forum.wszystkookawie.pl

Dział Organizacyjny => Kawowe vademecum => Wątek zaczęty przez: DrUsagi w 23 Sierpień 2017, 16:25:57

Tytuł: Poradnik - co i jak pić. Czyli wprowadzanie w świat kawy.
Wiadomość wysłana przez: DrUsagi w 23 Sierpień 2017, 16:25:57
Jak zapewne uważni forumowicze zauważyli na stronie głównej pojawił się długi artykuł (http://forum.wszystkookawie.pl/index.php?page=74), który porządkuje nieco wiedzę kawową. Jego autorem jest @siewcu  :szampan:

Zalecam zaznajomienie się z tym artykułem wszystkim "nowym". "Starych" i "nowych" zapraszam do aktywnej i merytorycznej dyskusji tutaj. Razem możemy rozbudować ten poradnik, osobiście z chęcią zobaczyłbym tam dział poświęcony kawie, stopniu palenia i dedykowanej metodzie przygotowania.
Tytuł: Odp: Poradnik - co i jak pic. Czyli wprowadzanie w świat kawy.
Wiadomość wysłana przez: manfred w 23 Sierpień 2017, 17:24:35
O masakra tak prosto i przejrzejcie napisane, że jak jeszcze sie ktoś spyta co wybrać to należało by mu z laćka w tyłek zasadzić.
Tytuł: Odp: Poradnik - co i jak pic. Czyli wprowadzanie w świat kawy.
Wiadomość wysłana przez: siewcu w 23 Sierpień 2017, 17:37:22
Ja nie wiem czy prosto i przejrzyście, starałem się to w miarę łopatologicznie napisać...
Tytuł: Odp: Poradnik - co i jak pic. Czyli wprowadzanie w świat kawy.
Wiadomość wysłana przez: kulka w 23 Sierpień 2017, 17:38:18
szacun @siewcu
Tytuł: Odp: Poradnik - co i jak pic. Czyli wprowadzanie w świat kawy.
Wiadomość wysłana przez: Miklas w 23 Sierpień 2017, 17:57:25
Świetny tekst. Czepił bym się chyba ostatniego akapitu. Złotym środkiem na kawy mleczne jest właśnie kawiarka i spieniacz  :jezyk:, ale napisałeś to w podsumowaniu więc luzik ;)

Marek.
Tytuł: Odp: Poradnik - co i jak pic. Czyli wprowadzanie w świat kawy.
Wiadomość wysłana przez: GrizzzLee w 23 Sierpień 2017, 18:01:57
Dokładnie tak jak Miklas rzekł. Uczepiłbym się tych kaw mlecznych i braku kawiarki jako złotego środka. I dobrze byłoby oddzielić terminy drip i dripper. Wraca jak bumerang.
Tytuł: Odp: Poradnik - co i jak pic. Czyli wprowadzanie w świat kawy.
Wiadomość wysłana przez: Tedi w 23 Sierpień 2017, 18:25:05
Cytat:
"A jeśli chodzi o ekspres i młynek, od którego zacznę… Najtańsze z sensownych młynków to Ascaso i1 i i2. Kosztują około 600-700 zł i wystarczą na początek. Do tego śmiało można dokupić jeden z domowych modeli Ascaso – Basic lub Arc i mamy w miarę tani, pozwalający na zrobienie porządnego espresso zestaw kosztujący ok. 2000 zł. "

Bez urazy. Dziękuję za taki poradnik, gdzie w nim pod zrobienie doppio proponuje się kupno młynka Ascaso i1, i2.
Mało tego, kolega wcześniej wspomina, że do espresso młynek a konkretnie jego jakość przemiału jest najważniejsza. Z tym zdaniem zgadzam się na 100%.
Z propozycją młynka, nigdy. Nawet jako model przejściowy.
Tytuł: Odp: Poradnik - co i jak pic. Czyli wprowadzanie w świat kawy.
Wiadomość wysłana przez: siewcu w 23 Sierpień 2017, 18:29:33
Jak tak patrzę po necie, to w sklepach przy V60 zamiennie używa się drip i dripper - choć fakt, nie zwróciłem na to uwagi. Jest mi bardzo miło, że pomimo błędów zostało to powieszone :) Choć mam nadzieję, że je wybaczycie, niekoniecznie najlepszą porę sobie wybrałem na pisanie ;)

(http://i.imgur.com/FH0ht0S.png)



A tak na koniec, bo oczywiście Tedi nie byłby sobą, gdyby się nie doczepił... Dziękujesz, to nie czytaj - nikt nie każe, zresztą w większości tematów i tak udowadniasz swoją wiedzę. I gdybyś nie zauważył, wyraźnie napisałem, że NAJTAŃSZE z sensownych, które wystarczą na początek. A gdyby przemiał z nich był taki zły jak piszesz, nie dałoby się z nich niczego wyciągnąć. A jakoś dziwnym trafem trochę osób na forum je ma, i jakoś nie widać, żeby każdy twierdził, że do niczego się nie nadają.
Tytuł: Odp: Poradnik - co i jak pic. Czyli wprowadzanie w świat kawy.
Wiadomość wysłana przez: Tedi w 23 Sierpień 2017, 18:49:22
Siewcu, że napisałeś poradnik to chwała Tobie za to. :ok: Mówię  szczerze.  :taktak:  Przeczytałem cały Twój tekst z zrozumieniem.
Doppio jest metodą wymagającą w szczególności dla młynka. Sam o tym kilka razy wspomniałeś, i bardzo dobrze zrobiłeś. :ok:
Moim zdaniem propozycję młynka Ascaso trzeba zastąpić młynkiem lepszym. Pewnie droższym, trudno. Innego wyjścia nie widzę. :mhh:
Tytuł: Odp: Poradnik - co i jak pic. Czyli wprowadzanie w świat kawy.
Wiadomość wysłana przez: GrizzzLee w 23 Sierpień 2017, 19:04:35
Ja bym podszedł do tego inaczej. To nie jest artykuł sponsorowany tylko poradnik. Po co wgl coś polecać. Poradnik ma za zadanie przekazywać przede wszystkim wiedzę.
Tytuł: Odp: Poradnik - co i jak pic. Czyli wprowadzanie w świat kawy.
Wiadomość wysłana przez: siewcu w 23 Sierpień 2017, 19:10:37
Oczywiście, że nie jest sponsorowany - jeśli kogoś uraziła ta konkretna propozycja sprzętu to przepraszam. Uważam po prostu, że ciężko kupić nowy sensowny zestaw za podobne lub mniejsze pieniądze.
Tytuł: Odp: Poradnik - co i jak pic. Czyli wprowadzanie w świat kawy.
Wiadomość wysłana przez: GrizzzLee w 23 Sierpień 2017, 19:13:55
Nie jest broń boże sponsorowany, jeśli ktoś tak pomyślał to przepraszam - artykuł pisałem sam, i nikt mnie na nic nie nakierował. Jedyną korzyścią jest to, że być może komuś pomogę :) Nie potrzebuję i nie chcę nic więcej za to.
To nie jest żaden przytyk tylko moja propozycja. Za uświadamianie ludzi i przekazywanie wiedzy chwała Ci. Poważnie.
Tytuł: Odp: Poradnik - co i jak pic. Czyli wprowadzanie w świat kawy.
Wiadomość wysłana przez: WS w 23 Sierpień 2017, 19:19:47
Doppio jest metodą

Doppio nie jest metodą.
Tytuł: Odp: Poradnik - co i jak pic. Czyli wprowadzanie w świat kawy.
Wiadomość wysłana przez: piomic w 23 Sierpień 2017, 19:39:19


Uważam po prostu, że ciężko kupić nowy sensowny zestaw za podobne lub mniejsze pieniądze.

No i masz rację. I-mini to najtańsza sensowna możliwość, na tym pułapie cenowym nie ma konkurencji więc konkretna propozycja jest jak najbardziej na miejscu.
Tytuł: Odp: Poradnik - co i jak pic. Czyli wprowadzanie w świat kawy.
Wiadomość wysłana przez: pj.w w 23 Sierpień 2017, 20:27:13
Ja bym dał ostatni akapit na początek :) Domyślacie się dlaczego :)
Tytuł: Odp: Poradnik - co i jak pic. Czyli wprowadzanie w świat kawy.
Wiadomość wysłana przez: siewcu w 23 Sierpień 2017, 20:42:49
Nie jest broń boże sponsorowany, jeśli ktoś tak pomyślał to przepraszam - artykuł pisałem sam, i nikt mnie na nic nie nakierował. Jedyną korzyścią jest to, że być może komuś pomogę :) Nie potrzebuję i nie chcę nic więcej za to.
To nie jest żaden przytyk tylko moja propozycja. Za uświadamianie ludzi i przekazywanie wiedzy chwała Ci. Poważnie.

