zrobi. ;)
A na poważnie, jest tyle kaw, że każdy sobie znajdzie taką jaką lubi. :)
Bingo. Cieszę się, żę w końcu się rozumiemy - nie każdemu włoszczyzna pasuje, nawet zaparzona w 88C :)