Profitec 800 to świetna maszyna, długo zastanawiałem się którą wybrać 800 czy LR. Ale wtedy różnica w cenie była zdecydowanie mniejsza niż teraz. W tym momencie, kupiłbym pewnie 800 (ale tylko ze względu na cenę).
Jest trochę różnic w konstrukcji. Trudno mówić, że jedna jest lepsza/gorsza od drugiej, są różne.
800 to doskonała, klasyczna dźwignia: konstrukcja typu dipper. Pompy nie będziesz słyszał podczas robienia espresso, ona załącza się tylko do uzupełnienia bojlera (ten jest o litr większy niż w LR). Woda do grupy dostaje się pod ciśnieniem w bojlerze. Zatem masz klasyczną, old-school pre infuzję z ciśnieniem 1-1,5 bar. Idealne na klasyczne espresso/ristretto z włoskich blendów.
W LR masz układ HX, termosyfon, do tego rotapompę i system który umożliwia Ci na kontrolę na ciśnieniem pre-infuzji. W LR24, sterujesz tym za pomocą aplikacji, w zakresie od 1,5 do 6 bar. Te najwyższe wartości, idealnie sprawdzają się do jasno palonych kaw (single pod przelewy). Standardowo, ciśnienie to 3,5 bar. Idealnie sprawdza się dla 3-falowych blendów.
1. Dźwignie mają powtarzalną temperaturę, ale nie stabilną krzywą podczas ekstrakcji. Temperatura opada w czasie ekstrakcji. To zaleta, nie wada
.
2. W LR 100%, w Profitec pewnie też, ale musisz doczytać w wątkach o tej maszynie, czy trzeba robić jakieś sztuki między shotami, czy nie. W dipperze grupa jest podłączona bezpośrednio do bojlera, więc może nagrzewać się do bardzo wysokich temperatur. Ale... to tylko teoria, musisz doczytać, a najlepiej osobiście sprawdzić i podzielić się spostrzeżeniami
3. Ma sens, bo łatwo możesz sterować ciśnieniem w bojlerze
A co za tym idzie, ciśnieniem pre-infuzji. W przypadku 800, będziesz poruszał się w granicach 1-1,5 bar, to są optymalne wartości dla ciemno i średnio-ciemno palonych kaw, klasyczne włoskie blendy espresso. W LR np. dla najbardziej teraz popularnych średnio palonych blendów, preinfuzja zachodzi pod ciśnieniem 3 bar.
PS. Moim zdaniem, najciekawsza opcja na dziś to L1 Compressa, ale niestety tak jak pisałeś, potrzeba podłączenia do wody. Wtedy masz to co w LR24, tylko sterujesz ciśnieniem preinfuzji na zewnątrz ekspresu. Dochodzą zatem dodatkowe koszta, trzeba by mieć system do filtracji wody, coś do będzie sterowało ciśnieniem na wejściu do ekspresu etc. Dużo zabawy.
PS2. Możesz też poczytać o Bezzera Strega.
PS3. Jeżeli nie interesuje Cię mleko to jest jeszcze świetny Strietman Ct2.