Spokojnie, nie odebrałem tego w ten sposób :) Konstruktywna krytyka jest jak najbardziej wskazana, zresztą miałem nadzieję, że pomożecie to poprawić i rozbudować - byłem świadom tego, że mogą być tam błędy, że może być to mało komfortowe w czytaniu, i liczę na Waszą pomoc - choć poprawek sam nie wprowadzę :)
Tytuł: Odp: Poradnik - co i jak pic. Czyli wprowadzanie w świat kawy.
Wiadomość wysłana przez: Krakus w 23 Sierpień 2017, 23:45:18
Nie wspomniałeś ani słowem o backflushu.
Tytuł: Odp: Poradnik - co i jak pic. Czyli wprowadzanie w świat kawy.
Wiadomość wysłana przez: Miklas w 23 Sierpień 2017, 23:57:23
@Krakus, a co z backflushem?

@siewcu wiedziałem, że jeszcze coś mi nie grało. W opisie budowy kawiarki brakuje górnego sitka i uszczelki :-)

Marek.

Tytuł: Odp: Poradnik - co i jak pic. Czyli wprowadzanie w świat kawy.
Wiadomość wysłana przez: Krakus w 24 Sierpień 2017, 00:09:34
@Krakus, a co z backflushem?
Jest informacja o odkamienianiu, nie ma informacji o czyszczeniu za pomocą backflusha.
Tytuł: Odp: Poradnik - co i jak pic. Czyli wprowadzanie w świat kawy.
Wiadomość wysłana przez: Miklas w 24 Sierpień 2017, 00:28:07
Słusznie :-)

Marek.

Tytuł: Odp: Poradnik - co i jak pic. Czyli wprowadzanie w świat kawy.
Wiadomość wysłana przez: krystians w 24 Sierpień 2017, 00:56:35
Siewcu, fajnie że zrobiłeś taki poradnik. W tej chwili nieco pomieszane są metody, rezultaty oraz urządzenia, Ja bym sugerował usystematyzować trochę podział metod oraz urządzeń do ekstrakcji, przykładowo:

- metody ciśnieniowe - ekstrakcja kawy odbywa się za pomocą wody przeciskanej przez kawę pod ciśnieniem. Urządzenia - ekspresy ciśnieniowe, moka, aeropress,
- metody przelewowe (z filtrem papierowym lub bez)- ekstrakcja  następuje w wyniku polewania kawy wodą i przelewania jej do naczynia poniżej (kalita, v60, mellitta, tiamo, phin, clever itd.)
oraz metody zanurzeniowe (z podgrzewaniem lub bez) nie wiem czy to odpowiednia nazwa w każdym razie obejmuje urządzenia takie jak (french press, syfon, dżezwa). Można tutaj dodać że cold brew, cupping czy zalewajka też w ten sposób powstaje, jednak nie wymagają specjalnego urządzenia.

W kwestii dozy wydaje mi się że lepszą definicją mogłoby być określenie jej dwiema definicjami jako: 1. stosunku wagi kawy do wagi wody w danym przepisie dla metod przelewowych i zanurzeniowych oraz wagi kawy przy danym rodzaju sitka w ekspresach ciśnieniowych tu myślę że na forum znajdzie się wielu obeznanych w temacie, mogących zaproponować lepszą definicję.

słowo "Drip" proponowałbym zastąpić polskim określeniem np metoda przelewowa, a "drip" czy "pour over" dodać w nawiasie.

Przy V60 nie zgodzę się z kwestią lepszej stabilności temperatury w szklanych i ceramicznych wersjach. Plastikowy najmniej ciepła pochłonie i odda do otoczenia, a więc jest materiałem najstabilniejszym temperaturowo.

W kwestii podziału ilościowego naparu. Myślę że mała czarna to będzie bardziej określenie dla napoju objętości americano. Espresso większość osób określiłoby jako naparstek  a doppio jako kieliszek :)

No i brakuje mi części jak pić.  No właśnie jak pić? Mój nowy sąsiad widząc mnie drugi raz na oczy zapowiedział mi że nauczy mnie jak pić. Nie wiem czy tak marnie wyglądałem czy jakiś inny powód tego stwierdzenia był. Jak już się czegoś nauczę to dam znać.

 Można by się spytać pani premier jak pić pluskawę. Może po cichu, samemu, w skupieniu, we fraku, wyłącznie w porcelanie, z nogami zgiętymi w biodrach i kolanach pod kątem prostym, z kołem aromatów przed oczyma i górnolotnymi określeniami na ustach i lewą dziurką od nosa zatkaną kocim ogonem ? ;)
Tytuł: Odp: Poradnik - co i jak pic. Czyli wprowadzanie w świat kawy.
Wiadomość wysłana przez: Spinacz w 24 Sierpień 2017, 07:06:33
Artukuł oczywiście można rozbudować, tylko... czy nie zniechęci to do czytania? Z założenia miał to być możliwie prosty i krótki opis poszczególnych metod i ew. pomoc w wyborze odpowiedniej metody. Pamiętajcie, że nie jest on skierowany do nas, ale raczej do tych, którzy pierwszy raz tu zaglądają i wierzą reklamie, która mówi, że prawdziwa kawa tylko z automatu. Stąd szedłbym raczej w kierunku upraszczania a nie rozbudowywania ;-).
@siewcu - świetna robota!
@krystians - jak pić? Sam nie wiem :-)
Tytuł: Odp: Poradnik - co i jak pic. Czyli wprowadzanie w świat kawy.
Wiadomość wysłana przez: Fux w 24 Sierpień 2017, 08:48:01
Nie powiem, że przeczytałem z wypiekami na twarzy, ale...


 :szampan:


 :mrgreen:
Tytuł: Odp: Poradnik - co i jak pic. Czyli wprowadzanie w świat kawy.
Wiadomość wysłana przez: piomic w 24 Sierpień 2017, 09:08:24
nie jest on skierowany do nas, ale raczej do tych, którzy pierwszy raz tu zaglądają i (...)
@siewcu - świetna robota!

O to to to!
To musi być z założenia opracowanie beletrystyczno-popularnonaukowe a nie doktorat.
Tytuł: Odp: Poradnik - co i jak pic. Czyli wprowadzanie w świat kawy.
Wiadomość wysłana przez: DrUsagi w 24 Sierpień 2017, 09:14:00
To teraz prośba do szerokiego grona czytelników - bo samo się nie zrobi. :diabelek: Dzięki piękne za Wasze uwagi i sugestie co zmienić/dodać/rozbudować. Jednocześnie chciałbym zachęcić Was do tworzenia tychże zmian. @siewcu się raczej nie obrazi, a artykuł będzie nieco bardziej spójny i kompletny. Postarajmy sie tylko nie zrobić z tego pracy doktorskiej  :hihihi:

Technicznie zmiany mogę wprowadzić ja - niech tylko ktoś je dostarczy ;)
Tytuł: Odp: Poradnik - co i jak pic. Czyli wprowadzanie w świat kawy.
Wiadomość wysłana przez: Wojciech w 24 Sierpień 2017, 09:23:33
Siewcu!  :kwiat: :uklony:
Dzięki za czas który poświęciłeś na ten tekst.
Oszczędzisz przyszłym neofitom około pół roku czytania forum  :)
Tytuł: Odp: Poradnik - co i jak pic. Czyli wprowadzanie w świat kawy.
Wiadomość wysłana przez: DrUsagi w 24 Sierpień 2017, 10:06:22
A je się ciesze że pierwsze poprawki/uzupełnienia już wpływają. Dzięki @Krakus mamy krótkie info o backflushu.
Tytuł: Odp: Poradnik - co i jak pic. Czyli wprowadzanie w świat kawy.
Wiadomość wysłana przez: Spinacz w 24 Sierpień 2017, 10:16:14
To może jeszcze drobiazg edycyjny - podziel tekst na wyraźne rozdziały opisane boldem czy jakimś kolorem. Czytanie tak długiego artykułu może kogoś zniechęcić  ;)
Tytuł: Odp: Poradnik - co i jak pic. Czyli wprowadzanie w świat kawy.
Wiadomość wysłana przez: siewcu w 24 Sierpień 2017, 10:28:32
@siewcu się raczej nie obrazi
Strasznie się obrażę :P


