Czy widzieliście już to cudo?
Cudo swoją drogą, ale jakież oni proponują przewrotne przepisy (natrafiłem na kanał YT, ale też nie mogę znaleźć).
Czyżby kontakt kawy z bibułą miał tutaj większą powierzchnię? Co wam podpowiada geometryczna wyobraźnia?
Pewnie większą, szczególnie o tę część, która w v60 wystaje poniżej porcelany. Ale wyobraźnia o wiele bardziej podpowiada mi inny rozkład wody, ciśnienia na stożek. Coś jakby użyć 360 plasterkowych v60. No, może 36, bo przecież są otwory.
Technivorm
Tylko, że Technivorm chyba nie robi filtrów w rozmiarze 2, a 4 do 2 wygiąć może być o wiele trudniej niż stożek od v60.
Donkiszot i picasso83:
[...]Konsystencja po zaparzeniu raczej mułem nie jest[...]
Chodzi o wrażenia wzrokowe, jeśli nie widzisz śliskiego mułu, to dobrze.
[...]donkiszot: jeśli dobrze rozumiem, to proponujesz sumę czasów max 2 minuty?[...]
Tak, przynajmniej na początek walki z goryczą.
[...]Z tym dripowaniem, to też ludzie różnie piszą.[...]
Dlatego utrzymuję, że dripa ciężko zepsuć, gdy się ma dobrą ku temu kawę i nie popełni się kolosalnego błędu. Miliony przepisów i sposobów polewania, a smak zawsze jest przynajmniej dobry. Może i niuanse są, na pewno są, ale tylko w stronę plusów.
[...]Tylko żart, aby nikogo nie obrazić, ale już pewnie się dąsacie, maniacy!
Wszyscy jesteśmy maniakami
nie sądzę aby ktoś się tu o to obraził, szczególnie z przymrużeniem oka.
[...]Poszukam filtrów Melitta, lub spróbuję z Hario
Melitty szukaj również na allegro czy w przydrożnych sklepach, w Media Markt bywała.
[...]Następną kawę zamówię chyba od Antonia[...]
Tylko dopytaj czy palenie do dripa się nadaje, czy wręcz właśnie było z myślą o dripie.
Do kawiarki oczywiście też coś znajdziesz.
______
Samokrytyka:
Olaboga, co za post, obiecuję poprawę, bo przecież nikt takich tasiemców nie będzie czytał.