Jak artykuł zostanie w takiej formie jak jest ;) Cieszy mnie to bardzo, że jest chęć do rozbudowy go i poprawek, aczkolwiek celowo nie wnikałem w jakieś głębokie aspekty i zasady działania każdej metody w najdrobniejszych szczegółach... Ludzie wchodząc tu wiedzą raczej co to ekspres ciśnieniowy i ekspres automatyczny, jak będą chcieli więcej to wejdą na forum i pogrzebią, jak nie... Oczywiście można tam dopisać, że nadekstrakcja i podekstrakcja polegają na zbyt dużej lub małej bla bla bla, ale to raczej nie ma sensu - chyba że uznacie, że tak, no to śmiało dopisujcie :) W końcu po to to pisałem, żeby to poprawić i ulepszyć.
Tytuł: Odp: Poradnik - co i jak pic. Czyli wprowadzanie w świat kawy.
Wiadomość wysłana przez: Miklas w 24 Sierpień 2017, 10:40:11
Moje propozycje korekty:

Kawiarka/moka – zaparzacz, którego charakterystyczną cechą jest zaparzanie na kuchence ;) Kształtem przypomina klepsydrę. Składa się z kilku części – zbiorniczek na wodę, sitko na kawę, [DODANE] sitko górne, uszczelka [/DODANE] i zbiorniczek na zaparzoną kawę. [... dalsza część akapitu]


Czas na małe podsumowanie, jeśli dotarliście do tego etapu :)
Jeśli lubi się duże, czarny kawy pite w szklankach lub kubkach, nie warto kupować ekspresu ciśnieniowego – tutaj dużo lepiej sprawdzą się alternatywne metody zaparzania kawy. Jeśli jest się miłośnikiem espresso, latte lub cappuccino – tutaj w grę wchodzi jedynie ekspres ciśnieniowy. Nie ma złotego środka – albo jedno, albo drugie. Albo oba [EDYCJA] Bardzo trudno znaleźć alternatywę dla ekspresu w przypadku espresso, można próbować z kawiarką, phinem lub AeroPress'em, efekt będzie tylko nieco zbliżony, ale nadal odległy. W przypadku kaw mlecznych używając dodatkowo spieniacza lub praski francuskiej do spieniania mleka efekt może być zadowalający[/EDYCJA] :)


Marek.
Tytuł: Odp: Poradnik - co i jak pic. Czyli wprowadzanie w świat kawy.
Wiadomość wysłana przez: GrizzzLee w 24 Sierpień 2017, 11:34:10
Nie powiem, że przeczytałem z wypiekami na twarzy, ale...


 :szampan:


 :mrgreen:
A co to powieść erotyczna?? ;D
Tytuł: Odp: Poradnik - co i jak pic. Czyli wprowadzanie w świat kawy.
Wiadomość wysłana przez: flexooo w 24 Sierpień 2017, 11:44:24
@siewcu dobra robota ;)
Tytuł: Odp: Poradnik - co i jak pic. Czyli wprowadzanie w świat kawy.
Wiadomość wysłana przez: Szczympek w 24 Sierpień 2017, 12:22:58
Super artykuł.
Kilka zmian ode mnie:
1. Drip  :doh:
2. Gdziekolwiek czytam odnośnie french press standardowa doza to 7g/100ml.
3. Czasem, ale czasem młynek jest zbędny. Jesli ma ktoś kupić to najtańsze Ascaso, a pije sam bądź z rodzina powyżej trzech espresso (250g kawy do 5 dni) to lepszym rozwiązaniem jest poprosić w kawiarni by zmielili na EK43 i dobierać dozę i tamping pod preferencje smakowe.
4. Najlepsza stabilizacja temperaturowa jest w plastikowym v60, podobno najgorsza w stalowym, aczkolwiek gdzieś mam link, ze i tak to nie ma to większego znaczenia.
Tytuł: Odp: Poradnik - co i jak pic. Czyli wprowadzanie w świat kawy.
Wiadomość wysłana przez: Edwin Jagger w 24 Sierpień 2017, 12:24:25
@siewcu +
Tytuł: Odp: Poradnik - co i jak pic. Czyli wprowadzanie w świat kawy.
Wiadomość wysłana przez: Janusz w 24 Sierpień 2017, 12:27:34
3. Czasem, ale czasem młynek jest zbędny. Jesli ma ktoś kupić to najtańsze Ascaso, a pije sam bądź z rodzina powyżej trzech espresso (250g kawy do 5 dni) to lepszym rozwiązaniem jest poprosić w kawiarni by zmielili na EK43 i dobierać dozę i tamping pod preferencje smakowe.

Kawa zmielona wietrzeje w ciągu 15 minut od zmielenia. Takiego rozwiązania nie należy sugerować. Z tych 250 g następnego dnia po zmieleniu będzie można zrobić tylko zalewajkę.
Tytuł: Odp: Poradnik - co i jak pic. Czyli wprowadzanie w świat kawy.
Wiadomość wysłana przez: Szczympek w 24 Sierpień 2017, 12:28:46
Hehe. Be ze Du ra.
Polecam blog coffeedesku i jakiekolwiek nowe informacje na ten temat. No i jak mistrz świata aeropressu mógł zmielić kawę dzień wcześniej i wygrać  :wow2:
Tytuł: Odp: Poradnik - co i jak pic. Czyli wprowadzanie w świat kawy.
Wiadomość wysłana przez: Janusz w 24 Sierpień 2017, 12:31:39
Aeropress to nie ekspres ciśnieniowy a coffeedesk to nie wyrocznia. Polecam szkolenie baristyczne z certyfikatem SCAE. ;)
Tytuł: Odp: Poradnik - co i jak pic. Czyli wprowadzanie w świat kawy.
Wiadomość wysłana przez: krystians w 24 Sierpień 2017, 12:39:01
Artukuł oczywiście można rozbudować,

Mi chodziło nie tyle o rozbudowanie co o usystematyzowanie. Czyli wprowadzenia konkretnego rozgraniczenia na metody i urządzenia. Wg mnie powinno zaczynać się od skrótowego opisu rodzaju metody na czym polega. Potem np. ułożenie urządzeń z krótkimi opisami tak jak ma to miejsce teraz tyle, że w kolejności od najprostszych do obsługi. No i przydałyby się ilustracje byłoby łatwiej to skonsumować. Ja chętnie pomogę, ale teraz nie mam czasu.

Poza tym w takim ogólnym uproszczonym opisie wg mnie nie ma potrzeby omawianie konkretnie budowy poszczególnych urządzeń, czyli np. tego ile gdzie jest sitek czy uszczelek. Chodzi wyłącznie o przywołanie jakiegoś ogólnego obrazu i przedstawieniu sposobu działania / czym się różni dane urządzenie od podobnych.

No i jak mistrz świata aeropressu mógł zmielić kawę dzień wcześniej i wygrać
Ano tak że akurat zmielił najgrubiej i zapakował od razu próżniowo. Podczas gdy im drobniej się mieli tym większą powierzchnią kawa styka się z powietrzem. Więc szybciej wietrzeje. Jak wiadomo do espresso mieli się dość drobno. Czy będzie to 15 minut trudno to określić. Na pewno w dość krótkim czasie, raczej liczonym w godzinach niż tygodniach kawa będzie się dość wyraźnie zmieniać. Jednak nie polecałbym mielić w kawiarni pod ekspres, który ma się w domu z wielu przyczyn. Do ekspresu przelewowego owszem.

Tytuł: Odp: Poradnik - co i jak pic. Czyli wprowadzanie w świat kawy.
Wiadomość wysłana przez: Spinacz w 24 Sierpień 2017, 12:48:26
To może w takim razie zamiast opisów linki do postów lub wątków?
Tytuł: Odp: Poradnik - co i jak pic. Czyli wprowadzanie w świat kawy.
Wiadomość wysłana przez: manfred w 24 Sierpień 2017, 12:54:00
to lepszym rozwiązaniem jest poprosić w kawiarni by zmielili na EK43 i dobierać dozę i tamping pod preferencje smakowe.
Dobry żart. Miały byc porady a nie jakies bzdety.

No i jak mistrz świata aeropressu mógł zmielić kawę dzień wcześniej i wygrać   

To może niech ten mistrz świata zmieli kawę i po pięciu dniach zrobi espresso a nie strzał z aero.
Tytuł: Odp: Poradnik - co i jak pic. Czyli wprowadzanie w świat kawy.
Wiadomość wysłana przez: krystians w 24 Sierpień 2017, 13:00:39
To może w takim razie zamiast opisów linki do postów lub wątków?
Takie hipertekstualne rozszerzenie jak najbardziej miałoby sens, tylko też należałoby odsyłać do odpowiednio zbudowanych postów i określonej strukturze. Wątek od moki, aeropresu czy espresso będzie mógł być kolejnym krokiem.
Tytuł: Odp: Poradnik - co i jak pic. Czyli wprowadzanie w świat kawy.
Wiadomość wysłana przez: Krakus w 24 Sierpień 2017, 13:07:12
Ten artykuł powinien być wstępem dla wszystkich, którzy przychodzą tu pierwszy raz z pytaniem "czy ekspres xxx będzie dobry? Lubię kawę, a słyszałem, że z tego jest świetna". Powinni znaleźć pierwszą pomoc w odpowiedzi na podstawowe pytania.
Tytuł: Odp: Poradnik - co i jak pic. Czyli wprowadzanie w świat kawy.
Wiadomość wysłana przez: Janusz w 24 Sierpień 2017, 13:14:28
Nigdy w życiu. Ten artykuł powinien jedynie usystematyzować pewne pojęcia. Nie powinien kierować na żaden konkretny sprzęt. A tym bardziej ekspres. Od tego są już posty i opinie na Forum.
Tytuł: Odp: Poradnik - co i jak pic. Czyli wprowadzanie w świat kawy.
Wiadomość wysłana przez: Miklas w 24 Sierpień 2017, 13:17:57


Poza tym w takim ogólnym uproszczonym opisie wg mnie nie ma potrzeby omawianie konkretnie budowy poszczególnych urządzeń, czyli np. tego ile gdzie jest sitek czy uszczelek.
Rozumiem, że to odpowiedź na moje korekty. Oczywiście zgadzam się, ale skoro @siewcu dodał ten szczegółowy opis z czego składa się kawiarka, to niech będzie kompletny, albo wcale go nie będzie. To tylko dwa dodatkowe elementy.


Marek.

Tytuł: Odp: Poradnik - co i jak pic. Czyli wprowadzanie w świat kawy.
Wiadomość wysłana przez: krystians w 24 Sierpień 2017, 13:25:23
Chodzi mi generalnie o strukturę tego poradnika. Myślę że szczegółowe opisy powinny być zawarte gdzieś głębiej np tak jak zaproponował Spinacz w odpowiednim poście dot. budowy i innych szczegółów danego urządzenia.
Tytuł: Odp: Poradnik - co i jak pic. Czyli wprowadzanie w świat kawy.
Wiadomość wysłana przez: untoldex w 24 Sierpień 2017, 13:38:05
W sumie to można byłoby zacząć budować taką mini-wikipedię kawową :)
Różne części rozwijać niezależnie, bardziej szczegółowo, oczywiście zachowując stronę startową jako punkt wyjścia.

Tylko nie wiem czy struktura forum się w tym sprawdzi.
Tytuł: Odp: Poradnik - co i jak pic. Czyli wprowadzanie w świat kawy.
Wiadomość wysłana przez: siewcu w 24 Sierpień 2017, 14:18:01
To może w takim razie zamiast opisów linki do postów lub wątków?

Uważam, że nie. Taki natłok wiedzy i dyskusje mogą zamieszać w głowie i zniechęcić do prób, bo wyglądają tę watki tak, jakby to wszystko było strasznie trudne - ale doskonale wiem o tym, że chodzi tam tylko o rozwijanie procesu i rozważania nad tym...


Ten artykuł powinien być wstępem dla wszystkich, którzy przychodzą tu pierwszy raz z pytaniem "czy ekspres xxx będzie dobry? Lubię kawę, a słyszałem, że z tego jest świetna". Powinni znaleźć pierwszą pomoc w odpowiedzi na podstawowe pytania.

Uważam, że nie. Dlaczego?

Nigdy w życiu. Ten artykuł powinien jedynie usystematyzować pewne pojęcia. Nie powinien kierować na żaden konkretny sprzęt. A tym bardziej ekspres. Od tego są już posty i opinie na Forum.

Po to to było. To nie ma wyglądać, tak jak ktoś wspominał, jak poradnik sponsorowany. Rzuciłem jedynie przykładami sprzętu, ale nie miałem zamiaru rzucać konkretami typu "do iluś tam kup to, do innej kwoty kup tamto". Dobór sprzętu mimo wszystko zależy od budżetu, a to co dla jednego będzie dobre, dla innego może nie być takie dobre...

W sumie to można byłoby zacząć budować taką mini-wikipedię kawową :)
Różne części rozwijać niezależnie, bardziej szczegółowo, oczywiście zachowując stronę startową jako punkt wyjścia.

Tylko nie wiem czy struktura forum się w tym sprawdzi.

Heh, są takie stronki czy skrypty, które tworzą mini wikipedię :) Można by było o tym pomyśleć, ale w takie coś trzeba włożyć dużo więcej pracy - moim zdaniem nie ma co jechać wtedy półśrodkami. Konkretne artykuły/pojęcia, skąd się wzięło, jak działa itd, i to wszystko opisane szczegółowo. A struktura forum się w tym nie sprawdzi, trzeba zrobić coś osobno - pytanie tylko czy będą chętni na korzystanie z tego, łatwiej przecież powielić tysięczny raz to samo nowym tematem "jaki ekspres za 2000 zł"...
Tytuł: Odp: Poradnik - co i jak pic. Czyli wprowadzanie w świat kawy.
Wiadomość wysłana przez: JanekdF w 24 Sierpień 2017, 14:53:40
Cytuj (zaznaczone)
Lepiej jest kupić tamper dopasowany do sitka – kawa będzie równomiernie ubita, co zapobiegnie kanałowaniu – czyli wydrążeniu małego kanału w ciastku (czyli kawie w sitku), przez który woda będzie przepływała szybciej.
W tym zdaniu jest natłok informacji, który być można nam wydaje się w porządku, ale dla nowicjusza może być zabójczy. Gdzie kupić? Co to znaczy dopasowany (i czy np. dostaniemy tamper dopasowany do sitek Ascaso, Gaggia itp. od ręki w sklepie?)? Kanałowanie? Ciastko (do kawy?)?
Może warto zrobić małą encyklopedię na początku lub końcu artykułu, żeby można było odszukać znaczenie danego słowa. Słowa klucze wytłuścić, wykolorować i będzie wiadomo, że jest to istotne pojęcie, którego znaczenie znajduje się niżej/wyżej.

Ale ale, oczywiście za inicjatywę i włożoną pracę należą się podziękowania!
Tytuł: Odp: Poradnik - co i jak pic. Czyli wprowadzanie w świat kawy.
Wiadomość wysłana przez: Shaggy_Paw w 24 Sierpień 2017, 16:22:52
Cytuj (zaznaczone)
Przejdźmy do metod parzenia. Zacznę od tzw. alternatywy kawowej, czyli tych metod, które nie wymagają używania ekspresu ciśnieniowego. Zaparzaczy jest kilka:
- drip,
- chemex,
- french press,
- aeropress,
- kawiarka(znana również jako moka),
- phin.

I po kolei…

Drip – jest to metoda prawie taka, jak w ekspresie przelewowym (nie w każdym, ale to już w opisie kilku modeli). Polega to na przelewaniu zmielonej kawy przez papierowy filtr. Dająe pełną kontrolę nad procesem zaparzania. W tej metodzie ważna jest grubość przemiału, tak samo jak temperatura użytej w procesie wody, sposób polewania i preinfuzja. Używana w tej metodzie doza to zazwyczaj 6 g/100 ml wody.

Chemex – metoda zbliżona do dripa, ale wymagająca specjalnego „dzbanka” i odpowiednich filtrów, przeznaczona raczej do większych objętości zaparzanej kawy. Doza jak wyżej, 6 g/100 ml.
Trochę jest tu namieszane.

Jeśli obawiasz metody alternatywne, to pewna ich część powinna zostać określona jako „metody przelewowe”, a następnie rozgałęzienie na ekspresy przelewowe i drippery (a nie dripy).

Dalej: chemex to nie jest osobna metoda alternatywa, to po prostu jeden z dripperów należących do segmentu metod przelewowych. Chcąc utrzymać zastosowaną składnię powinieneś również wymienić jako osobne metody V60, kalitę, melitę, wilfę, clevera i setki innych dripperów. Bezsens. Tak samo zresztą jak phin.

Next: chemex nie wymaga osobnego dzbanka. Ba, nie jest sprawa, która powinna być wymieniona jako coś, co odróżnia go od innych dripperów, bo nie ma to żadnego wpływu na efekt finalny. Raczej powinno się skupić na omówieniu różnic w charakterystyce naparów przyrządzonych między nim, a np. v60 i kalitą.

I na koniec warto podać zakres dozy w jakim użytkownik może lawirować, tj. 5.5-7g/100g zamiast mówić o sztywnym 6/100.
Tytuł: Odp: Poradnik - co i jak pic. Czyli wprowadzanie w świat kawy.
Wiadomość wysłana przez: manfred w 24 Sierpień 2017, 16:43:48
I na koniec warto podać zakres dozy w jakim użytkownik może lawirować, tj. 5.5-7g/100g zamiast mówić o sztywnym 6/100.

"Używana w tej metodzie doza to zazwyczaj 6 g/100 ml wody."

Gdzie tu jest napisane że jak nasypie 5,5 , to wyjdzie lura a jak 7 g to siekiera tak więc trzeba sztywno sypać 6 g ?

Tytuł: Odp: Poradnik - co i jak pic. Czyli wprowadzanie w świat kawy.
Wiadomość wysłana przez: WS w 24 Sierpień 2017, 16:48:37
Łatwo się do czegoś przyczepić, a trudniej coś konkretnego stworzyć, tak już w życiu jest. Dlatego proponuję dać spokój poprawianiu tego artykułu. Autor miał jakiś zamysł, akurat tak to widział i wypada uszanować jego zdanie. A jak ktoś ma inny punkt widzenia, to niech pisze jak uważa. Przecież drzwi do publikacji są przed nim szeroko otwarte.
Tytuł: Odp: Poradnik - co i jak pic. Czyli wprowadzanie w świat kawy.
Wiadomość wysłana przez: Szczympek w 24 Sierpień 2017, 18:56:12
Moja wielka pomyłka, przepraszam, jeśli chodzi o espresso, faktycznie szybciej wietrzeje, ale te 15 minut to mit ;) Niemniej faktem jest, że kawa zmielona na ek43 pod filter, będzie do pięciu dni lepsza, niż świeżo zmielona jakąś nivoną czy severinem.

Aeropress to nie ekspres ciśnieniowy a coffeedesk to nie wyrocznia. Polecam szkolenie baristyczne z certyfikatem SCAE. ;)
Oczywiście masz rację. Szkolenia SCA (scae nie ma już od jakiegoś czasu) będę mógł sam robić niedługo, ale dzięki za polecenie.


Miały byc porady a nie jakies bzdety.

Ech, chciałbym zobaczyć jak Ty piszesz coś pożytecznego w jakimkolwiek (poza swoim i swoimi zdjęciami) wątku.
Tytuł: Odp: Poradnik - co i jak pic. Czyli wprowadzanie w świat kawy.
Wiadomość wysłana przez: Janusz w 24 Sierpień 2017, 18:57:56
Sorry, ja jestem starej daty i jak zdawałem egzamin to było jeszcze SCAE.
Tytuł: Odp: Poradnik - co i jak pic. Czyli wprowadzanie w świat kawy.
Wiadomość wysłana przez: GrizzzLee w 24 Sierpień 2017, 19:59:24
Ja tak się zastanawiam, czy na WoKu prawie każdy wątek musi z dyskusji zmieniać się w przepychanki? Ja rozumiem, że każdy ma prawo mieć swoje zdanie. I dobrze. Na tym polega dyskusja, ale po co od razu solą po oczach? Za mało kawy ludzie pijecie czy jak?? ;D
Tytuł: Odp: Poradnik - co i jak pic. Czyli wprowadzanie w świat kawy.
Wiadomość wysłana przez: manfred w 24 Sierpień 2017, 20:09:18
Ech, chciałbym zobaczyć jak Ty piszesz coś pożytecznego w jakimkolwiek (poza swoim i swoimi zdjęciami) wątku.

Jak mam pisać takie "porady" to już wole milczeć. :-)
Tytuł: Odp: Poradnik - co i jak pic. Czyli wprowadzanie w świat kawy.
Wiadomość wysłana przez: Tedi w 24 Sierpień 2017, 20:41:38
Ja tak się zastanawiam, czy na WoKu prawie każdy wątek musi z dyskusji zmieniać się w przepychanki? Ja rozumiem, że każdy ma prawo mieć swoje zdanie. I dobrze. Na tym polega dyskusja, ale po co od razu solą po oczach? Za mało kawy ludzie pijecie czy jak?? ;D

Dyskusja taka po cichu z pełną kulturą, jest do bani. ;) Gdy jest walka na miecze, :wow2: istnieje szansa, :mhh: że ktoś użyje asa.  :taktak: A to może być cenna wiedza. :)
Pod warunkiem, że to nie będzie wycieczka osobista. :picardpalm:


Tytuł: Odp: Poradnik - co i jak pic. Czyli wprowadzanie w świat kawy.
Wiadomość wysłana przez: Szczympek w 24 Sierpień 2017, 20:44:27
Poprawiłem wypowiedź, fakt błędną, choć można było sie domyślić (patrz: Krystians), ze to co napisałem jest prawda, ale w odniesieniu do metod alternatywnych. A sama odpowiedz Bzdety bez rozwinięcia dlaczego tak uważasz, jest na niskim poziomie.
Tytuł: Odp: Poradnik - co i jak pic. Czyli wprowadzanie w świat kawy.
Wiadomość wysłana przez: GrizzzLee w 24 Sierpień 2017, 20:45:18
Ja tak się zastanawiam, czy na WoKu prawie każdy wątek musi z dyskusji zmieniać się w przepychanki? Ja rozumiem, że każdy ma prawo mieć swoje zdanie. I dobrze. Na tym polega dyskusja, ale po co od razu solą po oczach? Za mało kawy ludzie pijecie czy jak?? ;D

Dyskusja taka po cichu z pełną kulturą, jest do bani. ;) Gdy jest walka na miecze, :wow2: istnieje szansa, :mhh: że ktoś użyje asa.  :taktak: A to może być cenna wiedza. :)
Pod warunkiem, że to nie będzie wycieczka osobista. :picardpalm:
Utratą wizerunku świata nie podbijesz. Wewnętrzne zrozumienie nie pomaga "nowym", a utrudnia sprawę. Postaw się na miejscu świeżaków :). Niepotrzebnie daję się wciągnąć. ;P
Tytuł: Odp: Poradnik - co i jak pic. Czyli wprowadzanie w świat kawy.
Wiadomość wysłana przez: manfred w 24 Sierpień 2017, 20:51:53
A sama odpowiedz Bzdety bez rozwinięcia dlaczego tak uważasz, jest na niskim poziomie.

Chopie że ci tak powiem po przyjacielsku ale pomyliłeś wątki. Jak tu każdy zacznie pisać co mu ślina na język przyniesie to wątek ten straci sens. Wykaż trochę zaangażowania i poszukaj dlaczego Twoją propozycję wpisania tego co napisałeś nazwałem bzdetem. Mam wrażenie że nigdy tego nie robiłeś a tylko pomyślałeś że tak bedzie dobrze :-)
Tytuł: Odp: Poradnik - co i jak pic. Czyli wprowadzanie w świat kawy.
Wiadomość wysłana przez: Szczympek w 24 Sierpień 2017, 21:08:40
No i tu jest pies pogrzebany. Mamy po prostu odmienny pogląd na błędy. Jeśli ktoś popełnia błąd to ja staram mu się wytłumaczyć jakie są fakty i przede wszystkim postarać się zrozumieć dlaczego tak powiedział/zrobił/napisał. Wiele może być takich czynników: niezrozumienie tematu, brak wiedzy, błędnie powtarzane mity, czy po prostu ludzki błąd, jaki popełniłem.
Ty mówisz "Bzdura" i liczysz na to, że ktoś przez to zacznie szukać i zrozumie co jest nie tak. Spoko, nie rozumiem, ale szanuje.

Jeśli chodzi o mielenie kilka dni wcześniej pod filter, nawet aeropress, testowałem wielokrotnie, nawet sprawdzając TDS i wiem, że to prawda.
Dowód:
(https://static.prima-coffee.com/learn/article/grinder-basics/grind-fresh-or-grind-better/pre-ground-vs-ground-blog-chart-1.jpg)

Link do artykułu: https://prima-coffee.com/learn/article/grinder-basics/is-it-always-better-grind-fresh

Więcej możesz poszukać sam ;)
Tytuł: Odp: Poradnik - co i jak pic. Czyli wprowadzanie w świat kawy.
Wiadomość wysłana przez: siewcu w 24 Sierpień 2017, 21:18:30
Trochę jest tu namieszane.

Jeśli obawiasz metody alternatywne, to pewna ich część powinna zostać określona jako „metody przelewowe”, a następnie rozgałęzienie na ekspresy przelewowe i drippery (a nie dripy).

Dalej: chemex to nie jest osobna metoda alternatywa, to po prostu jeden z dripperów należących do segmentu metod przelewowych. Chcąc utrzymać zastosowaną składnię powinieneś również wymienić jako osobne metody V60, kalitę, melitę, wilfę, clevera i setki innych dripperów. Bezsens. Tak samo zresztą jak phin.

Next: chemex nie wymaga osobnego dzbanka. Ba, nie jest sprawa, która powinna być wymieniona jako coś, co odróżnia go od innych dripperów, bo nie ma to żadnego wpływu na efekt finalny. Raczej powinno się skupić na omówieniu różnic w charakterystyce naparów przyrządzonych między nim, a np. v60 i kalitą.

I na koniec warto podać zakres dozy w jakim użytkownik może lawirować, tj. 5.5-7g/100g zamiast mówić o sztywnym 6/100.
To idąc Twoim schematem, chemex nie jest zaparzaczem tak samo jak v60, kalita, clever etc. A chemex zaparzaczem jest(tak jak i reszta wspomnianych), co nie znaczy, że nie można uzyskać podobnych efektów np w V60 - ale chemex charakteryzuje się właśnie dzbankiem. A to, że można go zastąpić karafką z biedronki za 20 zł to już inna kwestia. BTW - pogrzeb w internecie czy chemex jest nazywany dripperem tak jak v60/kalita/melita/clever/etc.

A co do dozy... Wszędzie wyjściowa doza to 6 g, ale nie jest to równoznaczne z tym, że jest to jedyna możliwa. Każdy może operować dowolnie w każdą stronę, natomiast trzeba mieć jakiś punkt wyjścia, a uważam, że w takim przypadku lepiej trzymać się utartych schematów.
Tytuł: Odp: Poradnik - co i jak pic. Czyli wprowadzanie w świat kawy.
Wiadomość wysłana przez: siewcu w 24 Sierpień 2017, 21:19:40
No i tu jest pies pogrzebany. Mamy po prostu odmienny pogląd na błędy. Jeśli ktoś popełnia błąd to ja staram mu się wytłumaczyć jakie są fakty i przede wszystkim postarać się zrozumieć dlaczego tak powiedział/zrobił/napisał. Wiele może być takich czynników: niezrozumienie tematu, brak wiedzy, błędnie powtarzane mity, czy po prostu ludzki błąd, jaki popełniłem.
Ty mówisz "Bzdura" i liczysz na to, że ktoś przez to zacznie szukać i zrozumie co jest nie tak. Spoko, nie rozumiem, ale szanuje.

Jeśli chodzi o mielenie kilka dni wcześniej pod filter, nawet aeropress, testowałem wielokrotnie, nawet sprawdzając TDS i wiem, że to prawda.
Dowód: [...] Link do artykułu: https://prima-coffee.com/learn/article/grinder-basics/is-it-always-better-grind-fresh

Więcej możesz poszukać sam ;)
To testowałeś czy znalazłeś w artykule?
Tytuł: Odp: Poradnik - co i jak pic. Czyli wprowadzanie w świat kawy.
Wiadomość wysłana przez: manfred w 24 Sierpień 2017, 21:21:01
Jesli ma ktoś kupić to najtańsze Ascaso, a pije sam bądź z rodzina powyżej trzech espresso (250g kawy do 5 dni) to lepszym rozwiązaniem jest poprosić w kawiarni by zmielili na EK43 i dobierać dozę i tamping pod preferencje smakowe.
Jeśli chodzi o mielenie kilka dni wcześniej pod filter, nawet aeropress, testowałem wielokrotnie, nawet sprawdzając TDS i wiem, że to prawda.

Widzę że kolega ma rozdwojenie jaźni. To właściwie o czym Ty piszesz o espresso czy o aeropresie czy pod filter jak tam napisałeś bo się już gubię.
Tytuł: Odp: Poradnik - co i jak pic. Czyli wprowadzanie w świat kawy.
Wiadomość wysłana przez: Shaggy_Paw w 24 Sierpień 2017, 21:44:52
To idąc Twoim schematem, chemex nie jest zaparzaczem tak samo jak v60, kalita, clever etc. A chemex zaparzaczem jest(tak jak i reszta wspomnianych),
A czy ja gdzieś napisałem, że nie jest?
Wyjaśnij mi natomiast logikę składni:
- Drip
- chemex
- phin
- (...)

Bo:
Albo pisząc "drip" miałeś na myśli hario V60, i wtedy całość wyglądała by OK gdyby zamiast hasła "drip" było właśnie V60;

albo pisząc "drip" miałeś na myśli "drippery", czyli ogół zaparzaczy manualnych/przelewowych/grawitacyjnych/"filtrów"/pour-over'ów/etc i wtedy taka składnia nie ma kompletnie sensu. Jasne, każdy dripper ma inną charakterysykę, wymaga ciut innego przemiału, różni się pewnymi niuansami (konstrukcją/typem filtrów) etc, ale przygotowując klasyfikację urządzeń do zaparzania kawy ze względu na rodzaj mieszczą się one pod jednym hasłem

ale chemex charakteryzuje się właśnie dzbankiem
Eh no tak... pisząc "dzbanek" miałeś na myśli sam chemex... a ja odczytałem to jako wymóg serwera 🙈


Tytuł: Odp: Poradnik - co i jak pic. Czyli wprowadzanie w świat kawy.
Wiadomość wysłana przez: Szczympek w 24 Sierpień 2017, 21:47:45
No i tu jest pies pogrzebany. Mamy po prostu odmienny pogląd na błędy. Jeśli ktoś popełnia błąd to ja staram mu się wytłumaczyć jakie są fakty i przede wszystkim postarać się zrozumieć dlaczego tak powiedział/zrobił/napisał. Wiele może być takich czynników: niezrozumienie tematu, brak wiedzy, błędnie powtarzane mity, czy po prostu ludzki błąd, jaki popełniłem.
Ty mówisz "Bzdura" i liczysz na to, że ktoś przez to zacznie szukać i zrozumie co jest nie tak. Spoko, nie rozumiem, ale szanuje.

Jeśli chodzi o mielenie kilka dni wcześniej pod filter, nawet aeropress, testowałem wielokrotnie, nawet sprawdzając TDS i wiem, że to prawda.
Dowód: [...] Link do artykułu: https://prima-coffee.com/learn/article/grinder-basics/is-it-always-better-grind-fresh

Więcej możesz poszukać sam ;)
To testowałeś czy znalazłeś w artykule?

To z artykułu. Niestety nie mam żadnych swoich grafik czy wykresów.


Widzę że kolega ma rozdwojenie jaźni. To właściwie o czym Ty piszesz o espresso czy o aeropresie czy pod filter jak tam napisałeś bo się już gubię.

Po pierwsze "kolego" nie obrażaj, bardzo proszę.
Po drugie, bądź konsekwentny i:
Wykaż trochę zaangażowania i poszukaj (...) Mam wrażenie że nigdy tego nie robiłeś

Tytuł: Odp: Poradnik - co i jak pic. Czyli wprowadzanie w świat kawy.
Wiadomość wysłana przez: siewcu w 24 Sierpień 2017, 21:54:18
albo pisząc "drip" miałeś na myśli "drippery", czyli ogół zaparzaczy manualnych/przelewowych/grawitacyjnych/"filtrów"/pour-over'ów/etc i wtedy taka składnia nie ma kompletnie sensu. Jasne, każdy dripper ma inną charakterysykę, wymaga ciut innego przemiału, różni się pewnymi niuansami (konstrukcją/typem filtrów) etc, ale przygotowując klasyfikację urządzeń do zaparzania kawy ze względu na rodzaj mieszczą się one pod jednym hasłem

ale chemex charakteryzuje się właśnie dzbankiem
Eh no tak... pisząc "dzbanek" miałeś na myśli sam chemex... a ja odczytałem to jako wymóg serwera 🙈
Tak, pomyliłem w całości drip z dripperem. Późno było, a że V60 jest głównie określane w sklepach jako drip, a nie dripper, to takiego słowa użyłem. A chemex to chemex, ładny dzbanek ;) Ale tam i tak się o filtry rozchodzi, choć z tego co pamiętam to jeszcze jedna rzecz się z tym konkretnym dzbankiem wiązała - tylko nie pamiętam o co chodziło...
Tytuł: Odp: Poradnik - co i jak pic. Czyli wprowadzanie w świat kawy.
Wiadomość wysłana przez: manfred w 24 Sierpień 2017, 22:00:38
Po pierwsze "kolego" nie obrażaj, bardzo proszę.
Po drugie, bądź konsekwentny i:

Poddaję się masz we wszystkim rację.
Tytuł: Odp: Poradnik - co i jak pic. Czyli wprowadzanie w świat kawy.
Wiadomość wysłana przez: Shaggy_Paw w 24 Sierpień 2017, 22:18:30
Tak, pomyliłem w całości drip z dripperem. Późno było, a że V60 jest głównie określane w sklepach jako drip, a nie dripper, to takiego słowa użyłem.
Ja wiem, można by powiedzieć: czepia się pierdół. Tak, nasz język trochę nie nadąża ("filtr do kawy" na półce śmiesznie wygląda), więc jeśli już korzystamy z zapożyczeń, to nie zmieniajmy ich po drodze. Jeśli  tekst ma awansować do miana kompendium wiedzy, artykułu z którego inni będą zdobywać podstawowe informacje, to tekst powinien być doszlifowany a nie utwierdzać błędne nazewnictwo. To trochę tak jak z "włączać" i "włanczać" 😜🙈
choć z tego co pamiętam to jeszcze jedna rzecz się z tym konkretnym dzbankiem wiązała - tylko nie pamiętam o co chodziło..
A nie chodzi jeszcze przypadkiem o "dzióbek" który to (podobno) gwarantuje odpowiedni przepływ powietrza?
Tytuł: Odp: Poradnik - co i jak pic. Czyli wprowadzanie w świat kawy.
Wiadomość wysłana przez: Tedi w 24 Sierpień 2017, 22:19:05
Jak jest to możliwe, proszę zrobić z tych cytatów nowy w odpowiednim miejscu temat.

3. Czasem, ale czasem młynek jest zbędny. Jesli ma ktoś kupić to najtańsze Ascaso, a pije sam bądź z rodzina powyżej trzech espresso (250g kawy do 5 dni) to lepszym rozwiązaniem jest poprosić w kawiarni by zmielili na EK43 i dobierać dozę i tamping pod preferencje smakowe.

Kawa zmielona wietrzeje w ciągu 15 minut od zmielenia. Takiego rozwiązania nie należy sugerować. Z tych 250 g następnego dnia po zmieleniu będzie można zrobić tylko zalewajkę.

Hehe. Be ze Du ra.
Polecam blog coffeedesku i jakiekolwiek nowe informacje na ten temat. No i jak mistrz świata aeropressu mógł zmielić kawę dzień wcześniej i wygrać  :wow2:

Osobiście nie interesuje mnie kto w necie co pisze. Wyjątkiem jest to forum.
Wietrzenie kawy a wpływ na smak , temu tematu poświeciłem dość sporo swojego czasu i kawy również. Mam swoje zdanie.
Co do mistrza, czy on przez ten "zabieg" nie chciał kawy bardziej wyrównać smakowo.  :mhh:  Lub coś co zbyt silnie w smaku dominowało złagodzić. :mhh:

Tytuł: Odp: Poradnik - co i jak pic. Czyli wprowadzanie w świat kawy.
Wiadomość wysłana przez: manfred w 24 Sierpień 2017, 22:26:30
Co do mistrza, czy on przez ten "zabieg" nie chciał kawy bardziej wyrównać smakowo.    Lub coś co zbyt silnie w smaku dominowało złagodzić.

No ale mistrz zabieg ten zastosował w aero a nie w espresso a to chyba jest różnica.
Tytuł: Odp: Poradnik - co i jak pic. Czyli wprowadzanie w świat kawy.
Wiadomość wysłana przez: Tedi w 24 Sierpień 2017, 22:32:19
No ale mistrz zabieg ten zastosował w aero a nie w espresso a to chyba jest różnica.

Masz rację. Lecz pokaźna paleta smaków kawy zaczyna się od znacznie grubszego przemiału niż pod espresso. Stosuje się pod ten cel niższa temperaturę.
Tytuł: Odp: Poradnik - co i jak pic. Czyli wprowadzanie w świat kawy.
Wiadomość wysłana przez: WS w 24 Sierpień 2017, 22:46:45
Lecz pokaźna paleta smaków kawy zaczyna się od znacznie grubszego przemiału niż pod espresso. Stosuje się pod ten cel niższa temperaturę.

To nieprawda. Z drobniejszego przemiału można więcej wyekstrahować, i na pewno nie niższą temperaturą.

Stosuje się pod ten cel niższa temperaturę.

A na forum używa się języka polskiego.
Tytuł: Odp: Poradnik - co i jak pic. Czyli wprowadzanie w świat kawy.
Wiadomość wysłana przez: Tedi w 24 Sierpień 2017, 23:12:00
Cytat: Tedi w Dzisiaj o 22:32:19
Lecz pokaźna paleta smaków kawy zaczyna się od znacznie grubszego przemiału niż pod espresso. Stosuje się pod ten cel niższa temperaturę.

To nieprawda. Z drobniejszego przemiału można więcej wyekstrahować, i na pewno nie niższą temperaturą.

Mówiąc po "Polsku" teoretycznie masz rację, bo sterylność podczas ekstrakcji jest zapewniona na 100%.
Jak tak nie jest, czyli po mojemu "gawarit pa ruski" to rusek ma rację.

Tytuł: Odp: Poradnik - co i jak pic. Czyli wprowadzanie w świat kawy.
Wiadomość wysłana przez: WS w 24 Sierpień 2017, 23:44:34
Że też Ty sam siebie potrafisz zrozumieć. O co Ci właściwie chodzi?
Tytuł: Odp: Poradnik - co i jak pic. Czyli wprowadzanie w świat kawy.
Wiadomość wysłana przez: Spinacz w 25 Sierpień 2017, 07:06:20
Kolejny raz proszę o skupienie się na meritum wątku.

Jak pisałem wcześniej rtykuł jest napisany dla osób mało znających świat kawy, stąd liczne uproszczenia i "język niespecjalistyczny". Niemniej wiadomo jak trudno jest fachowcowi pisać/mówić tak, aby zrozumieli go dyletanci (namówcie inżyniera, żeby wytłumaczył jakieś zagadnienie bez użycia wzorów, wykresów i tabel  :evil:). Winniśmy raczej skupić się na maksymalnym uproszczeniu artykułu, nawet godząc się na niewielkie przekłamania.
Tytuł: Odp: Poradnik - co i jak pić. Czyli wprowadzanie w świat kawy.
Wiadomość wysłana przez: Vincent Vega w 23 Listopad 2017, 17:26:04
Jako osobowa nowa i mało znająca świat kawy jeszcze - potwierdzam. Ten poradnik to kawał dobrej roboty, podziękowania dla siewcu.

Janusz sugerował że "...Ten artykuł powinien jedynie usystematyzować pewne pojęcia. Nie powinien kierować na żaden konkretny sprzęt. A tym bardziej ekspres. Od tego są już posty i opinie na Forum"

jako osoba mocno zainteresowana treścią takiego poradnika, z tym się nie zgadzam. To, że siewcu zasugerował konkretne marki i sprzęt w różnych przedziałach cenowych jest bardzo pomocne dla nowicjuszy. Przekopywanie forum w poszukiwaniu opinii na tematy różnych marek i sprzętów jest bardzo czasochłonne. Jest obowiązkowe dla głębszego wtajemniczenia, ale od czegoś trzeba zacząć (a przeciętny człowiek na myśl o ekspresie do kawy myśli o tych z supermarketów Delonghi albo Krups) i nazwy wymienione w poradniku to już jest zupełna nowość.  Jeśli jest zarzut, że poradnik kieruje na taki, a nie inny sprawdzony i polecany sprzęt, to proponuje dopisać po prostu ten inny sprzęt. Im więcej konkretnych przykładów tym lepiej. 
Tytuł: Odp: Poradnik - co i jak pić. Czyli wprowadzanie w świat kawy.
Wiadomość wysłana przez: siewcu w 23 Listopad 2017, 17:41:35
Nie chciałem dać więcej przykładów i zrobiłem to celowo. Dlaczego? Bo zrobiłby się z tego poradnik zakupowy, a nie wprowadzenie w świat kawy. Zakupowy może i kiedyś powstanie, choć - szczerze mówiąc - nie chcę się za to zabierać. Wspomniane marki wpadły tam niejako przypadkiem, bo wyciągnąłem to z głowy - nie jest to sponsorowane ani nic. I szczerze mówiąc, gdyby ktoś mi chciał zapłacić za reklamę to na pewno napisałbym, że dana osoba próbowała mnie przekupić, żebym wymienił jej produkt jako polecany... A że akurat tak się składa, że Basic + i1/i2 to podstawowy zestaw startowy... Kwestia przypadku. Nikt poza mną nie mam wpływu na pierwotną treść artykułu(choć pojawiły się drobne poprawki, np o czyszczeniu).

I tak moim skromnym zdaniem, na koniec... Nie chcę, żeby pojawił się tu poradnik zakupowy. 2-3 pozycje wybrane losowo - ok, ale poradnik z wypisanymi konkretnie modelami w danym przedziale, czy też hierachia  jakości sprzętu wywołałaby tu niesamowitą wojnę. A tego nam tu nie trzeba...
Tytuł: Odp: Poradnik - co i jak pić. Czyli wprowadzanie w świat kawy.
Wiadomość wysłana przez: grex w 28 Listopad 2017, 13:19:19
znalazłem ciekawy film porównawczy w temacie tego poradnika, może dałoby się go jakoś tam podpiąć.

"Po co mi lepszy młynek do kawy ? - porównanie młynka ostrzowego i żarnowego"
https://www.youtube.com/watch?v=FKwYoUMY1jQ (https://www.youtube.com/watch?v=FKwYoUMY1jQ)
Tytuł: Odp: Poradnik - co i jak pić. Czyli wprowadzanie w świat kawy.
Wiadomość wysłana przez: siewcu w 28 Listopad 2017, 17:37:32
Raczej nie. Czegoś takiego nie da sie pokazać na filmie... A po takim czymś zaraz się pewnie zaczną pytania "a po co mi lepszy skoro na filmie pokazali..."...
Tytuł: Odp: Poradnik - co i jak pić. Czyli wprowadzanie w świat kawy.
Wiadomość wysłana przez: Długowłosa w 10 Grudzień 2017, 18:55:06
Kolejne wielkie dzięki za artykuł dla Siewcu. Pomysł z mini Wikipedią jest fajny, ale rozumiem że nie kompatybilny z formą forum. Mi jako nowicjuszce brakuje pewnego wprowadzenia do konkretnych wątków. Można powiedzieć, że wpadłam na forum przez przypadek, zobaczyć opinie o najtańszych młynkach żarnowych, po przekopaniu działu o Młynkach skończyłam z Mazzerem od Antonia. Teraz stoję przed wyborem ekspresu. Bardzo pomocne byłyby zablokowane przypięte posty wprowadzające i porzadkujace podstawową wiedzę. Jest ona na forum trochę po ukrywana i nie każdy ma determinację, żeby wgłębiać się w temat. W temat młynka opanowałam dobrze, ale ekspresy to czarna magia. Zwłaszcza jak brakuje porównania ogólnego (dźwigniowe,kolbowy z Hx, jednobojlerowe, dwubojlerowe itp.). Wujek Google niestety nie pomaga, wyskakują teksty polecające i promujące ekspresy automatyczne i kapsułkowe. Temat ekspresów ciśnienieniowych jest bardzo szeroki i jak na razie nie mam nawet pomysłu na temat którego rodzaju ekspresu zgłębiać wiedzę.

Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka

Tytuł: Odp: Poradnik - co i jak pić. Czyli wprowadzanie w świat kawy.
Wiadomość wysłana przez: Krakus w 11 Grudzień 2017, 12:32:58
zobaczyć opinie o najtańszych młynkach żarnowych, po przekopaniu działu o Młynkach skończyłam z Mazzerem od Antonia
:mrgreen:

Tak to już jest z poradami na forach. Gratuluję młynka.
Tytuł: Odp: Poradnik - co i jak pić. Czyli wprowadzanie w świat kawy.
Wiadomość wysłana przez: siewcu w 11 Grudzień 2017, 13:22:41
Szykuję Wam jeszcze świąteczną niespodziankę... ;)
Tytuł: Odp: Poradnik - co i jak pić. Czyli wprowadzanie w świat kawy.
Wiadomość wysłana przez: kajanka w 27 Luty 2018, 13:58:43
Jaką kawę polecacie na sobotni leniwy poranek?
Tytuł: Odp: Poradnik - co i jak pić. Czyli wprowadzanie w świat kawy.
Wiadomość wysłana przez: GrizzzLee w 27 Luty 2018, 14:15:36
Jaką kawę polecacie na sobotni leniwy poranek?
Dobrą, świeżopaloną
Tytuł: Odp: Poradnik - co i jak pić. Czyli wprowadzanie w świat kawy.
Wiadomość wysłana przez: siewcu w 27 Luty 2018, 15:25:27
Jaką kawę polecacie na sobotni leniwy poranek?
Woseba daje radę.
Tytuł: Odp: Poradnik - co i jak pić. Czyli wprowadzanie w świat kawy.
Wiadomość wysłana przez: Pawcio w 27 Luty 2018, 15:50:38
Jaką kawę polecacie na sobotni leniwy poranek?

Skoro poranek ma być leniwy, to trzeba wybrać taką, żeby się po niej wszystkiego odechciało ;)
Tytuł: Odp: Poradnik - co i jak pić. Czyli wprowadzanie w świat kawy.
Wiadomość wysłana przez: manfred w 27 Luty 2018, 19:29:30
Kawa forte
Tytuł: Odp: Poradnik - co i jak pić. Czyli wprowadzanie w świat kawy.
Wiadomość wysłana przez: GrizzzLee w 27 Luty 2018, 19:34:19
Tak po dłuższym zastanowieniu... nie jesteśmy jednak najmilsi
Tytuł: Odp: Poradnik - co i jak pić. Czyli wprowadzanie w świat kawy.
Wiadomość wysłana przez: siewcu w 27 Luty 2018, 19:38:38
Proszę Cię... Ja ostatnio rozmawiałem z kimś, padło hasło, że home barista - myślę sobie, że fajnie, bo będzie o czym pogadać. Ale coś mnie tknęło i zapytałem co pije, tchibo, jacobs czy coś innego. Jak usłyszałem, że jacobs jest spoko to wiedziałem ile jest barista w tym home barista ;)
Tytuł: Odp: Poradnik - co i jak pić. Czyli wprowadzanie w świat kawy.
Wiadomość wysłana przez: GrizzzLee w 27 Luty 2018, 19:44:19
Oj taaaam Złej baletnicy to... wiesz co ;D
Tytuł: Odp: Poradnik - co i jak pić. Czyli wprowadzanie w świat kawy.
Wiadomość wysłana przez: dilbi w 28 Luty 2018, 14:26:16
Kawa forte

Ja Cię proszę.. to się nawet do peelingu nie nadaje...   :ohyda:
Tytuł: Odp: Poradnik - co i jak pić. Czyli wprowadzanie w świat kawy.
Wiadomość wysłana przez: siewcu w 28 Luty 2018, 14:33:16
Na nasze forum zaraz nawet marketing szeptany nie będzie wchodził :D
Tytuł: Odp: Poradnik - co i jak pić. Czyli wprowadzanie w świat kawy.
Wiadomość wysłana przez: basiunia32 w 22 Lipiec 2018, 13:42:28
wspaniały i przydatny artykuł :D